Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 20 Kasım 2015 - 14:59 Yorum: 0

“Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç” Sempozyumu

2 gün boyunca 35 Akademisyeninin sunum yapacağı Sempozyum sonunda 31 başlık altında bildirge yayınlanacak.

“Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç” Sempozyumu

Yeşilyurt Belediyesi, Malatya İnönü Üniversitesi ile Atatürk Kültür Merkezi tarafından ortaklaşa organize edilen ve 2 gün sürecek olan “ Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç” Sempozyumunun açılış töreni yoğun bir katılım altında gerçekleştirildi.

Kongre ve Kültür Merkezinde saat 09:30’da yapılan açılış programına, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Yasemin Sultan Kurt, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooparatif Başkanı Ali Evren, AK Parti Malatya İl, İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ile Yönetim Kurulu Üyeleri, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yardımcıları, Yeşilyurt Belediyesi Birim Müdürleri, Akademisyenler, Öğretim Üyeleri ve kalabalık bir  vatandaş topluluğu katıldı

BAŞKAN POLAT,”ÜSTAD KARAKOÇ, BİR SÖZÜYLE BİZİ FARKLI BİR DÜNYAYA GÖTÜREN BÜYÜK BİR MÜTEFEKKİRDİR”

“Sezai Karakoç düşünce dünyamızın oluşumunda en büyük etkisi olan mütefekkirlerden biridir” diyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Bugün benim içinde çok anlamlı bir gün. Şehirleri fiziki açıdan düzenleyebilirsiniz ve yerel yönetimler olarak bu mutlak yapmanız gereken ve asla taviz vermemiz gereken bir durumdur. Alt ve üst yapı çalışmaları, parklar ve temizlik bunların hepsini en güzel şekilde yerine getirmek durumundayız. Farabi, Medine-i Fazılayı tarif ederken hem şehrin hem sakinlerinin erdemli olduğu şehir olarak tarif eder. Bizler yerel yönetimler olarak bir yandan şehrin fiziki kalkınmasını gerçekleştirirken diğer yandan sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler olarak şehrimizin kalkınmasını da aynı eşgüdümlü olarak gerçekleştirmek zorundayız. Belediyemizin kültürel faaliyetleri arasında yer alan “Diriliş Dünya Görüşü Sezai Karakoç “ Sempozyumunun açılışını yapıyoruz. Rabbime binlerce kez hamdü senalar olsun. Sempozyumu Atatürk Kültür Merkezi ve İnönü Üniversitesiyle ortaklaşa organize ediyoruz aslında bu bir bakıma geleceğin bir göstergesini ifade ediyor. Sempozyumun planlanması aşamasından bugüne kadar Düzenleme Kurul Başkanı Doç. Dr. İlhan Erdem ile Düzenleme Heyetinde yer alan tüm arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sempozyuma davet edilip te hiç düşünmeden canı gönülden koşa koşa gelen bütün akademisyenlere, yazarlara çok teşekkür ediyorum. Düşünce dünyamızın oluşumunda en büyük etkisi olan mütefekkirlerden biri olan Sezai Karakoç, 2 boyunca çok detaylı olarak  tüm boyutlarıyla hocalarımız tarafından izah edilip anlatılacak. Dini ve dili en güzel şekilde ortaya koyan çok değerli bir şahsiyettir Sezai Karakoç. O’nun düşüncesinde berrak bir tevhid inancı, Hz.İbrahim inancı, Muhammediye inancı görürsünüz ama tüm bu düşüncelerini anlatırken sözcükleri, kelimeleri öyle bir dizer ki o anlatımıyla sizi hem düşünceye  hemde bambaşka bir dünyaya götürür. Bir yerde bakarsınız bir babanın batıya feda ettiği 7 çocuğunu anlatırken sizleri çok bambaşka yerlere götürürken diğer bir yerde “Yenilgi Yenilgi” büyüyen zaferi ortaya koyar. O bizim için büyük bir üstad, kendisini Malatya’da misafir etmeyi çok istedik ama sağlık durumlarından dolayı bunu gerçekleştiremedik.2 gün sürecek olan ve çok değerli hocalarımızın katılımıyla yapılacak olan sempozyumun ülkemize, ilimize, düşünce dünyamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

DOÇ. DR. ERDEM” KARAKOÇ’UN DİRİLİŞ KAVRAMINI SİZE ANLATMAK VE YANSITMAK BİZİM İÇİN GURUR VERİCİDİR”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç Dr. İlhan Erdem ise, “Sezai Karakoç zihin dünyamızın, medeniyet dünyamızın önemli şahsiyetlerinden biri olduğu için onu anlamayı ve anlatmayı sizlere sunabilmek elbette bizim için onur verici bir durumdur. Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Sezai Karakoç’la ilgili bir sempozyum talebinde bulunduğunda bunu seve seve kabul ettik çünkü Sezai Karakoç ülkemizin önemli unsurlarından biridir. Sezai Karakoç’la ilgili nasıl bir sempozyum yapabiliriz diye arkadaşlarımızla yaptığımız istişareler yaptıktan sonra Sezai Karakoç’un “Diriliş Dünya Görüşünü” ifade etmenin çok faydalı olacağına karar verdik. Karakoç sadece Mona Roza ile anılan şairliğiyle anılan edebiyatçılığıyla anılan bir mütefekkir olmamalıdır o ülkemizin farklı boyutlarıyla ilerlemesini ve medeniyet algısı oluşturmasını sağlayan önemli mütefekkirlerimizden biridir. Karakoç’un dünya görüşünü, onun “Diriliş” diye tanımladığı ve kavramlaştırdığı bu medeniyeti yeniden ayağa kaldırma hareketini topluma yansıtmak bizler için bir gurur olmuştur. Başkanımız Hacı Uğur Polat ile yaptığımız görüşme ve ardından 8 aylık ön hazırlıkların ardından başlayan sempozyumun şekillenmesinde akademik anlamda bize katkı sağlayan İnönü Üniversitesine ve Atatürk Kültür Merkezine teşekkür ediyorum. Büyük bir mütefekkir, düşünce adamı, şairi anlamak ve anlatmak için 2 gün sürecek olan bu sempozyumun büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum “ dedi.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ YAŞAR,”KARAKOÇ, MEDENİYET VE ANLAM ŞAİRİDİR”

Sempozyumun düzenlenmesinde büyük emek sarfeden Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkür ederek söze başlayan AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, “Sezai Karakoç, dünyanın, ülkemizin ve bu coğrafyamızın anlaması gereken çok önemli bir değerdir. Bir Belediye Başkanının Sezai Karakoç sempozyumu düzenlemesi daha da anlamı.Sezai Karakoç sadece bir şair değil, kendisi bir medeniyet şairi, bir anlam şairidir. Kuran-ı Kerim ile iç içe yaşamış, duyarlılığını Kuran-ı Kerim’den esinlenerek oluşturmuş pek fazla şair yok diye tahmin ediyorum. Şehir ile iç içe olunca insan-şehir ilişkisi üzerinden Sezai Karakoç daha iyi tanımlanabilir çünkü şehirle insan birbirini gerçekleştiren bir olgu gibidir. Sezai Karakoç, son yüzyıllık parantezi yaşamamış o girdaba girmemiş ve kendini sıyırabilmiş, kültürün ve medeniyettin  uzantısı olmuş bir adamdır. Hepimizin bir şekilde debelendiği, yuvarlandığı, ezildiği, zihin kodlarımızla oynanan o süreçte etkilenmemiş, sürecin dışında kalmış Doğu ve Batının şairidir. Doğu ve Batıyı anlayan onun üzerinde yeni bir medeniyet inşa etmek için ortaya çıkmış bir insandır. O bizim Sezai abimiz, bu  şekilde anlayabilirsek bir çok romancının, yazarın, şairin, hikayecinin, edebiyatçının hayatında olan bir şehir imgesi ve kavramı Sezai Karakoç’un şiirinde devşirebilir ve Sezai Karakoç mimarisi oluşturabilir.Sadece edebiyatçıların, sanatçıların, entellektüellerin konuşması değil, mimarların ve sosyologların kafa yormasında yarar var Farklı bir mimarı, şehir anlayışı ve medeniyet oluşacaksa ikisinin iç içe olduğu “Sezai Karakoç mekaniği” oluşturulabilir. Sezai Karakoç ile benim özel bir geçmişim var, hayatımda farklı bir yeri var.”dedi.

BÜYÜKŞEHİR BLD.BAŞKANI ÇAKIR,”ŞEHRİ İMAR EDERKEN GELECEK NESİLLERİ İHMAL ETMİYORUZ”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise,“Bir şehri imar ederken nesli ihmal ederseniz imar ettiğiniz şehri ihmal ettiğiniz nesil yok eder. Bizler gönüllere dokunmayı, şehrin kültürel açıdan geleceğini düşünmeyi, şehrin kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına önem vermekteyiz. Büyük değerlerimizin topluma vermiş olduğu kültürel mesajları halka iletmek anlamında bizler bir köprü görevi görmekteyiz. Çocuklarımız ve gençlerimizi yozlaşmış kültürel olayların baskısından ve sosyal medya içinde kaybolmalarına engel olmak bizim görevimizdir.Bunun çözümü de gerçekten kolay değil,bunun için el birliği yapmamız gerekiyor Sezai Karakoç gibi büyük bir üstadın anılıyor olması bizleri mutlu etmekte. Biz hep değerlerimizi yitirdikten sonra hatırlamaya ve anmaya başlarız ama Sezai Karakoç’a Allah sağlıklı uzun ömür versin gerçekten çok büyük bir değer, Değerli hocalarımız ve akademisyenlerden bu konuda istifade edeceğiz. Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve bu sempozyumu düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

VALİ KAMÇI,”KARAKOÇ’UN SİLİNMEZ İZLERİ MİLLETİMİZİN FİKİR UFUKLARINI AYDINLATACAKTIR”

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Sezai Karakoç’u ülkemizin önemli aydınlarından biri olarak yorumlarken, şunları söyledi:” Edebiyat dünyamızın en önemli ve en saygın isimleri arasında yer alan mütefekkir, şair ve yazar Sezai Karakoç’un fikirlerini, düşüncelerini, şiirleri ve yazılarının değerlendirileceği bir sempozyumda bir arada olmaktan son derece mutluluk duymaktayım.Belediye Başkanımızın bu organizasyonu yapıyor olması ayrıca sevindirici.Ülkemizin önemli aydınlarından ve değerlerinden olan Sezai Karakoç’un düşünce dünyasında seyahat edecek olmak onun fikirlerinden nasiplenmek bir ayrıcalık ve şanstır.İnanıyorum ki şu anda burada bulunan kıymetli katılımcılarla beraber pek çok kimsenin gönül sarayında o büyük şahsiyetin duygu ve düşüncelerinden izler vardır.Ve o silinmez izler gelecek nesillere sirayet ederek milletimizin fikir ufuklarını aydınlatmaya devam edecektir.Düşünce ve gönül adamı Sezai Karakoç’la ilgili bu bu nadide organizasyonu hayata geçiren Yeşilyurt Belediyesine, İnönü Üniversitesine, bilgi ve birikimlerini halkımızla paylaşacak olan akademisyenlere ve yazarlara teşekkür ediyorum “ dedi.

Konuşmalardan sonra Sezai Karakoç’un hayatından kısa kesitleri içeren sinevizyon gösterimi yapılırken, ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’den Prof. Dr.M.Fatih Andı Başkanlığında yapılan ilk oturumda Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Durmuş Günay ve Prof. Dr.Yılmaz Daşcıoğlu, Sezai Karakoç’un idealindeki Üniversite, Diriliş Ekolü ve Temel Kavramlar ile Karakoç Şiirinde estetik düşünce konularına ilişkin konuşmalar yaptılar.

1.5 saate yakın süren ilk oturumun ardından sempozyuma katılan akademisyenlere, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat tarafından elif ve vav tablosu ile kayısı paketi hediye edildi.

Kongre ve Kültür Merkezinde gün boyunca devam edecek olan sempozyum, yarın ( Cumartesi günü ) Altın Kayısı Ramada Otelde yapılacak toplantılarla tamamlanacak. Sempozyum sonunda 31 başlık altında bildirge yayınlanacak

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber