Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 10 Ekim 2016 - 14:28 Yorum: 0

Depresyon ilk 5’te yer alıyor

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 15-55 yaş arasındaki nüfusunda en yaygın hastalıklar içinde depresyon ve anksiyete bozukluklarının ilk 5'te yer...

Depresyon ilk 5’te yer alıyor

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 15-55 yaş arasındaki nüfusunda en yaygın hastalıklar içinde depresyon ve anksiyete bozukluklarının ilk 5'te yer aldığını bildirdi.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, "10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2016 yılında "Ruh Sağlığı ve Yaşlılar" temasıyla işlendiğini bildirdi. Ruh sağlığının, hayat kalitesinin temeli olduğu belirtilen açıklamada, "Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini arttırır, hem de sosyal bütünleşmeyi ve toplumda üretkenliği sağlar. Ruhsal hastalıklar nedeniyle damgalanma, ayrımcılık, işsizlik ve genel sağlık hizmetinden yeterli yararlanamamak ruh sağlığı alanında yaşanan önemli sorunlardandır" denildi.

Ruh sağlığı sorunlarının yeti yitimine yol açtığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yeti yitimi kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme işlevlerini giderek yitirip üretici niteliğini ve sosyalliğini kaybetmesi ve görevlerini aksatması anlamına gelir. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir araştırmasına göre, dünyada yeti yitimine en çok yol açan 10 hastalıktan beşini ruhsal hastalıklar oluşturmaktadır. Bu hastalıklar sırasıyla depresyon, alkol kullanımı, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompılsif bozukluktur. Anksiyete bozuklukları, depresyon, bipolar bozukluklar ve şizofreni yeterince tedavi edilemediği zaman daha çok işlev ve iş gücü kaybı ve ailesel sorunlara yol açmakta, hastalığının yaygınlığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına katkıda bulunmaktadır."

Türkiye'de 15-55 yaş arasındaki nüfusunda en yaygın hastalıklar içinde depresyon ve anksiyete bozukluklarının ilk 5'te yer aldığı belirtilen açıklamada, "1. infeksiyon hastalıkları, 2. mide barsak sistemi hastalıkları, 3. tansiyon yüksekliği, 4. eklem hastalıkları, 5. depresyon ve anksiyete bozukluklarıdır. İyileşen sağlık hizmetleri ve yaşam standartlarının sonucunda dünyada ileri yaşa ulaşan insanların oranı artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre şu anda dünyada 60 yaş ve üzeri insan sayısı 800 milyon kadardır. Ülkemizde de "sağlıklı yaşlılık ve sağlıkla yaşlanma için" yaşlı sağlığının korunması ve geliştirilmesi yönünde -yaşlılara üretkenliklerini sürdürebilecekleri ortamlar sağlamak, yaşlılık döneminde kronik hastalıklardan, yeti yitiminden korumak ve mental sağlığın sürdürülmesini sağlamak vb.- önemli çalışmalar yürütülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber