Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 01 Ekim 2014 - 10:36 Yorum: 0

Devlet Tiyatroları perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), yeni tiyatro sezonuna bugün sahneleyeceği eserlerle ''merhaba'' diyecek

Devlet Tiyatroları perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), yeni tiyatro sezonuna bugün sahneleyeceği eserlerle ''merhaba'' diyecek.

Sezonda hem yerli eserlere hem de klasiklere daha çok ağırlık veren DT, gene bu sene da Türkiye'nin en ücra köşelerine kadar giderek yüz binlerce seyirciyi tiyatronun etkileyici atmosferiyle buluşturacak.

Çağdaş tiyatronun kurucularından Henrik Ibsen'in 'Hedda Gabler'i, Türk Edebiyatının ehil kalemi Orhan Kemal'in 'Murtaza'sı, Türk tiyatrosunun öncülerinden Musahipzade Celal'in 'Macun Hokka'sı, Fransız oyun yazarı Moliere'in 'Kibarlık Budalası' ve 'Gülünç Kibarlar'ı gibi birçok eser, DT'nin bu sezon ilk turdaki yeni oyunları içinde yer alıyor.

Yeni sezonda, yerli ve yabancı 143 oyun sahnelenecek, yaklaşık 100 yerli eser, tiyatroseverlerle buluşacak.

Ankara sahnelerinde 7 yeni oyun

DT'nin ilk tur repertuvarında en çok yeni oyun Ankara'da sahnelenecek. Ankara DT sezona 7 yeni oyun ile başlayacak.

'Shakespeare Zorda', 'Hedda Gabler', 'Yeşilçam', 'Alacaklılar', 'İyiyim', 'Satıcının Ölümü' ve 'Kuaförde Bir Gün' Ankara sahnelerinde seyirciyle buluşacak yeni oyunlar içinde yer alıyor.

'Yeşilçam' Küçük Tiyatro'da, 'Alacaklılar' Şinasi Sahnesinde, 'Shakespeare Zorda' Akünde, 'İyiyim' Stüdyo Sahnede,  'Kuaförde Bir Gün' Altındağ Tiyatrosunda, 'Hedda Gabler' ve 'Satıcının Ölümü' ise Cüneyt Gökçer Sahnesinde izleyici karşısına çıkacak.

Başkent sahnelerinde ilk hafta 

Geçen sene sanatseverlerin zevkine sunulan 'Euridice'nin Elleri', bugün ve 8 Ekim'de, 75. sene Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. Eserde, tıpkı çatı altında yaşamalarına karşın birbirlerini tanıyamayan kişilerin bencillikleri, beşeri zaafları ve anlayışsızlıklarının, evlilikleri nasıl iflasa sürüklediğini anlatıyor. 

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı 'Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı', bugün ve 2 Ekim'de Oda Tiyatrosu'nda görülebilecek.

'Bernarda Alba'nın Evi', bugün ve 8 Ekim'de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Fredico Garcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç mücadelesi devri öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor. 

Sezonun yeni oyunlarından, trajikomik bir hırsızlık olayının işlendiği 'Kuaförde Bir Gün', Altındağ Tiyatrosu'nda 7 Ekim'de prömiyerle 'perde' diyecek. Eser ayrıca 8 Ekim'de de seyredilebilecek. 

Yeni sezonun en iddialı oyunlarından 'Hedda Gabler' ise asil, güzel ve ulaşılmaz bir kadının, bir tarafta babasının hayaleti, başka tarafta toplumun yerleşik değerleri ve sıkışıp kaldığı evliliği içinde kendini mevcut etme çabasını anlatacak. 'Hedda Gabler'i Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve yönetmen Mustafa Kurt sahneye taşıyacak. Eser, Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde 7 Ekim'de prömiyer yapacak. Oyun 8 Ekim'de de tiyatroseverlerle bir araya gelecek. 

Komedi ağırlıklı 'Yeşilçam', Küçük Tiyatro'da 7 Ekim'deki prömiyerinin ardından 8 Ekim'de sahnelenecek. İstanbul'da, sinemada berraklık yaparken, bir aşk filmi çekmek üzere harekete geçen iki kafadarın hikayesini ifade eden yapıt Barış Erdenk'in yönetmenliğinde seyirciyle buluşacak. 

Geçen sezon da sahnelenen 'Aklımdaki Kadınlar', 8 Ekim'de görülebilecek. Neil Simon'un yazdığı oyunda, ilişkilerinde sorunlara boğulmuş takıntılı yazar Jake'in gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi düş dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabası komik ve hüzünlü yönleriyle anlatılıyor.

İstanbul DT

Yeni sezonda 6 yeni oyunla perde açacak bulunan İstanbul DT de enfazla yeni oyunun sahneleneceği ikinci şehir. 'Güneş Batarken Bile Büyük', 'Geçtim Ama Tiyatrodan', 'Paşa Paşa Tiyatro veya Ahmet Vefik Paşa', 'Sevgili Hayat', 'Muhteşem Gatsby' ve 'Kadınlarda Savaşı Yitirdi' İstanbul seyircisiyle buluşacak yeni oyunlardan.

Bölgelerdeki oyunlar

'Kibarlık Budalası' ve 'Kurban'ın İzmir'de prömiyerini yapıcak DT, Adana'da 'Macun Hokkası', Sivas'ta 'Gülünç Kibarlar', Trabzon'da 'Rulet', Van'da 'İntiharın Genel Provası', Diyarbakır'da 'Murtaza', Erzurum'da 'Deli İbrahim', Antalya'da 'Daniş Çelebi ve Sümbül', Bursa'da 'Hastalık Hastası' ile 'Kanlı Nigar', Konya'da ise 'Töre', 'Misafir' ve çocuk oyunu bulunan 'Pinokyo'yu seyirciyle buluşturacak.

ETİKETLER: Devleti , Tiyatro , Eser
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber