Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 28 Mart 2015 - 16:38 Yorum: 0

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mersin'de:

"Buraya, Özgecan adını duyduğumuzda vahşetin ve gözyaşının istilasını değil, merhametin ve insanlığın dirilişini hatırlamaya geldik"- "Yeryüzünü ıslah etmeye gelen insanlar, üzülerek ifade etmek isterim ki yeryüzünü israf ediyor. Kainat, tabiat, insanlığı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mersin'de:

MERSİN (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Tarsus'ta öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için okutulan mevlite katılmak için geldiği mersin'de, "Buraya, Özgecan adını duyduğumuzda vahşetin ve gözyaşın istilasını değil, merhametin ve insanlığın dirilişini hatırlamaya geldik" dedi.

Görmez, Özgecan Aslan için Muğdat Camisi'nde okutulan mevlite katılarak, dua etti. Cami yanındaki musalla taşında bulunan cenaze için namız da kıldıran Görmez, cemaate hitap etti.

Dünyanın bazı bölgelerinde insanların acı içinde kıvrandığına şahit olunduğunu ifade eden Görmez, şöyle konuştu:

"Yeryüzünü ıslah etmeye gelen insanlar, üzülerek ifade etmek isterim ki yeryüzünü israf ediyor. Kainat, tabiat, insanlığı taşıyamaz hale geliyor. Selam ve esenlik yurdu haline getirmekle mükellef olduğumuz dünyayı selamdan ve esenlikten mahrum bırakıyoruz. Güvenlik yurduna dönüştürmekle mükellef olduğumuz dünyada, çevremizde olup bitenleri izlediğimizde üzülerek ifade ederim ki güvenliğimizi, emniyetimizi yok ediyoruz. Elbette bütün bunların sebepleri sayılabilir ama en büyük sebep, insanın kendisinden kaynaklanıyor. En büyük sebep, insan, merhametini kaybediyor. Çünkü insan, tutkularına esir oluyor. Çünkü insan, güç tutkusuna yakalanıyor. Çünkü insan, madde tutkusuna esir oluyor. Esir olan insan, merhametten uzaklaşıyor. Şefkatini, insana değer vermeyi kaybediyor. Halbuki insan, yeryüzüne rahmet olarak gönderildi. Peygamber Efendimiz, bütün insanlığa rahmet olarak gönderildi. 'Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik' buyurdu Yüce Rabbimiz."

Görmez, rahmetin kaynağı olan din yanlış anlaşılıp yorumlandığı için merhametin kaynağından uzaklaşıldığına dikkati çekti.

İnsanlığın değerini kaybettiğini anlatan Görmez, yeryüzündeki bütün savaşların, şiddetlerin sebebinin bu olduğunu kaydetti.

- "Kerim ve saygın insanlar kadınlara saygılı olur"

İnsanın insana değer vermesinin önemini vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:

"İnsan, insan olduğu için değerlidir, dokunulmazdır. İnsanın canı, kanı, malı, aklı, inancı ve değerleri dokunulmazdır ama bugün üzülerek belirteyim, insanlık bunu kaybediyor. İnsanlığı, her alanda bir şiddet sarmalı sarmış vaziyette. Ayrıca dünyada kadına karşı şiddet öne çıkıyor. Çünkü güç ahlakından yoksun insanlar, ahlakın gücüne değil, gücün ahlakına inananlar, bu konuda yanlış işler yapıyor. Efendimiz sevgili peygamberimiz, İslam'ı, İslam'ın rahmet mesajını dünyaya yaymaya başladığı andan itibaren her türlü cahil düşünceyle mücadele etti. Irkçılıkla, cinsiyetçilikle, kadını kadın olduğu için hor gören cahiliye düşüncesiyle mücadele etti. Hayatı boyunca mücadele etti ve ümmetine şöyle dedi, 'Kadınlarınıza saygılı olunuz, kadınlarınıza karşı kerim olunuz. Ancak kerim olan insanlar, saygın olan insanlar kadınlara karşı saygılı olur. Ancak saygınlığını yitiren, değerlerinden yoksun insan kadını aşağı görür. Kadın, sadece eş, anne, ayağının altı öpülesi olduğu için değil, erkek gibi mahluk olduğu, erkekle eşit muhatap olduğu için her türlü saygıya, değere layıktır."

Dünyada her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını belirten Görmez, bu durumun, bütün insanlığın utanç vesilesi olduğunu vurguladı.

Görmez, "Resulü Ekrem, bir gün 'Özlüyorum, özlüyorum, özlüyorum' buyurur. 'Neyi özlüyorsun' diye sorarlar. 'Bir gün, (bugün top ve tüfek seslerinin yankılanmaya başladığı) Yemen topraklarından bir kadının tek başına çölleri aşıp, Kabe'yi tavaf ederek emniyet ve güven içinde evine, yurduna döneceği o günü özlüyorum' dedi. O, özlemini öyle ifade ediyor ama biz ne yapıyoruz, bir ilden bir ile, bir ilçeden bir ilçeye tek başına giden bir kız çocuğumuzun bile güvenliğini sağlayamıyoruz. Bundan hepimiz mahcup olmalıyız, üzülmeliyiz" dedi.

- "Bir daha hiçbir genç kızımız, kadınımız şiddete maruz kalmasın" 

Özgecan Aslan'ı rahmetle andığını belirten Görmez, "Buraya, Özgecan adını duyduğumuzda vahşetin ve gözyaşının istilasını değil, merhametin ve insanlığın dirilişini hatırlamaya geldik. Bu gibi hadiselerde hepimiz suçluyuz. Bizler bir genç kızın herkesten önce güvenini, merhametini, nezaketi hak ettiği bilincini toplumumuzda yeterince yerleştiremedik" diye konuştu.

Şiddetin her türü gibi kadına yönelik olanının da Allah'ın sınırlarını aşmak, peygamberin getirdiği rahmet mesajlarını yıkmak anlamına gelindiğinin insanlara yeterince anlatılamadığını ifade eden Görmez, şunları söyledi:

"Bin nasihate ermek için böyle bir musibet yaşamak zorunda mıydık? Kadına el kaldırmaya asla müsaade etmeyen inancımıza bağlı kalmayı başarabilseydik cehaletimizin bedelini kız çocuklarımız ödemeyecekti. Şimdi yanı başımızdaki nice kardeşlerimize hak ettikleri saygılı emniyeti gösterme zamanıdır. Şimdi çocuklarımızı sevgiyle tanıştırma zamanıdır. Gücün ahlakı değil, ahlakın gücünün insanlık için daha önemli olduğunu anlatma zamanıdır. Bu acıdan büyük mesajlar çıkaralım. Bu acıya büyük merhamet gösteren sevgili merhume kızımızın annesi ve babasını bu duruşlarından dolayı gönülden tebrik ediyorum."

Görmez'in konuşmasının ardından hatim duası yapıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber