Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 24 Kasım 2014 - 14:01 Yorum: 0

Dizi oyuncularından organ bağışı çağrısı

Türkiye'nin sevilen dizileri arasında yer alan "Hayat Yolunda" ile "Kocamın Ailesi"nin oyuncuları, organ bağışı çağrısında bulundu.

Dizi oyuncularından organ bağışı çağrısı

Türkiye'nin sevilen dizileri içerisinde yer alan 'Hayat Yolunda' ile 'Kocamın Ailesi'nin oyuncuları, üye bağışı çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) sebebi ile ortaklaşa yürütülen 'Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi' kapsamında sıra setlerine yapılan ziyaretlerde, yapımcı, yönetmen ve oyuncularla bir araya gelindi. 

Türkiye'de en fazla izlenilen diziler içerisinde yer sektör 'Hayat Yolunda' ve 'Kocamın Ailesi'nin setlerine giren Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıt veren oyuncular, af oranlarının artırılmasının geçen bölümlerde ele alındığını vurguladı.

'Organ bağışı en mühim vasiyetimdir'

Hayat yolunda dizisinin başrol oyuncularından İlker İnanoğlu, kendisinin daha evvela 'Hayat Ver' projesine katıldığını anımsatarak, her vakit üye bağışına ait projelerde yer edinmeyi dilek ettiğini söyledi.

Kendisinin de organlarını bağışladığını ve bunun en mühim vasiyeti olduğunu vurgulayan İnanoğlu, 'Yurt dışında ehliyetimde de yazıyor. Bence dünyanın en güzel şeyi, ölürken, kim bilir kaç insana can vereceksiniz. Organ bağışı, bir bireyin yapabileceği en iri sevaptır bence' dedi.

Veda dizisinde İttihatçı Kemal ile izleyenlerin gönlünü çalan ve şu anda 'Hayat Yolun'da dizisinin ünlü beyin cerrahı Selim Savaş karakterini canlandıran Burak Yamantürk de herkesin bir gün öleceğini, fakat ölümünün peşinden başka birine can verebilmenin fazla aşırı kıymetli olduğunu söyledi. Yamantürk, 'Organ bağışı yardımıyla bir yaşam biterken, yeni bir yaşam başlıyor. Bir insana yaşam vermekten daha güzel bir şey olamaz' dedi.

Bu konu hakkında müspet mesaj verebilmenin kendisi için mühim olduğunu anlatım eden Yamantürk, 'Organlarınızı bağışlarsanız değil, bağışlamazsanız eksilirsiniz' diye konuştu.

Muhteşem Yüzyıl dizisinden Sarı Selim şekilde tanınan ve bu zamanlarda muvaffakiyetli tabip Cem Korcan karakterini canlandıran Engin Öztürk de üye bağışında üzerinde durulması gereken tek konunun 'insanı yaşatmak' olduğunu belirterek, 'İnsanın yaşaması için varsa böyle bir imkanımız, sebep kullanmayalım?' dedi. 

Bu konu hakkında bilgili ve şuurlu şahıslara mesuliyet düştüğü değerlendirmesinde olan Öztürk, 'Özellikle şuurlu kişilerin, öteki bireyleri üye bağışı için ikna etmesi gerekiyor' açıklamasında bulundu.

'Organ bağışı yaşam kurtarır' diyen başrol oyuncularından İpek Karapınar da Hayat Yolunda dizinin bir bölümünde bu konuyu işlediklerini anımsatarak, bu biçimde vatandaşların bilinçlenmesi için mesaj vermeye çalıştıklarını dile getirdi. 

Halkın gönlünde Mahidevran karakteri ile taht kuran Nur Fettahoğlu ise üye bağışının öneminin fazla aşırı iyi kavranamadığını düşündüğünü aktararak, 'Organ bağışının yaşam kurtardığının bundan böyle farkına varmak lazım. Bu sebeple lütfen organlarımızı bağışlayalım' diye konuştu. 

'Organ bağışına ait yanılgı giderilmeli'

Kocamın Ailesi dizisinin ehil oyuncularından Ayşenil Şamlıoğlu, üye bağışında farkındalığın artırılabilmesi için oyuncuların her birinin yardım sağlaması gerektiğini anlatım etti.

Yıllar evvela kendisinin bütün organlarını bağışladığını dile getirdiğini söz eden Şamlıoğlu, 'İnsan canı o kadar kıymetli ki ben gittikten sonra geride organımla bir can bırakabileceksem, bundan daha kıymetli bir şey düşünemiyorum' diye konuştu.

Şamlıoğlu, bu konu hakkında şahısların bir kısmında 'günah' yahut 'bağışladığında kendisinin erken öleceği' benzeri endişelere kapıldığını öne sürerek, 'Bu yanılgının giderilebilmesi için her alandan destek gerekiyor. Televizyon, hepimizin evine girdiği için etkisi fazla aşırı yüksek' dedi.

Ayşenil Şamlıoğlu, üye bağışının işlendiği bir senaryoda, üye nakli beklerken çektiği acıyı söz eden birtanesini oynamayı istediğini anlattı.

Oyuncularından Füsun Kostak, üye bağışının artırılabilmesi için dizilerde bu konunun işlenmesi gerektiğine inandığını belirterek, kendi dizilerinde de böbrek naklinin ele alındığı hatırlattı. 

Konunun, dizilerde de yeteri kadar yer aldığını düşünmediğini, fakat her zaman konunun altının çizilmesi gerektiğini vurgulayan Kostak, 'Özellikle çocukların önlerinde uzun yıllar mevcut ve onların her zaman nakile gereksinimi bulunuyor. Bu sebeple üye bağışına katkıda bulunalım' çağrısında bulundu. 

Genç oyunculardan Murat Okay, kendisinin üye bağışçısı olduğunu belirterek, geçmişte üye mafyasını işleyen bir rolü canlandırdığını söyledi. 'Yapılan şeyin kusur olduğunu görüp bunu içselleştirdiğinde insan kendini fazla aşırı fena hissediyor. Güzel mesaj verici doğru bir projenin her yerinde olmak isterim. Lütfen organlarınızı bağışlayın' dedi.

Sosyal medyadan üye bağışına destek çağrısı 

Usta oyunculardan Zuhal Yalçın da sanatçıların bu konu hakkında önderlik yapması, fakat bu konu hakkında sosyal medyanın da iyi kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Twitter'dan her duyarlı vatandaşın üye bağışı çağrısında bulunarak, duyurulmasını sağlayabileceğini anlatım eden Yalçın, 'Sadece 140 karakterle sosyal medyadan üye bağışının duyulması sağlanabilir. Herkesi bunu yapmaya çağırıyorum' dedi.

Sanatçıların bu konu hakkında öncü olabilmesi için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini anlatım eden Yalçın, 'Ancak, bizler bilinçlendikten sonra elbette dizilerde ve tiyatrolarda bunu dile getiririz' diye konuştu.

Yalçın, yıllar evvela babasının böbrek yetmezliğinden kaybettiğini anlatarak, duygularını şöyle anlatım etti:

'Ben zaten organ bekleyen evlattım zamanında. Çünkü, babam böbrek hastasıydı, diyalize bağlıydı. Biz, fazla aşırı uzun vakit böbrek bekledik lakin gelmedi o böbrek. Beklemek zor, bekleyene de bekletene de fazla aşırı zor...

Oyuncu şekilde bir senaryo da bekleyen yahut affeden kişiyi de oynamak isterdim. Biri yaşadığım, birisi düşündüğüm bir şey. Babacığım, aramızda yok...

Ben en fazla küçükler için üzülüyorum. Çocuklar için organlarınızı lütfen bağışlayın.'

Oyunculardan Şehsuvar Akbaş da üye bağışı ile alakalı önyargıların bundan böyle son bulması gerektiğini belirterek, 'Bizde geçmişten beri bu bir sorun, çağdaş devletlerde böyle bir şey söz konusu değil' dedi. 

Kendisinin de organlarını bağışlayacağını dile getiren Akbaş, herkesi af yapmaya çağrı etti.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Türkiye , Oyuncu , Organ , Bagışı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber