Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 22 Ekim 2014 - 12:08 Yorum: 0

"Dişli" bekçilerin zorlu eğitimi

Ev ve işyerlerini hırsızlardan korumak için özel yetiştirilen bekçi köpekler, bir yılı aşan zorlu eğitimden geçiyor

'Dişli' bekçilerin zorlu eğitimi

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Ev ve işyerlerini hırsızlardan korumak için özel olarak yetiştirilen bekçi köpekler, bir yılı aşan zorlu eğitimden geçiyor.

Fabrika, yazlık, villa gibi yerlerin korumasını, uyku, yorgunluk ya da korku gibi zaafları olabilecek özel güvenlik görevlilerinin yerine eğitimli köpeklere emanet etmek isteyenler için yetiştirilen köpeklerin özel eğitimi bir yıldan fazla sürüyor. 

Köpek eğitmeni Yaman Ersel Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her köpek ırkının koruma yeteneğine sahip olmadığını, bekçi köpeklerinde ırk seçiminin önemli olduğunu belirtti.

Bekçilik eğitiminin köpeğin iki aylıkken başlaması gerektiğini kaydeden Yıldırım, iki aylık yavruların henüz özgüvenini kıracak olaylarla karşılaşmamış olduğunu, karakterinin daha rahat şekillendirilebildiğini, bu nedenle eğitime daha uygun olduklarını söyledi.

Yıldırım, bekçilik yapacak bir köpeğe önce yaşam alanındaki uyuma, yemek yeme, tuvalet ihtiyacını giderme yerlerinin öğretildiğini anlatarak, yavrunun bu süreçte sahibiyle de sıkı bir dostluk kurmaya başladığını vurguladı. Köpekle sahibi arasındaki bağın kurulmasıyla itaat eğitiminin verildiğini belirten Yıldırım, "git", "gel", "otur" gibi temel komutlardan sonra "alanı kontrol et", "saldır", "dur" gibi daha zorlu komutlara geçildiğini kaydetti.

Köpeğin, itaat eğitimiyle sahibinin otoritesini benimsediğine dikkati çeken Yıldırım, temel eğitimlerden sonra yabancılara da "potansiyel tehlike" gözüyle yaklaşmaya başladığını dile getirdi. 

Eğitimler süresince kondisyon sağlamaları amacıyla köpeklere düzenli spor da yaptırılıyor.

- Hırsızların yöntemlerine karşı özel tedbirler

Sahibinin sözünü dinlemeyi yiyecek ya da oyuncak ödülüyle öğrenen bekçi köpekler, hırsızların et, mama ya da oyuncakla kandırma girişimlerine karşı özel tedbirlerle yetiştiriliyor.

Bekçi köpeğinin "tok gözlü" olmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: 

"Zorlu eğitimi tamamlayan köpeklerimiz üzerinde sahibinin elinin kokusu olmayan yiyecekleri yememeyi öğreniyor. Böylece dışarıdan atılan, kendisi için cazip gelecek yiyeceklere aldırmıyor. Eve ya da işyerine girmek isteyen hırsızın köpeği yiyecekle kandırma amacını başarısız hale getiriyoruz. Hırsızlar oyuncakla da köpeği kandırmak isteyebiliyor. Bunu engellemek için de köpeklerin eğitiminde ilk başlarda kullandığımız oyuncak ödülünü, eğitim ilerledikçe bırakıyoruz. Böylece oyun ve oyuncağı onun için cazip olmaktan çıkarıyoruz.  Ayrıca köpekleri uzaklaştırmak için kullanılan ultrasonik ses yayan cihazlar için de tedbir alıyor. Bekçiler, yaptığımız çalışmalarla ultrasonik sese karşı da mukavemet kazanıyor."

- Hırsızla karşılaştığında ne yapar?

Yıldırım, eğitimden geçen "dişli bekçilerin", hırsızı fark ettiğinde havlamaya başladığını, hırsızın hareketsiz kalması halinde sahibi gelene kadar havlamaya devam ettiğini, hırsızın hareket etmesi durumunda ise kolundan ya da ayağından ısırdığını söyledi.

Yıldırım, bir yıldan fazla süren eğitimlerin maliyetinin 5 bin ila 10 bin lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber