Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Eylül 2014 - 17:34 Yorum: 0

Dolar 6 ayın en yükseğinde

Dolar/TL, Fed kararlarının ardından güne 2,2239 seviyesinden başladıktan sonra yukarı yönlü seyrini sürdürerek 2,2353 ile 25 Mart'tan bu yana gördüğü en yüksek düzeyine ulaştı.

Dolar 6 ayın en yükseğinde

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklanan kararları ve Başkan Janet Yellen'ın matbuat toplantısındaki söylemleriyle küresel piyasalarda dolara alakanın artması, doların başka nakit birimleri ve emtialar karşısında paha kazanmasına sebep oldu.

Dolar/TL, Fed kararlarının arkasından güne 2,2239 düzeyinden başladıktan sonra yukarı yönlü seyrini sürdürerek 2,2353 ile 25 Mart'tan buyana gördüğü en yüksek düzeyine ulaştı. 

Analistler, Fed'in beklentilerden evvela nema artırımına gidebileceği ve nema artışının alan tahminlerinden süratli olabildiği endişelerinin, gelişen yurt varlıklarıyla ortak TL varlıkları üstünde baskı oluşturduğunu belirterek, avro/TL'nin de avro/dolar paritesindeki düşük seyre rağmen dünkü kapanışa oranla yüzde 0,6 artışla 2,8827'ye kadar yükseldiğine dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuya ait değerlendirmelerde olan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, dün açıklanan Fed kararlarında asıl ciddi noktanın 2015 yılına ait nema beklentilerinin yukarı çekilmesi olduğunu vurguladı. Bu nedenle dolarda yukarı yönlü hareket görüldüğünü anlatan Karabulut, başka taraftan Yellen'ın şahinleşen bir söylem değişikli bulunduğuna işaret etti.

Karabulut, 'Yellen, faizlerdeki artışı ekonomik aktiviteye bağladı ve dikkat çekici bir kıstas vermedi. Biz bundan, ABD'de açıklanacak her iyi veri, bilhassa gelişen piyasalarda katı hareketlere neden olabildiği anlamını çıkarttık. Verilerin ABD tarafında iyi gelmeye devam etmesi durumunda, cari açığı yüksek ve kırılgan beşli şekilde isimlendirilen ülke borsalarında düşüşe sebep olabilecek ve o devletlerin nakit birimlerinin de dolar karşısında paha kaybetmesine yol açabilecek bir sürece girdiğimizi söyleyebilirim' diye konuştu. 

Dünkü söylem değişikliği ve nema beklentilerindeki artış nedeniyle dolar/TL'de 2,2250 düzeyinin kırıldığını anımsatan Karabulut, aynı şekilde altın tarafında dolardaki paha kazancına bağlı olarak satış baskısının arttığını, avro/dolar paritesinde ise 1,29 düzeyinin aşıldığını dile getirdi.

Karabulut, dolar/TL için 2,2250 düzeyinin ciddi bir direnç seviyesi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Dolar/TL o seviyelere doğru birkaç kez atak yapmıştı. Birkaç saat evvela bu seviyenin aşıldığını gördük. Daha doğrusu dolar/TL'nin 2,2250-2,2280 seviyelerinin bulunduğu bölgeyi aşmaması gerekiyordu lakin aştığını görüyoruz. Dolar/TL'nin, 2,2250 düzeyinin üstünde tutunmaya devam etmesi biçiminde önümüzdeki günlerde 2,25-2,27 seviyesine doğru bir hareketlenme görebiliriz.

Kar realizasyonundan bahsedebilmek için 2,20'nin altında kapanışların olması gerekiyor ki bu durumun şu an oldukça uzağındayız. Bununla birlikte dolar/TL'de aşağı yönlü hareketler, kar realizasyonları ya da durulmalar piyasa sebebi ile alım fırsatı şekilde değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Buradaki gelişmelerin borsa ve nema tarafında da reaksiyonu olacaktır. Yani dolar/TL'deki gelişmelerin nema ve endeks tarafında zararlı etkisi olabileceğini düşünüyorum. Bununla ortak gösterge tahvilin bileşik faizinde de yüzde 9,50 düzeyinin takip edilmesi gerek.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber