Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
19:02 Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen’de ölenlerin yakınlarına taziye ziyaretind...19:02 Kripto para borsası FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried, dolan...19:01 Zeynep Sönmez Antalya’da çeyrek finalde19:00 Çorum Belediyesi, 1571 çocuğa bayramlık kıyafet dağıttı18:59 Burdur’da kontrolden çıkan ticari araç takla attı: 1 kişi yaralandı18:58 Geri dönüşüm tesisinde yangın: Dumanlar iki ilçeden de görüldü18:52 Aracı kurşunlanan Bozdoğan, saldırıyı kınamak için düzenlenen yürüyüşe katı...18:51 Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib: "Batı Şeria’da yerleşimciler tarafından uy...18:42 Hazırlık maçı: Sivasspor: 3 - Sivas Dört Eylül Futbol: 018:40 BM Viyana Ofisi’nde "Uluslararası Sıfır Atık Günü" programı18:40 Akkuyu NGS’de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı18:36 Adalet Bakanı Tunç: "Maalesef dünya böyle, adaletsiz bir dünya”18:25 Okan Buruk: "Sadece futbola odaklandık"18:24 İranlıların nevruz tatili beklentileri karşılamadı18:21 İsrail, Şifa Hastanesi baskınında 200 sivili öldürdü18:20 CHP Genel Başkanı Özel Ortaca’da konuştu: "Limon üreticisini bu hale düşüre...18:19 MHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın’dan CHP, DEM ve YRP değerlendirmesi18:16 Plastikteki zararlı maddelere karşı yeni önlemler araştırılacak18:12 Konya’da otomobil kaldırıma çarptı: 5 yaralı18:11 Bakan Yumaklı: "Bu memleketi çocuklarımız için dünyada bir numara yapmak üz...
Sami Er
Siyaset 11 Aralık 2019 - 16:43 Yorum: 0

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu son noktayı koydu:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin, "Bu anlaşma her iki taraf içinde 8 Aralık itibariyle...

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu son noktayı koydu:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin, "Bu anlaşma her iki taraf içinde 8 Aralık itibariyle yürürlüğe girmiştir. Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla bitlikte BM'ye tescilini yapacağız. Hem anlaşma hakkında bilgi veriyoruz, hem de batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımızı BM'ye tescil ettiriyoruz. Şu anda sondaj faaliyetlerimizin bir kısmını da kıta sahanlığımız içinde gerçekleştiriyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hırtavistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Grliç Radman ile Bakanlık binasında bulunan Fatin Rüştü Zorlu salonunda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde her iki ülke temsilcileri heyetlerarası ve ikili bazda görüşmeler gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşmelere ilişkin Radman'ın Dışişleri Bakanı olarak Türkiye'ye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğini bildirdi. Çavuoğlu, konuk bakana yeni görevinde başarılar dileyerek, " Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin kendi dönemde daha da güçleneceğine inanıyorum. Dışişleri Bakanları olarak bunun için birlikte çalışma azmi ve kararlılığımız var. En son Hırvatistan'dan Dışişlerine yapılan resmi ziyaret 5 yıl önce gerçekleşti. Biz bunun daha sık gerçekleşmesi konusunda karar aldık ve 2020 içinde Hırvatistan'a bir ziyaret gerçekleştireceğim. Hırvatistan ile sınır komşusu değiliz ama tarihi ve kültürel güçlü bağlarımız var. Aynı zamanda iki dost ve müttefik ülkeyiz, siyasi ilişkilerimiz mükemmel düzeyde. Ekonomik ilişkilerimiz dahil hangi alanlarda adım atabiliriz onları konuştuk. Hırvatistan'ın AB dönem başkanlığı üstlenirken bu ziyaretin gerçekleşmesi çok önemlidir. Bugün Türkiye ve AB ilişkilerindeki zorlukların farkındayız. Bir dönem başkanlığının radikal bir şekilde her şeyi değiştirmeyeceğinin de fakındayız. Hırvatistan'ın dönem başkanlığında Türkiye'ye yönelik bir çifte standart olmaz ve ön yargı da olmaz. Hırvatistan, Türkiye'nin AB üyeliğini her platformda desteklemiştir. Bölgesel konularda Hırvatistan'la ortak düşünüyoruz. Balkanlar ve Günay doğu Avrupa konusunda elbette Hırvatistan, AB üyesi olarak Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda AB'nin konumunu bir yerde savunmaya çalışacaktır. Ama Hırvatistan'ın bu konularda objektif ve duruş sergileyeceğini biliyoruz. Türkiye, Bosna Hersek ve Hırvatistan üçlü liderler zirvesini hayata geçirmek istiyoruz. Türkiye'nin hem Yunanistan ile hem de komşu ülkelerle işbirliği yapabileceği ve Kıbrıs etrafındaki zenginlikler konusunda Türk tarafı ve Rum tarafına eşit paylaşıma dayalı mutabakatı desteklediğini anlatmaya çalıştım" diye konuştu.

"Ben sizi kıskanıyorum"

Hırvatistan Dış ve Avrupa Bakanı Radman ise Çavuşoğlu'na dönerek, "Ben sizi kıskanıyorum siz çok önemli bir yerdesiniz çok saygın bir devleti temsil ediyorsunuz. Bu benim ilk kez Ankara'ya gelişim. Her ne kadar diğer ülkelerde görüşsek bile ikili görüşmeler oldukça önemlidir. Sizi Hırvatistan'a davet ediyorum. Her iki ülke olarak oldukça güzel ve ortak bir tarihimiz var. Türkiye ve Hırvatistan'ın dostluğu zor zamanlarda ihdas edildi. Bu siyasi ilişkilerden çok memnunuz ve 91 den bu yana devam etmektedir. 1 Milyar Dolar'a varan yatırımlar karşılıklı gelebilir. Türkiye çok önemli bir faktördür. Hırvatistan için stratejik partnerdir. Avrupa ve dünya büyük problemlerle karşı karşıyadır. Türkiye göç konusunda ve teröre karşı çok başarılı bir mücadele vermektedir. Hırvatistan batı balkanlarda çok önemli bir rol üstlenmektedir. 3'lü zirve konusunda fikir teatisinde bulunduk. Ya denizde ya Zagreb'de görüşelim.

AB yeter ki ön yargıları ve çifte standardı bıraksın

Her iki bakan görüşmelere ilişkin konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun yeni Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmesine dair Türkiye ve AB arasından yeni bir sürecin başladığına işaret olup olmadığına yönelik sorulan soruya, "Yeni komisyonla beraber Türkiye, AB ilişkilerinin daha sağlıklı ilerlemesini bekliyoruz. Geçtiğimiz dönemde bazı sıkıntılar olmadı değil. Özellikle üst düzey temaslar önemlidir. Dışişleri Bakanlar konseyi toplantısının aldığı bir kararın geçerliği olmadığını sahada örüyoruz. Böyle bir kararın geçerli olmayacağını söylemiştik. Üst düzey temaslarımız AB ile devam ediyor. Birçok alanda birlikte çalışmak zorundayız. Sadece üyelik meselesi değil ve işbirliği devam ettirmek istiyoruz, temaslarımız önemli. Avrupa'nın, Avrupa haklarıyla karşı karşıya karşıya kaldığı sınamalara baktığınız zaman, ne AB tek başına ne de Avrupa konseyi ve diğer bölgesel örgütlerin tek başına çözeceği sorunlar değil. Bu neyi gerektiriyor birlikte çalışmayı ve birlikte çalışma kültürünü gerektiriyor. Yeter ki Avrupa Birliği ön yargılardan ve çifte standartlardan uzak bu diyaloğu devam ettirmesidir" görüşünde bulundu.

"Bu anlaşma her iki taraf için de yürürlüğe girdi"

Libya ile imzalanan mutabakat zaptına ve Yunanistan'ın Türkiye'yi BM'ye şikayet etmesine yönelik belirtilen soruya Çavuşoğlu, "Bu anlaşma her iki taraf içinde 8 Aralık itibariyle yürürlüğe girmiştir. Libya'da başkanlık konseyi tarafından onaylandı bizde de meclis tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla bitlikte BM'ye tescilini yapacağız. Hem anlaşma hakkında bilgi veriyoruz, hem de batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımız da BM'ye tescil ettiriyoruz. Şu anda sondaj faaliyetlerimiz bir kısmını da kıta sahanlığımız içinde gerçekleştiriyoruz. Yunanistan'ın burada kullandığı argümanlar geçersiz olduğunu zaten daha önce söyledik bizim iki egemen ülke olarak imzalanan mutabakat zaptı uluslararası zapta uygun şekilde yapılmıştır" şeklinde cevap verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber