Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Siyaset 24 Kasım 2014 - 18:31 Yorum: 0

"Dersim olayları bütün yönleriyle aydınlatılmalı"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Dersim olaylarına ilişkin, "Olayların bütün gerçek yönleriyle tartışılmasında ve aydınlatılmasında yarar var" dedi.

'Dersim olayları bütün yönleriyle aydınlatılmalı'

Kayınvalidesi Fatma Özdağ'ın Nazımiye'deki cenaze töreninin peşinden Tunceli kent merkezine gelen Kemal Kılıçdaroğlu, esnaf ziyaretinde bulundu. Esnafla sohbet eden ve taziyeleri kabul eden Kılıçdaroğlu, daha sonra matbuat mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tunceli'ye dün yaptığı ziyarete ilişkin, 'Bunları önemsiyoruz. Bir ülkenin başbakanı her ile gitmeli, her ilçeye gitmeli, köye gitmeli, vatandaşla konuşmalı, muhatap olmalı, vatandaşın derdini dinlemeli lakin gittiği yere gitmeden öncelikle devletin güvenlik güçleriyle orada terör estirmesi doğru değil' diye konuştu.

'Türkiye şekilde biz, tarihimizle yüzleşmeliyiz'

Dersim olaylarıyla ilgili soru üstüne Kılıçdaroğlu, 'Bütün bilgiler, dokümanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelsin. Bu konuyla ilgili bütün belgeler açıklansın, tarihçiler incelesin. Olayların bütün gerçek yönleriyle tartışılmasında ve aydınlatılmasında fayda var' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'38 olayları, o çağ her insanın acı duyduğu olaylardır. Eğer bu vakalar dolayısıyla bilgilerde, belgelerde, dokümanlarda ciddi bir olay varsa bir başbakanın çıkıp özür dilemesi lazım. Bunu gayet açık söyledim ve tipik bir misal de verdim. Biz, Cezayir'in bağımsızlığında Birleşmiş Milletler'de Cezayir’in bağımsızlığını tanımadık Türkiye olarak. Aradan yıllar geçti, rahmetli Turgut Özal, Cezayir'e gittiğinde Cezayir halkından özür diledi. Onu Turgut Özal mı yapmıştı? Hayır. Başka çağın başbakanı o süreci geliştirmişti, o emirleri vermişti ve o neticeler doğmuştu. Türkiye şekilde biz tarihimizle yüzleşmeliyiz. Tarihimizi bilmeliyiz.'

Dersim olaylarının aydınlatılması için Parlamento'da her çeşitli çalışmayı yapmaya hazır olduklarını anlatım eden Kılıçdaroğlu, 'Biz, bu konu ile ilgili Parlamento'da bir inceleme önergesini de destekledik. Dedik ki 'Tunceli olayları, Dersim olaylarıyla ilgili Parlamento'da bir inceleme komisyonu kuralım ve bu inceleme komisyonu bütün bu vakaları araştırsın. Grubu bulunan bütün politik partiler de buraya aza versin.' Bu, Parlamento'da görüşüldü lakin ne yazık ki AKP'nin oylarıyla reddedildi' diye konuştu.

'Tarihimizle yüzleşmekten korkmayız'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Şimdi, hem reddedeceksin hem de kalkacaksın Dersim üzerinden, Dersimlileri sorgulamaya kalkacaksın. Temel sebebi ne biliyor musunuz? Ben Tuncelili olduğum için 'Acaba ben buradan Genel Başkanı sıkıştırabilir miyim?' Beni buradan sıkıştırmazsın. Ben, Dersim tarihsel konusunda onun bildiğinden aşırı daha çok şey biliyorum. Üstelik yalnızca Cumhuriyet tarihini değil, Cumhuriyet öncesi tarihi de aşırı iyi biliyorum sebebiyse tıpkı zamanda yerel tarihe de meraklıyım. Eğer Davutoğlu bu konu ile ilgili hususi bir münakaşa açmak istiyorsa kendisinin istek ettiği televizyon kanalında oturup bu konuyu bununla birlikte tartışabiliriz. Madem kendisi bir akademisyen, madem bu vakaları aşırı iyi biliyor ben de iyi bildiğimi sanıyorum. Ben akademisyen değilim lakin oturup tartışabiliriz. Biz, tarihimizle yüzleşmekten korkmayız. Her ülkenin tarihinde yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler, acı vakalar bulunur lakin mühim olan, devletlerin kendi tarihleriyle yüzleşmeleridir. Dönemin başbakanı kimdir, çağın genelkurmay başkanı kimdir, çağın emirleri kimler vasıtası ile verilmiştir, bütün bunların tamamı araştırılıp ortaya çıksın. Belgeleriyle ortaya konsun, ne olacak. Cumhuriyet Halk Partisi şekilde bunu istiyoruz.'

Kılıçdaroğlu, açıklamanın peşinden kentten ayrıldı.

Muhabir: Fatma Çıray

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber