Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 16 Mart 2015 - 13:18 Yorum: 0

Döviz kurundaki hareketlilik

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

Döviz kurundaki hareketlilik

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin, "Doların hızlı yükselmesi biraz tedirgin edici ama geldiği nokta çok yüksek bir rakam değil" dedi.

Zeytinoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanayicilerin döviz kurundaki hızlı hareketleri sevmediğini söyledi.

İhracatın ve üretimin desteklenmesi için döviz kurunun önemli olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, "Hızlı artış, lehimize bile olsa istediğimiz bir şey değil. Dolar şu anda 2,61 seviyelerinde, bizim yaptığımız hesaplara göre mart ayı için olması gereken rakam 2,81. Bunu, dolar bu seviyeye çıksın diye söylemiyorum. Bir döviz endeksi var, oradan hesaplamalar yapıyoruz. 2003'ten bugüne kadar Türk Lirası'ndaki enflasyon oranını çıkartırsanız, dolar-Türk Lirası paritesinin olması gereken rakam 2,81, biz bunu tamamen Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilerden söylüyoruz" diye konuştu. 

Zeytinoğlu, uzun ve orta vadede doların 2,81 Türk Lirası'nı geçmiş olmasının daha kolay ihracat anlamına geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Değerli Türk Lirası'ndan çok, gerçek rakamı yansıtan bir döviz kurunu tercih ediyoruz. Bugünkü kriz nedeniyle doların hızlı yükselmesi biraz tedirgin edici ama geldiği nokta çok yüksek bir rakam değil. Ürünlerimizi dünya pazarlarından dolara kote edilmiş fiyattan alırız. İhracatımız da avro yaparız. Sıkıntı burada başlıyor, dolar-avro arasındaki ilişkide avro aleyhine gelişme var. Pahalı bir birimden ürün alıp, ucuz birimden satmaya çalışıyoruz. Dolar ve avro değeriyle Türkiye'nin ilgisi yok. Dolar-avro paritesi yıl sonuna doğru daha da kötüleşecek.  Bu durum ihracatı daha da zora sokacak."

- "İşgücü istatistikleri"

TÜİK'in 2014 yılının aralık ayına ilişkin "İşgücü İstatistikleri"ni açıklandığını anımsatan Zeytinoğlu, Türkiye'nin bir an önce yüzde 5-6'lı işsizlik oranlarına varması gerektiğini savundu.

Zetinoğlu, gelişmekte olan ülkelerden Brezilya ve Endonezya'nın işsizlik oranının Türkiye'den düşük olduğunu dile getirerek, uzun vadeli projelerle işsizliğin çözülebileceğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber