Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 13 Ekim 2016 - 09:33 Yorum: 0

Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Doğalgaz piyasası faaliyetlerine ilişkin tarifelerin hazırlanması, incelenmesi, değerlendirilmesi, belirlenmesi, onaylanması, yayımlanması, revizyonuna ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi ve tarifelere ilişkin genel ilkeler ile bağlantı, iletim ve sevkiyat kontrol, depolama, toptan satış ve perakende satış tarifeleriyle ilgili usul ve esasları kapsayan 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Talep Edilecek Bilgi ve Belgeler, Tarife Başvurusu, Onayı ve Revizyonu'na ilişkin düzenlemede "Tarifelerin belirlenmesi ve revizyonu amacıyla, tarifeleri düzenlemeye tabi tüzel kişiler tarafından, ilgili mevzuattaki hükümlere uygun olarak hazırlanan bilgi ve belgelerden Kurumca istenenlerin sunulması zorunludur. Bilgi ve belgeler şu şekildedir: Geçmiş yıllara ait mali tablolar, Bir sonraki uygulama dönemine ilişkin gelir-gider ve maliyet tahminleri, Geçmiş yıllara ait tüketim ve satış gerçekleşmeleri ile satışlara ilişkin tahakkuk ve tahsilat tutarları, Bir sonraki uygulama dönemine ilişkin tüketim ve satış öngörüleri, Geçmiş yıllara ait yatırım gerçekleşmeleri, Bir sonraki uygulama dönemine ilişkin yatırım planları, Hizmet kalitesine ilişkin bilgiler. Kurum tarife çalışmalarına esas olmak üzere, birinci fıkrada sayılanlara ilaveten gerekli gördüğü her türlü ek bilgi ve belgeyi lisans sahibi tüzel kişilerden isteyebilir ve ilgili tüzel kişileri doğrudan görüşmeye çağırabilir".

Yönetmelikte yer alan toptan ve perakende satış tarifeleri düzenlemelerine göre toptan satış tarifelerinde, "Hakim durumun kötüye kullanılmaması, doğal gaz arz güvenliği ve düzenliliğinin sağlanması ile Kurulun bu konuda belirleyeceği diğer ilkelere uyulması esastır. Doğal gaz toptan satış fiyatları bu ilkeler çerçevesinde doğal gaz alım satımı yapan taraflar arasında Kurul onayı olmaksızın ve/fakat Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olmak kaydıyla serbestçe belirlenir" ifadeleri yer aldı.

Perakende satış tarifeleri ise "Dağıtım şirketinin uygulayacağı perakende satış fiyatı, birim doğal gaz alım fiyatı, sistem kullanım bedeli ile vergi ve vergi benzeri mali yükümlülüklerden oluşur. Bu fiyat, dağıtım şirketinin uygulayacağı perakende satış fiyatının üst sınırını oluşturur. Dağıtım şirketi müşterilerden, ilgili mevzuatta belirlenen bedeller hariç olmak üzere, perakende satış fiyatının dışında herhangi bir ad altında bedel talep edemez.

Sistem kullanım bedeli, müşterilerin sisteme getirdikleri yük ve maliyetler ve/veya Kurul tarafından belirlenen tüketim kademeleri dikkate alınarak ilgili tüzel kişi için belirlenen verimlilik hedeflerine ulaşılması ölçüsünde, ilgili mevzuattaki hükümlere uygun olarak sabit ve değişken maliyetlerin karşılanması ve yatırımların sürdürülmesi için makul bir getiri elde edilmesine izin verilecek şekilde Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde tespit edilir.

Dağıtım şirketlerinin bir tedarikçiden doğal gaz alan serbest tüketiciler için uygulayacağı sistem kullanım bedeli, Kurul tarafından belirlenen bedeli geçemez.

Dağıtım şirketi sistem kullanım bedeli uygulamalarında kendi müşterileri ile bir tedarikçiden doğal gaz alan serbest tüketiciler arasında ayrım yapamaz.

Kurul belirlenecek olan sistem kullanım bedelini, tüketim miktarlarını ve/veya müşteri gruplarını dikkate alarak kendi içinde kademelendirebilir. Kurul tarafından dağıtım bölgelerinin özellikleri dikkate alınarak farklı kademeler belirlenebilir.

Dağıtım şirketinin dağıtım bölgesi dışında bağlantı yaptığı müşteriler için uygulayacağı sistem kullanım bedeli, Kurul tarafından belirlenen bedeli geçemez.

Sistem kullanım bedeli dağıtım şirketi tarafından; Doğal gazı dağıtım şirketinden satın alan müşteriler için doğrudan müşterilere, Tedarikçiler tarafından dağıtım şebekesi vasıtasıyla müşterilere doğal gaz satışı yapılması durumunda ilgili müşterinin tedarikçilerine, tahakkuk ettirilir" denildi.

Doğal gaz dağıtım ihaleleri ile ilgili düzenleme

Yönetmeliğe göre doğal gaz tarife hesaplamalarında dikkate alınacak enflasyon oranının tespitinde TÜFE ve/veya Yi-ÜFE esas alınacak. İhale sonucunda şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı alan tüzel kişilerin ihale şartnamelerinde belirlenen süre boyunca abonelerine uygulayacakları perakende satış fiyatı; birim doğal gaz alım fiyatı, sistem kullanım bedeli ile vergi ve vergi benzeri mali yükümlülükler toplamından oluşan perakende satış fiyatı üst sınırını geçemeyecek. Bu tüzel kişilerin ihale şartnamelerinde belirlenen süre boyunca uygulayacağı sistem kullanım bedeli ihalede teklif etmiş oldukları birim hizmet ve amortisman bedeline eşittir. Bu tüzel kişilerce serbest tüketicilere uygulanacak sistem kullanım bedeli ihalede teklif etmiş oldukları birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırını aşamayacak. Yönetmelikte ayrıca "Birinci fıkra kapsamındaki tüzel kişilerin abonelere yapacakları bağlantı karşılığında uygulayacakları abone bağlantı bedeli, ihale şartnamelerinde belirlenen süre boyunca uygulanmak üzere, ihalede teklif etmiş oldukları abone bağlantı bedeli üst sınırını geçemez" ifadeleri de yer aldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber