Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
Sami Er
Türkiye 21 Temmuz 2018 - 10:38 Yorum: 0

Dört duvar arasına sıkışan hayatlardan taşların renkli dünyasına

Şanlıurfa'da kadınlardan oluşan kursiyerler, taş ve ahşap gibi malzemeleri boyayarak sanata dönüştürüyor.

Dört duvar arasına sıkışan hayatlardan taşların renkli dünyasına

Şanlıurfa'da kadınlardan oluşan kursiyerler, taş ve ahşap gibi malzemeleri boyayarak sanata dönüştürüyor.

Şanlıurfa'da Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslara giden kadın kursiyerler, taş ve ahşap gibi malzemeleri fırça yardımıyla boyayıp sanata dönüştürüyor. Taş ve ahşap boyama ve şekillendirme çalışmalarının yanında çeşitli süs eşyaları da yapan kadın kursiyerler, sattıkları ürünlerle ev ekonomisine katkı sağlıyor. Kursiyerler özellikle işleme ve süslemelerinde Şanlıurfa'nın simgesi olan tarihi figürleri kullanıyor.

Ham taşlar işlenip süs eşyası yapılıyor

Halk Eğitim Merkezinde el sanatları hocası olarak görev yapan Perihan Kaplan, ham taşları işleyip magnet haline getirmeye çalıştıklarını belirterek, "Burada biz öğrencilerimize mesleki öğretiyoruz. Şu anda yapmış olduğumuz çalışmalarda ahşap boyama ürünlerimiz ve taş sanatını gösteriyoruz. Şurada gördüğünüz gibi ham taşlarımızı işleyerek magnet haline getiriyoruz. Bu taşları boyayarak tablo haline getirdik. Herkesin eli yatkın olmayabiliyor ama kısa bir sürede hobi amaçlı geldikleri için kavrayabiliyorlar. Taşımızı düz boyuyoruz. Sonra üzerine yapmak istediğimiz bir objeyi çiziyoruz. Çizdikten sonra da renklendirmeye geçiyoruz. Yaptığımız objenin üstünü istediğimiz renge boyuyoruz. Çalışmalar Şanlıurfa'nın klasiğini yansıtmakta ve bunun adı magnet. Öğrencilerimiz bunlarla para da kazanabiliyor. Bunu gelir haline getirebiliyorlar. Doğadan topladığımız taşlarla, çubuklarla, maliyeti çok küçük bir şekilde toplanan malzemelerden çıkan çalışmaları satışa sunup para da kazanabiliyorlar. Öğrencilerimiz şuan kendi imkanları ile satışa sunuyorlar. Sosyal medya yoluyla satabiliyorlar ya da buraya gelen insanların beğenmeleri üzerine siparişle satabiliyorlar. Şimdi bir kadın destek merkezi ama yeri geliyor birçok öğrenciye de eğitim verebiliyoruz. Hatta öğrencilerimizden şuan üniversite okuyan bile var. Hem dışarıdan hem örgün okuyan öğrencimiz var. Ev hanımlarımız var. 4 çocuk annesi kadınlar var. Buraya gelerek gerçekten zor olan bir şeyi yapıyorlar. Yani herkesin yapamayacağı bir şeyi yapıyorlar" dedi.

Engelini kurs sayesinde aştı

Bedensel engelli kursiyerlerden Zeynep Demir ise engelleri kurs sayesinde aştığını belirterek, "Taşları ham halde alıp boyayıp bu duruma getiriyoruz. Ben engelliyim. Buraya gelme imkanım yoktu. Buranın müdürü bizim eve gelip ziyaret etti. Buraya gelmiş olma sebebim oldu. Hocamız bana yardımcı oldu. Evdeki sıkıntılarım artık bitti. Buraya geldikten sonra bir sıkıntım kalmadı. Hayatım boyunca en güzel dönemim burası olabilir. Ham halindeyken rengarenk boyuyoruz. Her türlü rengi var. Daha sonra ise yöresel şekillerimizi veriyoruz. Tablo haline getiriyoruz. Ayçiçeği şeklini veriyoruz. Mesela Balıklıgölü yapıyoruz. Her deseni yapabiliyoruz. Beğenen olduğunda kendi taşlarımızı satabiliyoruz. Evdeyken kazancım olmadı ama buraya geldikten sonra kazancım oldu" şeklinde konuştu.

Dört duvar arasına sıkışan hayatlardan taşların renkli dünyasına

Haliliye Halk Eğitim Müdürü Ömer Haydar ise, genç kızların evde, sokakta koşuşturmamaları ve kursa gelmeleri gerektiğini söyleyerek, "Genç kadınlara yönelik dört duvar arasında kalmasınlar diye, giyim kursları, nakış kursları, el sanatları kursları açıyoruz. Genç kızlarımız evde, sokakta koşturmasınlar, muhakkak buraya gelsinler. Mesleki kurslarımızı da ziyaret etsinler. El sanatlarında resim var, oda süslemeleri var. Ayrıca kendilerini geliştirme amaçlı kurslarımız var. Kursa gelerek öğrendikleriyle ileride para kazanabilirler" diye konuştu.

Dört duvar arasına sıkışan hayatlardan taşların renkli dünyasına

Dört duvar arasına sıkışan hayatlardan taşların renkli dünyasına

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber