Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
06:52 Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğ...05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...
Güncel 19 Mart 2015 - 11:38 Yorum: 0

Dolandırıcıların "güven" ve "korku" oyunu

Cep telefonlarıyla ulaştıkları kişilere kendilerini, polis, asker, savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli yöntemlerle "güven" ve "korku" duygusu oluşturarak karşısındakileri tuzağa düşürüyor

Dolandırıcıların 'güven' ve 'korku' oyunu

KONYA (AA) - METİN BOLAT - İletişim yoluyla dolandırıcılık yapanların, karşısındakine "güven" ve "korku" duygusu oluşturmak için "para talep etmeme", "kişilere direkt adı ile hitap etme" ve "terör örgütüne üye olma" gibi çeşitli yöntemlere başvurdukları belirtildi.

AA muhabirinin Konya Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, iletişim yoluyla dolandırıcılıkta, yurt genelinde çok sayıda kişi, mağdur oluyor. Telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Mağdurları, milyonlarca liralık zarara uğratan şüphelilerin dolandırıcılıkta kullandıkları çeşitli yöntemler ise dikkati çekiyor. 

Dolandırıcılar, vatandaşları cep telefonuyla arayarak kendilerini "polis, asker, savcı" olarak tanıtıyor, kullanmış olduğu telefon hattından üst düzey bir kamu görevlisinin eşinin taciz edildiğini ifade ediyor.

Kontör ve para talep eden dolandırıcılar, istenilenin gönderilmediği taktirde aradığı kişiye işlenen suçun sorumlusu olarak gözaltına alınacağını bildiriliyor.

Bazen, kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan kişi, mağduru arayarak, kullanmış olduğu sim kartın suç örgütü tarafından kopyalandığını vurgulayarak, şüphelilerin yakalanması için yürütülen soruşturma kapsamında kontör ve para istiyor.

- Önce doğrudan para istenmiyor

Kimlik bilgileri terör örgütünün eline geçtiği ve kendisinin suçsuz olduğunu bildikleri aktarılan kişi üzerinde, soruşturma kapsamında istenilen para yatırılmadığında kendisinin terör örgütlerine yardım ve yataklıktan tutuklanarak uzun yıllar cezaevinde kalacağı gibi yöntemle korku ve panik yaratılıyor. 

Bazen de ilk etapta doğrudan para talep etmeyen ve karşısındakine yardımcı olmak istediklerini anlatan dolandırıcılar, çeşitli örgütlerin hesaplarını kullandığını ve tüm parasını çekmesi gerektiğini belirterek bankaya yönlendirilen mağdurun üzerinde kendisini kurtardıkları bahanesiyle minnet duygusu uyandırıyor.

Daha sonra sözde örgüt mensuplarının yakalanması için para isteniyor.

- Dolandırıcılar, teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor

Bir başka yöntemde ise dolandırıcılar, mağdurların telefon numarasını tespit ettikten sonra hat sahibinin kim olduğunu öğreniyor. Aradıkları kişilere direkt adı ile hitap eden, hatta mağdurun ev numarasını da öğrenen şüpheliler, kişinin ikametgahını arayıp çeşitli bahanelerle eşi veya yakınından para talep ediyor.

Şüpheliler, telefonlarında emniyet müdürlüğü telesekreter seslerinin kayıtlı olduğu, müştekiye verilen sabit numarayı kendi cep telefonlarını yönlendirip, bu şekilde inandırıcılık kazanıyor. Dolandırıcıların ellerinde aramalarda kullandıkları bir sistem bulunuyor. Bu sistemle arayan kişi, kendisinin numarasını istediği herhangi bir numara gibi gösterip, mağdurun bu şekilde kendisine inanmasını sağlıyor.

Teknolojinin tüm imkanlarından kullanmaya çalışan dolandırıcılar, müştekinin kimlik ve aile bilgilerine ulaşarak inandırıcılığını artırıyor. Terör örgütü üyelerini suçüstü yakalayacaklarını belirten dolandırıcılar, banka hesaplarından gelen havaleleri yakalanma riski bulunduğu için ziynet eşyası ve paraların güvenlik kamerası bulunmayan tenha yerlere bırakılması istiyor. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber