Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 31 Temmuz 2014 - 11:58 Yorum: 0

Doğal taşta ihracat arttı

Türkiye maden ihracatında en büyük paya sahip doğal taşta, yılın ilk 6 ayındaki ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre gerilese de elde edilen gelir, aynı dönem içinde yüzde 6,2 artışla 1 milyar doları aştı

Doğal taşta ihracat arttı

İZMİR (AA) - UFUK KIRABALI - Türkiye maden ihracatında en büyük paya sahip olan doğal taş sektörü, yılın ilk 6 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, ihraç edilen miktar bazında düşüşe rağmen gelir bazında yüzde 6,2'lık artışla ihracat gelirini 1 milyar doların üzerine taşıdı.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, doğal taş ihracatındaki artış, pazardaki daralmaya rağmen bu yılın ilk 6 ayında sürdü. 

Geçen yıl ocak-haziran döneminde 4 milyon 8 bin 665 ton doğal taş satışıyla 1 milyar 38 bin 216 bin 673 dolar tutarında ihracat gerçekleştiren sektör, bu yıl aynı dönemde ihraç edilen ürün miktarı 3 milyon 798 bin 68 tona gerilese de ihracat rakamını geçen yıla oranla yüzde 6,2 artışla 1 milyar 102 milyon 848 bin 972 dolara taşımayı başardı. 

-En fazla ihracat Çin'e yapıldı 

Yılın ilk 6 ayında 161 ülke ve 9 serbest bölgeye ihracat yapan sektörün, bu dönemde en fazla ihracat yaptığı ülke, önceki yıl olduğu gibi Çin oldu. Çin'in, yüzde 39,54'lük payla en büyük pazar olarak koruduğu doğal taş ihracatında, en fazla ihracat yapılan diğer ülkeler sırasıyla ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Fransa oldu. 

Doğal taş ihracatında en fazla paya sahip 5 ülke içinde, Çin'e yılın ilk 6 ayında yapılan ihracat binde 5 oranında gerilerken, aynı dönemde Fransa'ya yapılan ihracatta yüzde 25,5, ABD'ye yapılan ihracatta 13,7, Suudi Arabistan'a yapılan ihracatta yüzde 11,2, Irak'a yapılan iharacatta da yüzde 6'lık artış yakalandı. 

-Afrika pazarında büyüme 

Sektör, yılın ilk 6 ayında en fazla pazar büyümesini oransal olarak Afrika ülkelerinde elde etti. Afrika ülkelerinden Etiyopya'daki pazarını yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre 40 kattan fazla artıran sektör, aynı şekilde ihracatını Afrika pazarlarından Senegal'de 25 kat, Uganda'da 20 kat, Kongo'da 11,5 kat artırmayı başardı. 

Geçen yılın ilk 6 ayında küçük çaplı ihracat yapılan 18 ülkeye bu dönemde hiç ihracat gerçekleştiremeyen sektör, buna karşılık 19 yeni pazara ürünlerini ihraç etti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber