Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Asayiş 24 Ağustos 2016 - 14:58 Yorum: 0

Diyarbakır’da 10 fabrikaya kaçak elektrik operasyonu

Kayıt dışı kullanımın yüzde 75 dolayında olduğu illere elektrik tedarik eden Dicle Elektrik Dağıtım'ın kaçak kullanımı önlemek için gerçekleştirdiği...

Diyarbakır’da 10 fabrikaya kaçak elektrik operasyonu

Kayıt dışı kullanımın yüzde 75 dolayında olduğu illere elektrik tedarik eden Dicle Elektrik Dağıtım'ın kaçak kullanımı önlemek için gerçekleştirdiği etkin çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Diyarbakır'da ayda ortalama 1,3 milyon liralık kaçak elektrik kullanan ve kaçak kullandıkları mahkeme tarafından da tescillenen 10 fabrikaya giren enerji şirketi, 500 bin liralık önleyici yatırım yaparak burada kullanılan elektriği kayıt altına aldı.

Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, Diyarbakır'da uzunca bir süredir kayıt dışı elektrik kullandığı iddia edilen ve içerisinden tekstilden plastik ürünlerine varıncaya kadar değişik birçok alanda üretim yapan 10 fabrikanın bulunduğu komplekse hafta sonu müdahale etti.

Daha önce birçok girişiminde bulunulmasına rağmen ekiplerin engellenmesi nedeniyle müdahale edilemeyen fabrikalara bu kez çok sayıda polis eşliğinde girildi. Şanlıurfa karayolu üzerinde bulunan komplekse 35 personel, 2 vinç, 4 kazıcı, 2 kaldıraç, 1 tır, 1 kamyonet ve 8 binek araç ile giden Dicle Elektrik Dağıtım görevlilerine 50 polis memuru, 3 toplumsal müdahale aracı (TOMA), bir zırhlı akrep ve ekip araçları ile destek verdi.

Kaçağı önlemek için 500 bin liralık yatırım yapıldı

Bu kez engelleme ile karşılaşmayan Dicle Elektrik Dağıtım İl Müdürlüğü ekipleri, kaçak kullanımı önlemek üzere söz konusu 10 fabrikaya ait elektrik sayaçlarını, kompleks dışında bulunan trafolara aldı. Bunun için 500 bin liralık kaçağı önleyici yatırım yapan ekipler, 3 kilometre uzunluğunda orta gerilim iletkeni, 5 kilometre xlpe kablo kullandı. Şirket, bu iletkenleri taşımak için 15 beton direk dikerken, 10 hücreli 2 de beton köşk montajını gerçekleştirdi. Kaçağı önlemeye dönük bu çalışmalar 3 gün boyunca aralıksız biçimde devam etti.

Kaçak kullandıkları mahkemece tescillenmişti

Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, içerisinde 10 fabrika bulunan komplekste ayda 3 milyon kWH'nin (kilovat/saat) üzerinde elektrik enerjisi kullanıldığını belirlemişti. Yapılan ölçümler sonunda kullanılan bu enerjinin yüzde 95'inin kayıt dışı olarak tüketildiği saptanınca, enerji şirketi hemen avukatları aracılığı ile mahkemeye başvurarak durum tespiti talebinde bulunmasını istemişti. Başvuru üzerine bilirkişi tarafından yapılan inceleme neticesinde 10 fabrikada da kaçak elektrik kullanıldığı, mahkeme kararıyla tescil edilmişti.

Ayda 1,3 milyon liralık kaçak kullanım önlendi

Mahkemenin tescillediği 10 fabrikadaki kaçak elektrik kullanımının parasal değerinin yaklaşık olarak ayda 1,3 milyon lira olduğu hesaplandı. Bahse konu fabrikaların şimdiye kadar ayda 1,3 milyon liralık elektrik kullandıkları, buna karşılık aynı süreler için sadece 100 bin lira dolayında elektrik bedeli ödedikleri ortaya çıktı. Fabrikalarda kayıt dışı olarak kullanılan aylık 1 milyon 200 bin liralık elektriğin bedelini ise haksız bir biçimde Türkiye'de yaşayan 79 milyon kişi ödüyordu.

"Kayıt dışı kullanıma asla izin verilmeyecek"

Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, sorumluluk bölgelerindeki kayıt dışı elektrik kullanımını önlemekte kararlı olduklarını yineleyerek, "Bedelini haksız biçimde ülkede yaşayan herkesin ödediği kaçak elektrik kullanımına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun için de büyük-küçük, müşteri ayrımı yapmadan kaçak elektrik kullanımı ile mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Bunu son uygulamamız ortaya koydu. Ciddi miktarlarda kaçak elektrik kullandıkları belirlenen bu işletmeler ile ilgili geriye dönük yapılması gereken ne varsa yapılacak" dedi.

Enerji şirketi yetkilileri, aylık 1,3 milyon liralık kaçak elektrik kullanımını önleyen İl Müdürlüğü ve AOB ekiplerini de başarılı çalışmalarından dolayı ayrıca kutladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber