Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 10 Mart 2015 - 15:43 Yorum: 0

Diyarbakır'da "Töre ve Namus Cinayetleri" paneli

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından "Töre, Namus Cinayetlerinde Gelinen Son Nokta ve Çözüm Önerileri" başlıklı panel...

Diyarbakır'da 'Töre ve Namus Cinayetleri' paneli

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından "Töre, Namus Cinayetlerinde Gelinen Son Nokta ve Çözüm Önerileri" başlıklı panel düzenledi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan DÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete, kadına yönelik şiddetin en ağır biçiminin, kadınları en temel hak olan yaşama hakkından men etmek olarak tanımladıklarını belirtti.

  Töre cinayetlerinin tüm dünyada önemli bir sorun olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken Mete, şöyle konuştu:

"Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun tahminlerine göre, her yıl dünyada 5 binden fazla kadının 'namus' sebebiyle öldürülüyor. Batılı toplumlar bunu 'onur' cinayetleri olarak tanımlıyor. Türkiye'de ise 2003 yılından bu yana verilen resmi rakamlara bakıldığında her yıl 200 den fazla kadının töre cinayetlerine kurban gitti."

En eski çağlardan günümüze kadar doğu toplumlarında olduğu gibi batı toplumlarında da her zaman açık ya da örtülü bir biçimde ağırlıklı olarak kadına endeksli bir 'namus' anlayışının var olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sabri Eyigün de töre cinayetlerinde aile ve aşiret yapısının, kişilerin sosyo-ekonomik durumları ve düşük benlik algılarının etkili olduğunu dile getirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber