Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 03 Eylül 2015 - 09:33 Yorum: 0

Devletten 943 TL Almayı Unutmayın

Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapanlara, her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere öğretim yılının başladığı ay içinde öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmektedir.

Devletten 943 TL Almayı Unutmayın

Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapanlara, her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere öğretim yılının başladığı ay içinde öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmektedir.

Ödeneğin miktarının Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceği yönünde yasal düzenleme bulunmakla birlikte, toplu sözleşmelere de bu ödeneğin miktarı ve yararlanacaklara ilişkin hüküm konulabilmektedir.

Öğretim yılına hazırlık ödeneğinden yararlanacak olanlar

Bu ödenek, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da dahil) ödenmektedir.

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an kursu öğreticisi pozisyonlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden fiilen öğreticilik yapanlara da toplu sözleşme hükümlerine istinaden öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmektedir.

Ödeneğin net miktarı

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, bütçe kanunlarıyla veya Bakanlar Kurulunca ya da toplu sözleşmelerle belirlenebilmektedir. Belirlenen brüt ödenek miktarı üzerinden sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Toplu sözleşmelerin 2015, 2016 ve 2017 yıllarında ödenecek öğretim yılına hazırlık ödeneği miktarına ilişkin belirlemelerine göre, bu 3 yılda verilecek ödeneğin brüt ve net miktarları şöyle olacak

Yılı Hazırlık Ödeneğin Miktarı
Brüt Net
2015 950 TL 943 TL
2016 1.000 TL 992 TL
2017 1.050 TL 1.042 TL

Ödeneğin verilme zamanı

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretim yılının başladığı ay içerisinde ödenir. Ödemenin yapılacağı tarih ise Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenir.

Öte yandan, çeşitli sebeplerle (yasal izinlerin kullanılması veya ilk defa ya da yeniden atanma gibi) öğretim yılının başladığı aydan sonra (Eylül ayından sonra) ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara öğretim yılına hazırlık ödeneğinin %75’i; birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise öğretim yılına hazırlık ödeneğinin %50’si oranında ödeme yapılır.

Ödeneği aldıktan sonra ayrılanların durumu

Öğretim yılına hazırlık ödeneğini aldıktan sonra, öğretim yılı bitmeden; emeklilik, aylıksız izin, naklen başka kuruma geçme, istifa ve ya ölüm hallerinin ortaya çıktığı durumlarda, ödenmiş olan öğretim yılına hazırlık ödeneği ilgililerden (veya mirasçılarından) geri alınmamaktadır.

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber