Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Şubat 2017 - 15:33 Yorum: 0

DÖSİAD üyeleri Tahran’da

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) üyeleri İran'ın başkenti Tahran'da iş forumlarına katıldı.

DÖSİAD üyeleri Tahran’da

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) üyeleri İran'ın başkenti Tahran'da iş forumlarına katıldı.

Avrupa, Afrika ve Asya ülkesinde iş forumları düzenleyen DÖSİAD, İran'a çıkarma yaptı. İş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetle İran'ın Başkenti Tahran'da bürokrasi ve iş dünyasıyla 3 gün boyunca görüşmeler yapan iş adamları, Antalya-Tahran arasında önemli iş birliklerinin ilk adımlarını attı.

Türkiye-İran gerginliği, DÖSİAD'ın Tahran'da yaptığı iş forumuna da yansıdı. İkili görüşmeler öncesi Tahran Sanayi Odası Başkanı Abolfazl Rahnama'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer üzerinden göndermek istediği mesaja Gencer sert cevap verdi. İran'ın sınır komşusu ve uzun bir tarihi dostluğu bulanan Türkiye'ye karşı önce samimiyetini göstermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gencer, "İran önce iki Müslüman ve kardeş ülke arasındaki sınırları ve yasakları kaldırmalıdır. Nevruzun yaklaşmasına rağmen İran Devleti Türkiye'ye charter uçuşları için hala izin vermemiştir. İran'ın bu tutumu iki ülke insanlarını derinden üzmektedir" diye konuştu. Gencer, Nevruz tatili öncesi Türkiye'ye ek charter uçuşlarının düzenlemesi için İran tarafının gerekli izinleri vermesini istedi.

Tahran'da yapılan iş formunda Antalyalı ve İranlı iş adamları bir araya geldi. İkili görüşmeler öncesi konuşan Tahran Ticaret Odası Başkanı Abolfazl Rahnama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarını eleştirdi. Rahnama'ya, DÖSİAD Başkanı Gencer, sert bir şekilde yanıt verdi. "İran önce, sınır komşusu Müslüman ve aynı zamanda dostluğu tarih öncesine uzanan Türkiye'ye karşı tutumunu düzeltmelidir" diyen Gencer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zaman zaman Türkiye-İran arasında sorunlar yaşansa da bizim tarihe dayalı bir dostluğumuz var. Hükümetler arasında yaşananları biz iş adamları yapacağımız birlikteliklerle aşacağız. Aramızdaki sınırları bizler ortadan kaldıracağız. Sağlam temeller üzerine kurduğumuz ticari birliktelikler her türlü sorunu çözecektir."

Gencer ayakta alkışlandı

Konuşmasında Türkiye-İran arasındaki dostluğu Kaşgarlı Mahmut'un dizeleriyle anlatan Başkan Gencer, "Başsız Börk olmaz/Farssız Türk olmaz" deyince salonda bulunan İranlı heyet konuşmayı ayakta alkışladı. Gencer, "İşte böyle bir dostluğu olan ülkeler her türlü sorunu aşacaktır" dedi.

Uçak koymazsanız bu halıyla uçarsınız

DÖSİAD heyeti daha sonra Tahran Sanayi Odası Başkanı Abolfazl Rahnama'ya Döşemealtı halısı hediye etti. Gencer, "Eğer charter seferlerine izin vermezseniz bu uçan halıya binip Antalya'ya gelebilirsin" diye espri yaptı.

DÖSİAD heyeti daha sonra İranlı iş adamları ile bir araya gelerek ikili görüşmeler yaptı.

DÖSİAD üyeleri Tahran’da

DÖSİAD üyeleri Tahran’da

DÖSİAD üyeleri Tahran’da

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber