Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Mart 2015 - 15:48 Yorum: 0

Diyarbakır'da yapılacak nevruz kutlaması

Diyarbakır'da yarın yapılacak olan nevruz kutlamalarında İmralı'da ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın mesajının okunacak olması Van'daki sivil toplum kuruluşlarının "barış" umutlarını arttırdı

Diyarbakır'da yapılacak nevruz kutlaması

VAN (AA) - Van'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yarın Diyarbakır'da yapılacak nevruz kutlamasında, İmralı'da ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın, Kürt sorununun çözümü konusunda da tarihi mesajlar vermesini bekliyor.

Van Barosu Başkanı Murat Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dolmabahçe görüşmesinde Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi konusunda bir çerçevenin çizildiğini bildirerek, yarınki nevruz kutlamalarında da bu çerçevenin içeriğiyle ilgili birtakım konuların somutlaşacağını düşündüklerini aktardı. 

Timur, 40 yıldır süren çatışmalı sürecin sonrasında Türkiye tarihi açısından dönüm noktası olan Kürt sorununun çözümüyle ilgili açıklamanın tarihi bir niteliğinin olduğunu vurgulayarak, "Tahmin üzerinden bir şey söylemek mümkün değil. Dolmabahçe görüşmesiyle aslında Kürt sorununun çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesindeki temel felsefe iyi özetlenmiş. Burada bu felsefenin ve sorunun çözümü konusundaki yöntemin Öcalan'ın mektubuyla birlikte somutlaşacağını düşünüyoruz. Türkiye halkları, Kürtler ve Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından tarihi bir gün olacak" dedi.

Kürt sorununun demokratik siyaset içinde çözülmesine karar verilmesiyle silahların bırakılmasından, dağdaki insanların ülke dışına çıkmasına kadar tüm konuların tartışılabileceğini dile getiren Timur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki tarafın da iradesinin de demokratik siyaset içinde sorunun ciddi şekilde tartışılması yönünde olduğunu biliyoruz. Türkiye'de tüm demokrasi güçlerinin, sorunun çözümü konusundaki çerçevede anlaşıldığı ve demokratik siyaset içinde sorunun konuşularak çözülmesi beklentileri var. Türkiye'nin gelişimi Kürt sorunuyla birebir bağlantılı. Savaş sürecinde Türkiye'nin ekonomik kaynaklarının büyük kısmı burada harcandı. Bu sorun çözüldüğü takdirde kaynakların tamamı Türkiye'nin kalkınmasına harcanmış olacak."

- "Hepimizin ihtiyacı olan şey huzur ve barıştır"

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da Diyarbakır'da kutlanacak nevruzda Kürt sorununun çözümü konusunda çok önemli mesajların verilmesini beklediklerini söyledi.

Bundan sonra nevruzun beklentilere karşılık veren bir bayram olarak değil, bütün Ortadoğu halklarının birlik içinde kutladıkları bir etkinliğe dönüşmesini beklediklerini dile getiren Takva, şöyle devam etti:

"Bu Türkiye'de de olmalı. Kürt sorunun çözümü ve barış sürecinin yüklediği farklı anlamlar oluştu nevruzla ilgili. Umuyorum kazasız, belasız bayram havası içinde, olumlu mesajların ortaya çıktığı bayram olur. Hepimizin ihtiyacı olan şey huzur ve barıştır. Dolmabahçe buluşmasıyla tarihi bir süreç başladı ve burada açıklanan 10 maddelik metin önemliydi. Yarınki kutlamalarda Öcalan'ın vereceği mesajın bu 10 maddeyi kapsayan ve pratik açılımına katkı verecek şekilde olmasını bekliyoruz. Umuyoruz ki bölgedeki olumsuz ekonomik havanın ortadan kaldırılmasına katkı sağlar. Bölgenin ekonomik refahına yansır ve insanlar güven içinde bölgeye yatırım yapar. Böylece yatırımlar istihdama dönüşür ve gençlerimiz ülkemizin gelişimine katkı sağlar."

- "Bu nevruzdan barış bekliyoruz"

Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan ise uzun yıllardır kullandıkları "barış" kelimesinin artık dillerine pelesenk olduğunu vurgulayarak, "Bu nevruzdan da barış bekliyoruz. Artık annelerin ağlamamasını, karalar bağlamamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Barışın sağlanması konusundaki ertelemelerden vazgeçilerek samimi adımların atılması gerektiğini belirten Aslan, "Genel olarak beklentimiz barış ama yeniden kan dökülmemesi konusunda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Ümit ediyorum ki bundan sonra silahlar kullanılmasın, insanlar ölmesin, cenazelerle şehirler karışmasın. Bu yolda önemli adımlar atılacak" diye konuştu. 

Tüm Türkiye halkları, Kürtler ve dünya kamuoyuna yarınki mektupta önemli mesajların verilmesi gerektiğini söyleyen Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'de artık savaşın sona erdiği mesajı verilebilir. Bu karar Türkiye'de sandığa da olumlu yansıyacaktır ama bizim değişmeyen tek gündem maddemiz barıştır. Bu saatten sonra annelerin ağlamasını istemiyoruz. Herkesin, Türkiye'de savaşın sona ermesi konusunda beklentisi var. Zannedersem yarın bu beklenti karşılığını bulacaktır. Toplumda da böyle bir beklenti var. Türkiye'nin Kürtlere, Kürtlerin de Türklere ihtiyacı var. Ümit ederim ki bu süreç barışla sonuçlanır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber