Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 19 Ağustos 2014 - 18:44 Yorum: 0

Dostluğumuza ve müttefikliğimize yakışmaz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiasına ilişkin, "Dostlar birbirini can kulağı ile dinlemeli. Böyle telekulak ile dinlememeli" dedi.

Dostluğumuza ve müttefikliğimize yakışmaz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiasına ilişkin, 'Dostlar birbirini can kulağı ile dinlemeli. Böyle telekulak ile dinlememeli' dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er ile Payallar ve Oba şehir belediye hizmet binalarının kullanımıyla ilgili bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Çavuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alanya'daki hizmet binalarının nasıl kullanacağı yönünde son yıllarda meydana gelen birtakım münakaşa ve ya talepleri görüştüklerini söyledi.

Büyükşehir Yasası çerçevesinde oldukça çok şehir belediye mülklerinin ya büyükşehir belediyesine ya ilçe belediyesine ve ya Hazine'ye devredildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Alanya'da birtakım şehir belediye binalarının çok çok amaçlı kullanmak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildiğini kaydetti.

Bunlardan bazılarının Alanya Belediyesine gerekli olduğunun ortaya çıktığına değinen Çavuşoğlu, 'Daha önceki görüşmelerimizde iki şehir belediyesine ait binaların Alanya Belediyesine verilmesi rica edildi' diye konuştu.

Çavuşoğlu, Payallar ve Oba belediyelerine ait hizmet binalarının Alanya Belediyesi nedeni ile kullanılacağını, karşılığında da 2 adet 24 derslikli okul yaptırılacağını belirterek, şöyle konuştu:

'Amacımız kısacası üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Bu manada da kendilerinden bir emek yapılmasını rica etmiştik. Bu çalışmalar neticesinde de yarın İl Mili Eğitim Müdürlüğü'nün de katılımıyla bir protokol yapılacak. Alanya Belediyesi önderliğinde iki adet 24 derslikli mektep yapılacak. Bunlardan biri Payallar'da 5 dönüm arazi üstünde bir lise olacak. Diğeri de Oba'da ihtiyaç olmaması nedeniyle Kestel, Mahmutlar sahasında anadolu lisesi olacak. Böylece gündemde bulunan bir sıkıntısı da çözmüş olduk. Bu çalışmada gayret gösterenlere teşekkür ediyorum.'

'Alanya ilklerin ilçesi'

Alanya'yı 'ilklerin ilçesi' diye nitelendiren Çavuşoğlu, ilçeler arasındaki ilk fen lisesi ve üniversitenin Alanya'da kurulduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, Alanya'ya devlet üniversitesi de kazandıracaklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunun birlikte çok çok sayıda lise de kazandırıyoruz. Spor lisesi, sosyal bilimler lisesi, sanat lisesi, İmam Hatip lisesi var. Bugün iki hayırseverin bir takas işlemini de gene görüştük ve kısacası Alanya'nın hayırseverlerin yaptırdığı mektep sayısı bakımından Türkiye birincisi olduğunu övünerek söylüyoruz.'

Dinleme iddiaları

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevap veren Çavuşoğlu, Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddiasının 'vahim' bir hadise olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı nedeni ile gereken açıklamaların yapıldığına işaret eden Çavuşoğlu, 'Dostlar birbirini can kulağı ile dinlemeli. Böyle telekulak ile dinlememeli' ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye ve Irak politikası dahil bütün hariç politikasının şeffaf olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, yıllar sonra Irak'ta Türkiye'nin dediği noktaya gelindiğine dikkati çekti.

Mezhebe dayalı bir sistemin kaosa götüreceğini söyleyip durduklarını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

'Suriye'deki bugünkü gelişmeleri, buradaki terör örgütlerinin güçlenmesini her ortamda Obama dahil, Washington'a yaptığımız ziyaretlerde söylüyoruz. Gizlimiz saklımız yok. Zaten Başbakanımız, yeni Cumhurbaşkanımız da çok çok açık sözlü, hatta kimilerine göre çok açık sözlü. Yine de bizler, sistemimizle, pozitif ve negatif düşüncelerimizle her şeyi açık açık konuşuyoruz. Ama bir devletin, bir devleti, o devletin yetkililerini dinlemesi, yakışan bir şey değil. Hele dostluğumuza, müttefikliğimize hiç yakışmaz. Kaldı ki Amerika'nın Almanya'yı dinlediği ortaya çıkınca, o süre Almanya'nın verdiği tepkiyi hepimiz hatırlıyoruz. Sıcağı sıcağına hatırlıyoruz. O sebeple bu, dostluğa ve müttefikliğe yakışmayan şeyler. Ben herzaman temenni ettim, inşallah doğru değildir. Ama şu esas kadar Almanya'dan da bunun tersini söyleyecek bir İzah gelmediği gibi, teyit eden şeyler, ona aynı şeyler ve ya geçiştirmeli şeyler geldi. Ama önemli bir biçimde izahat vermeleri gerekiyor.'

Çavuşoğlu, bu ve benzeri öteki konuların bütün ilişkileri veya turizmi etkileyeceği bu şeklinde söylemlerin ise 'felaket tellallığı' olduğunu dile getirdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber