Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 12 Mayıs 2016 - 10:03 Yorum: 0

Doç. Dr. Gökhan Halıcı Antarktika İzlenimlerini Anlattı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.

Doç. Dr. Gökhan Halıcı Antarktika İzlenimlerini Anlattı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, Türkiye'nin değişen iklim dengesine dair bilimsel çalışmalarda geride kalmaması için Antarktika'da bir bilim üssü kurmasının gerekli olduğunu söyledi.

ERÜ Fen Fakültesi konferans salonunda, 7 farklı üniversiteden 13 bilim insanının oluşturduğu, 2016 Türk Antarktika Bilim Rotası Seferindeki izlenimlerini anlatan Doç. Dr. Gökhan Halıcı, Türkiye'nin geç kalmadan Antarktika'da bilim üssü kurma çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Gökhan Halıcı, kıtanın, Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık 17, Avrupa'nın ise yaklaşık 1 buçuk katı büyüklüğünde olduğunu belirtti. Antarktika'nın yalnızca binde 3'ünün buz olmadığını da dile getiren Doç. Dr. Gökhan Halıcı, kıtanın zengin doğal kaynaklara sahip olması ve dünyadaki değişen iklim üzerinde araştırmalara imkan vermesi nedeniyle bilim insanları için önemli bir araştırma alanı olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINDA ÖNDERLİĞİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYORSA…

Bilim Rotası Seferindeki bilim insanları olarak amaçlarının Antarktika'da bir bilim üssü kurmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gökhan Halıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antarktika yüksek potansiyelde doğal kaynaklara ve tatlı su kaynaklarına sahip. İleride şayet bunlar üzerinde hak iddia etmek istiyorsak, Türkiye'nin burada bilimsel çalışmalar yapması gerek. Antarktika akıntı döngüsünün ve etrafındaki canlı kaynakların kullanılmasının araştırılması, dünyanın değişmekte olan iklimi üzerinde Türk bilim insanlarının çalışma yapabilmesi konularında Türkiye çıkarlarını koruyabilecek. Aynı zamanda Türkiye'nin diplomatik profilinin kuvvetlenmesi ve Türkiye Cumhuriyetinin örnek olarak İslam coğrafyasında güçlü ve lider konumunu sürdürebilmesi için bu durum son derece önemli. İslam ülkelerinin ne yazık ki Antarktika'da bilim üssü yok. Sadece bizden önce Pakistan'ın kurduğu Cinnah üssü var."

TÜRK ANTARKTİKA BİLİM ROTASI SEFERİ NASIL BAŞLADI?

Bu konuya ilk dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Profesör Bayram Öztürk oldu. Devlet düzeyinde ilk adım da Profesör Öztürk'ün çalışmalarına binaen, 2014 yılında atıldı. Dışişleri Bakanlığınca "Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolüne Katılımımızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" hazırlandı. 18 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Ancak yenilenen seçimler yüzünden yasa kadük oldu. Profesör Bayram Öztürk, yıllardır bu konuda bayraktarlık yapan isimlerden. 2014 yılının Kasım-Aralık, 2015 yılının da Ocak-Şubat aylarını kıtada geçiren Prof. Bayram Öztürk, son bir yıldır "Neden Antarktika" konulu bir çalışma hazırlıyor. Öztürk, bu kapsamda oluşturulan Türk Antarktika Bilim Rotası Seferinin de başkanlığını yapıyor.

Doç. Dr. Gökhan Halıcı Antarktika İzlenimlerini Anlattı

Doç. Dr. Gökhan Halıcı Antarktika İzlenimlerini Anlattı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber