Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 11 Ekim 2016 - 14:13 Yorum: 0

Doğurganlığı arttırmanın püf noktaları

Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Nazan Özdemir, doğurganlığı artırmanın püf noktaları hakkında tüyolar verdi.

Doğurganlığı arttırmanın püf noktaları

Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Nazan Özdemir, doğurganlığı artırmanın püf noktaları hakkında tüyolar verdi.

Doğum Uzmanı Operatör Dr. Nizan Özdemir, herkesin belli bir yaşa geldiğinde, hayattaki belli beklentileri gerçekleştiğinde "çocuk sahibi" olmayı planladığını belirtti. Kadınların iş hayatında aktif rol oynamaları ister istemez anne olma yaşını arttırdığına dikkat çeken Özdemir, "geçmiş dönemlerde anneliğin en sık 20 - 25 yaş aralığında görüldüğünü, günümüzde ise anne olma yaşının yumurtlama kapasitesinin azalarak ileri yaşlara kaydığı vurguladı. Özdemir, "Doğal yollarla hamile kalmak için 30'lu yaşlardaki kadınlara ortalama bir senelik süre biçiyorlar. Çünkü doğurganlık bu yaşlardan sonra azalıyor ve yumurta kalitesi düşüyor. Akıllıca olan bu sürece karar verdiğinizde doktora başvurmak, jinekolojik muayene ve testleri yaptırmak gerekiyor" dedi. Gebeliğin arttırılması için doktorların yanı sıra kadınların da yapabileceği durumlar olduğunu söyleyen Özdemir, gebeliğin artırılması için önerilerde bulundu.

Beslenmenize Dikkat Edin

Öncelikle beslenmeye dikkat edilmesini isteyen Özdemir, "Üreme potansiyelinizi maksimum seviyeye çıkarmak için sağlıklı bir beslenme biçimi uygulamak gerekiyor. Folik asit deposu yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren kırmızı et, kalsiyum içeren süt ürünleri ve lifli besinler doğurganlığı besliyor" dedi.

Stresten Uzak Durun

Özdemir, doğurganlığını arttırmak isteyen kadınların stresten de uzak durması gerektiğini vurgulayarak, "Stres yumurtlama ve döllenme süreçlerini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca sürekli hamile kalıp kalmadığınızı merak ederek yaşamak bilinçaltınızda tam tersi etkilere neden oluyor" şeklinde devam etti.

Kilolarınıza Dikkat Edin

Özdemir, hamile kalmak için vücut ağırlığınında büyük önem taşıdığını anlattı. Nazan Özdemir, "Doğurganlığın azaldığı belli bir vücut ağırlığı yoktur, hesap yapılırken boy da göz önünde tutulmalıdır. Vücut - kitle indeksinin 20 - 25 arasında olması doğurganlık için idealdir. aşırı zayıf olmak ya da aşırı kilolu olmak yumurtlamayı olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Sigara'dan Uzak Durun

Sigara kullanan kadınların menopoz yaşı daha genç yıllara kaydığıa dikkat çeken Özdemir, "Üreme sağlığı açısından sigara kadınlar için menopoz yaşının daha genç yıllara kaymasına, erkekler içinse sperm hareketliliğinin azalmasına neden olmaktadır. Sigaranın zararlı etkisi sadece nikotin değil içerdiği binlerce kimyasallar nedeniyle olmaktadır. Sigara dumanında bulunan toksik elementler yumurtanın şekline, yumurtlama ve döllenme süreçlerine zarar veriyor. Araştırmalara göre sigara içenlerin hamile kalma ihtimali, içmeyenlere oranla yüzde 40 daha az olduğu tespit edilmiştir"

Güvenli yöntemlerle ilişkiye girin

Güvenli yöntemlerle ilişkiye girilmesi gerektiğini de vurgulayan Özmedir, "Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar üreme tüplerini etkileyerek döllenme açısından ciddi sorunlar yaşatabilir. Güvenli ilişkiyi tercih ederek ve düzenli check up yaptırarak doğurganlığınızı tehdit eden cinsel hastalıklardan korunabilirsiniz.

İlişki kalitesini arttırın

Özdemir, "Çok sık cinsel ilişkiye girmek de, çok seyrek ilişki de doğurganlığı azaltacaktır. En uygun olan cinsel performans haftada 2 - 4 arası cinsel ilişkide bulunmaktadır. Bu sıklıkta seks yapmak hem sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu etkileyecektir, hem de yumurtlama zamanına denk gelerek hamilelik oluşumunu sağlayacaktır" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber