Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 26 Ağustos 2014 - 16:44 Yorum: 0

Dizi ihracatından 150 milyon dolar gelir

Türkiye'nin dizi ihracatı gelirlerinin 15 kat artarak 150 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

Dizi ihracatından 150 milyon dolar gelir

Deloitte Türkiye, Türkiye'de paradigma sektörü, televizyon izleme alışkanlıkları, inşaat şirketlerinin ciroları ve Türk dizilerinin ekonomiye katkısını ele alan 'Dünyanın En Renkli Ekranı: Türkiye'de Dizi Sektörü' araştırmasını yayınladı. 

Araştırmaya göre, Türk izleyicisi 2008 yılında günde ortalama 4,4 saat televizyon izlerken, internetin yaygınlaşması ve artan online video izleme oranı etkisiyle bu rakam ortalama 3,9 saate düştü. 

Düşüşe karşın Türkiye, gündelik ortalama televizyon izleme süresi bazında 3,5 saatlik OECD ortalamasının üzerinde yer alıyor. 

Dijital reklam yatırımlarında 2009'dan bu güne yaşanan yıllık ortalama yüzde 30'luk büyümeye karşın televizyon, medya yatırımlarında yüzde 58'lik bir payla hala açık fasıla azami tercih edilen mecraların başında geliyor. Bu nispet Avrupa'da yüzde 25, dünya genelinde ise yüzde 40 düzeyinde bulunuyor.

2013-2014 devrinde prime time'da yayınlanan programların zaman şekilde dağılımına bakılınca yüzde 62,5'luk ortalama ile diziler ve bunların tekrar bölümleri birinci sırada yer alıyor.

Buna ek şekilde izleyiciler, ayrıcalıklı paradigma temaları içinde azami romantizm ögeleri barındıran dizileri beğeniyor. Dizilerden sonraki kendisine prime time'da en çok yer bulan program türünün ise yüzde 17'lik bir hisse ile müsabaka ve eğlence programları olduğu görülüyor.

En uzun haftalık dizi 336 bölümle Arka Sokaklar  

Araştırmaya oranla reklam süreleri de dahil olmak üzere Türkiye'deki dizilerin yüzde 60'ının uzunluğu 120 ile 180 dakika içinde değişirken, 60 dakikanın altında süren diziler başka çok sayıda ülkenin tersine Türkiye'de nerdeyse bulunmaz denecek kadar az.

Gelişmiş ülkelere oranla daha uzun bulunan paradigma sürelerinin Türkiye'de ati devirde kısalmaması bekleniyor. Bunun en ciddi nedeni ise reklam sürelerine kısıtlama getirilmesi ile oluşan finansal nedenler bulunduğu belirtiliyor. 

Ayrıca paradigma tekrarları ve özetlerinin yayıncı şirketler için ciddi bir ek gelir kaynağı olmaya devam edeceği kaydediliyor. Öyle ki paradigma tekrarları ve özetler, yayınlanan yekün paradigma süresinin yaklaşık yüzde 60'ını oluştururken, yeni bölümler yalnızca yüzde 40'ını oluşturuyor. 

Bilinirliği yüksek dizilerin tekrarları yahut özetleri de izleyiciler nedeni ile rağbet görüyor; son sezonda gün bazında yapılan analizde ilk beşte yer branş programların yaklaşık yüzde 14' yalnızca paradigma tekrar ve özetlerinden, prime time'ın yaklaşık yüzde 17'si de gene paradigma özet ve tekrarlarından oluşuyor.

Araştırmaya göre, 2013-2014 yayın sezonu sonu nedeni ile yayında bulunan diziler içinde bölüm sayısı dikkate alındığında en uzun haftalık dizilerin başında 336 bölümle Arka Sokaklar dizisi geliyor. Onu, 229 bölüm ile Kurtlar Vadisi, 156 bölüm ile de Çocuklar Duymasın takip ediyor.

Dizilere bölüm başına ödenen meblağ, dizinin türü, rekabet vaziyeti ve senaryo benzeri faktörlere bağlı şekilde farklılık gösterse de, dizilerin inşaat maliyetleri 200 bin ile 700 bin dolar içinde değişiyor.

Bu tutarın bünyesinde en iri maliyet kalemini oyunculara ödenen ücretler oluşturuyor; meşhur oyuncuların oynadığı iri yapımlarda oyuncu maliyetlerinin payı yüzde 45'e kadar ulaşabiliyor.

Bölüm başına 200 bin dolar  

Araştırmaya oranla Türk dizileri, yakın geçmişte Orta Doğu ve Arap ülkelerine bölüm başına ortalama 500 dolar sıralarında satılırken, nitelik ve bilinirlikteki artış ile bu fiyat bölüm başına 200 bin dolar seviyelerine kadar çıkıyor.

Balkan ülkeleri ve Arap dünyası ile sahip olunan bağlar ile fiziksel yakınlığın da etkisiyle paradigma ihracatı gelirlerinin 2008'deki yekün 10 milyon dolarlık seviyesinden, 2013'te 150 milyon dolarlık seviyeye ulaşarak 15 kat arttığı hesap ediliyor.

Dizi ihracatı Türkiye'ye bulunan merakı de artırıyor. Örneğin dizilerin yayınlandığı ülkelerde yapılan araştırmada; 2011 ile 2012 ve 2013 yılları karşılaştırıldığında uçuş arama motorlarında Türkiye'yi arayan şahıs sayısının iki katına çıktığı belirtiliyor.

Türk yapımcılarının son dönemdeki kurgu, cazibe kalitesi ve oyunculuk alanlarındaki gelişen performans grafiğini devam ettirmeleri halinde, Türk dizilerine bulunan alakanın artarak devam edeceği öngörülüyor. 

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

'Dizi sektörüne yönelik spesifik devlet teşviklerinin olmaması, sektördeki yoğun rekabet, geleneksel televizyon kanalları dışındaki internet ağları benzeri potansiyel satış kanallarının henüz emekleme aşamasında olması piyasa oyuncularını yapımcı firmaların sürdürülebilir bir yapıda etkinlik göstermelerinin önündeki en iri engellerden birisidir. Yapımcılar şu aşamada televizyonlardan bölüm başına alınan ücretler ve başarılı diziler için memleket dışındaki kanallara yapılan satışlardan elde edilen gelirlerle operasyonlarını devam ettiriyorlar. Burada da çok çok ciddi bir rekabet bulunuyor; gelir gider dengesini ve para akışını iyi yönetemeyen, doğru projeleri seçip başarılı bir biçimde hayata geçiremeyen, kurumsallaşma meselesi için kendini geliştiremeyen inşaat şirketleri, başarısızlık oranının bu denli yüksek bulunduğu bir piyasada riskleri daha iyi yönetme ihtiyacı ile karşı karşıya olacaklar.'

Yarısından fazlası sezon sonunu göremiyor 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye TMT Lideri ve Ortağı Tolga Yaveroğlu, gündelik hayatta gittikçe daha çok yer almaya başlayan dizilerle ilgili bir emek yapmalarının başlıca nedeninin sektör paydaşlarının nitelikli veriye bulunan ihtiyacını dizilerle ilgili oluşturdukları veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırmak, her sezon yayına giren yeni dizilerin yarıdan fazlasının sezon sonunu göremediği sektörde belli başlı sorunlarını ele almak ve bilhassa memleket dışı pazarlarda rekabet gücünün daha da çoğalması için öneriler sunmak olduğunu kaydetti.

Deloitte Danışmanlık Müdürlerinden itina Demircan ise her sezon yayına giren 60-70 civarındaki dizinin yarısından fazlasının yoğun rekabet nedeni ile sezon sonunu göremediğini bildirdi.

Son dört yayın zamanı incelendiğinde, yayına başladığı sezon iptal edilen dizilerin yüzde 22'sinin henüz ilk 6 bölüm içinde, yüzde 29'unun ise 7. ve 12. bölümler içinde iptal edildiğine tanık olduklarını belirten Demircan, 'Artan rekabetle beraber ilk bölümlerde dizilerin yayından kaldırılma oranı da son zamanlarda hızla artıyor. İzleyiciler kurguda yahut oyuncu kalitesinde belirgin bir seviyeyi tutturamayan yapımlara alternatiflerin bolluğu nedeni ile alaka göstermiyor; yayıncı şirketler da çoğunlukla prime time'da yayınlandığı için kanalın umumi performansını menfi etkileyebilecek reyting performansı düşük bu yapımlara karşı sabırlı olamıyorlar' şeklinde konuştu.

ETİKETLER: Türkiye , Dizi , İhracat , Dolar
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber