Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 14 Ekim 2016 - 12:13 Yorum: 0

Doğru el yıkama ile birçok hastalığın önüne geçilebilir

Mersin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Aytekin Kemik, doğru el yıkama ile birçok hastalığın önüne geçilebileceğini vurgulayarak, "Sağlıklı bir yaşam...

Doğru el yıkama ile birçok hastalığın önüne geçilebilir

Mersin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Aytekin Kemik, doğru el yıkama ile birçok hastalığın önüne geçilebileceğini vurgulayarak, "Sağlıklı bir yaşam için yemeklerden önce ve sonra pis ve pis olması muhtemel eşyalara dokunduktan sonra, tuvaletten sonra uykudan önce ve kalktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalı" dedi.

Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, doğru el yıkama ile birçok hastalığın önüne geçilebileceğine belirterek, 15 Ekim tarihinin ilk olarak 2008 yılında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) tarafından Dünya El Yıkama Günü olarak ilan edildiğini söyledi. El yıkama alışkanlığının, bireyin kişisel temizliği ile beraber toplum sağlığı için de önemli olduğuna vurgu yapan Kemik, başta grip olmak üzere ishal, hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında da doğru yıkanmayan ellerin büyük rolü olduğuna dikkat çekti. Doğru ve düzenli el yıkama alışkanlığı olmadığından dolayı bulaşıcı hastalıklara bağlı olarak başta çocuklar olmak üzere dünyada her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğine değinen Kemik, özellikle kış aylarının yaklaşması ile birlikte el temizliği ve kişisel hijyenin daha fazla önem kazandığını, bu kapsamda bilgilendirme çalışmalarının özellikle sağlık personeline, toplu beslenme sisteminde çalışanlara ve öğrencilere yönelik olarak devam ettiğini söyledi. El yıkamanın amacının eller üzerinde bulunan mikropların uzaklaştırılması olduğunu belirten Kemik, "Sık yıkanmayan eller bakterilere açık bir hale geliyor. Sağlıklı bir yaşam için yemeklerden önce ve sonra, pis ve pis olması muhtemel eşyalara dokunduktan sonra, tuvaletten sonra, uykudan önce ve kalktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalı" dedi.

El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğine değinen Kemik, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerektiğini vurguladı. Çocukların ilk olarak en yakın çevresini örnek aldığını hatırlatan Kemik, ailelere de çocuklarına el yıkamada iyi bir model olmaları konusunda uyarıda bulundu. El yıkamanın değil, doğru el yıkamanın önemli olduğunu vurgulayan Kemik, doğru el yıkamanın da püf noktaları olduğunu dile getirerek, "Eller bol su ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde en az 30 saniye yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber