Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 26 Ocak 2015 - 11:33 Yorum: 0

Doğal taşta dünyanın gözü İzmir'de

Bu yıl yeni fuar alanında daha geniş bir alanda düzenlenecek olan MARBLE İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda stant açacak yabancı firma sayısı ikiye katlandı

Doğal taşta dünyanın gözü İzmir'de

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Doğal taş sektöründe dünyanın en önemli fuarları arasında gösterilen MARBLE İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl yeni fuar alanıyla birlikte yabancı katılımcı rekoru kıracak. Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, fuara bu yıl dünya devlerinin katılım kararı aldığını, son rakamlara göre MARBLE'ın, İtalya'daki Marmomacc Fuarı'nı geride bırakarak dünya ikinciliğine ulaştığını ifade etti.

Dünyanın en önemli doğal taş rezervlerine sahip olan Türkiye, doğal taş ürünlerinde ihracatını son 10 yılda hızla artırdı. Geçen yıl 2 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı sektörün gelişiminde önemli bir paya sahip olan MARBLE Fuarı, bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımı tamamlanan yeni fuar alanı "Fuar İzmir"de düzenlenecek.

25-28 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlenecek fuara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yeni fuar alanıyla birlikte artık tüm yer taleplerine yanıt verebilir duruma geldiklerini, bu yıl fuarın 56 bin metrekarelik alanda yaklaşık bin 300 yerli ve yabancı firmanın katılımıyla gerçekleşeceğini ifade etti.

- Katılımcı firma sayısı iki katına çıktı

Fuarda bu yıl, metrekare ve katılımcı sayısının yanında yabancı firma ve alım heyeti bakımından da sevindirici bir artış görüleceğini dile getiren Kaya, Avrupa'da yaşanan krizin İzmir'deki fuarı ön plana çıkardığına işaret etti.

Kaya, şunları kaydetti:

"Bu yıl Avrupa'da inşaat sektöründe durgunluğun devam etmesi nedeniyle bir kriz havası var. Bu durgunluk Verona'daki Marmomacc Fuarı'na da yansıdı. Katılımcı sayılarında gerilemeler var. MARBLE'ın katılımcı sayısında ise rekor bir artış yaşandı. Her yıl 50-55 yabancı firma fuarımıza katılırken elimizdeki son rakamlara göre bu rakam bu yıl için 100'e ulaştı. Dünyanın sayılı doğaltaş firmaları bu yıl İzmir'de stant açma kararı aldı. Bize ulaşan son bilgilere göre İtalya'daki Marmomacc Fuarı'nı da geride bırakarak dünyanın en büyük 2'inci doğal taş fuarını organize edeceğiz. Bu İzmir için bir şanstır. Fuar kent ekonomisine geçen yıllara göre çok daha yüksek oranda katma değer kazandıracaktır."

Fuarda bu yıl özellikle İtalya, Çin, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Pakistan, İran ve Hindistan gibi ülkelerden firmaların yoğun stant talebinin bulunduğunu bildiren Kaya, yabancı alım heyetlerinin sayısı ve niteliğinde de bir artış yaşanacağını tahmin ettiklerini dile getirdi  

- Konaklama fiyatlarına tepki

  MARBLE Fuarı'nın dünya çapında bir marka olduğunu, İzmir kentinin dünyadaki imajına da büük katkı yaptığını ifade eden Kaya, kentin fuarcılık hedeflerine ulaşmada MARBLE'ın büyük payının bulunduğunu söyledi.

Yeni fuar alanıyla birlikte İzmir'in uluslararası anlamda ciddi bir hamle yapacağına işaret eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'in bir fuar kenti olarak tanınması hedefinde tüm kesimlerin aynı duyarlılıkla hata yapmadan hareket etmesi gerekiyor. Bugün İzmir'de istediğiniz oteli arayın ve fuar haftası için yer sorun. Size 100-150 dolarlık geceleme fiyatını 250-300 dolar olarak söyleyecekler. El insaf. Talebin yükselmesi fiyatları yükseltecektir. Bunu kabul ediyoruz. Ama bu konuda aşırıya kaçılmaması gerekiyor. İnsanlar bu fiyatlar nedeniyle bu kentte 4 gün kalacağına bir gecede işini bitirip kaçmayı tercih eder hale geldi. Bu fiyatların kente zarar verir duruma gelmesinden endişeliyiz." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber