Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 28 Ekim 2014 - 12:33 Yorum: 0

Down sedromlu çocuk konuşmasını yüzerek geliştirdi

Eskişehir'de yaşayan 6 yaşındaki down sendromlu Erim Yalçın, yaklaşık iki yıldır devam ettiği yüzme eğitimi sayesinde cümle kurmaya ve daha iyi konuşmaya başladı.

Down sedromlu çocuk konuşmasını yüzerek geliştirdi

Eskişehir'de yaşayan 6 yaşındaki down sendromlu Erim Yalçın, takribî iki yıldır devam ettiği yüzme eğitimi yardımı ile tümce kurmaya ve daha iyi konuşmaya başladı. 

Anne Suna Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki çocuğundan biri Erim'in down sendromlu olduğunu söyledi. Down sendromlu bulunduğu için Erim'in devamlı eğitim gördüğünü belirten Yalçın, konuşması için onu lisan terapisine götürdüklerini kaydetti.

 Down sendromlu çocukların, konuşmanın gecikmesi ve tekrarlamalı konuşma bunun şeklinde başlıca sorunlar yaşadıklarını anlatan Yalçın, 'Down sendromlu çocukların 3 yaşında konuşanı da daha erken konuşanı da hiç konuşamayanı da var' ifadelerini kullandı.

Yaklaşık iki sene evvela Erim'in yüzme kursuna başladığını aktaran Yalçın, şöyle konuştu:

'Erim doğduğunda eğitimi başladı fakat eğitiminde tıkandığı noktalar oluyor. Eğitiminin tıkandığı noktada çocuğum 'kendini daha hissetsin' diye havuza geldik. Bir şeyleri sevdiği süre daha güzel yapıyor ve bu onu gerçekten tetikliyor. Konuşmasını, gün arasında yaptığı etkinlikleri müspet etkiliyor, yaşamı daha kolaylaştırıyor. Kelimelerin bittiği yerde, yüzme sayesinde birçok şeyi yapabilir duruma geldi. Anne-babadan sonra ilk kelimesi 'havuz' oldu.'

Erim'in konuşmasında havuzla olumlu katkı sağlandığına dikkati çeken Yalçın, şöyle devam etti:

'Yüzme Erim'in konuşmasını tetikledi, oldukça çok kelimeyi havuza gidebilmek için öğrenmeye başladı. Burada enerjisini çok güzel biçimde atıyor eve gittiğinde daha sakin oluyor, ödevlerini yapıyor. Havuz tüm kaslarını çalıştırıyor, bundan böyle yemeğini kendi yiyebiliyor, kendine güveni geldi. İlk başta havlusunu, mayosunu göstererek anlatmaya çalışıyordu gitmek istediğini, şimdiyse anlatım edebiliyor. Havuza gidelim dediğimizde gidip eşyalarını kendisini hazırlıyor. Bunlar bizim için iri bir başarı'

Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Yüzme Antrenörü Fahri Efe ise, Erim'in bundan böyle yüzmeye, öğrenmeye başladığını, herhangi bir gereç kullanılmadan çalışabildiğini kaydetti.

Erim'deki gelişmenin kendisini mesut ettiğini anlatım eden Efe, 'Erim buraya ilk geldiğinde düzen oluşturmakta biraz zorlandı, çok çok tepkiler verdi. Zaman bünyesinde bu davranışları değişti. Şimdi ise bizimle daha uyumlu haz alarak çalışıyoruz. Zamanla kimi kelimeleri ve düşündüklerini bize daha net anlatım etmeye başladı. Buradaki çalışmamızın faydalı olduğunu gözlemledik' dedi. 

Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Toğram ise dil ve konuşma terapisi konusunda iş yaptıklarını söyledi.

Sosyal aktivitelerin ve sosyal ortamların çocukların gelişimini açısından çok ciddi olduğunu vurgulayan Toğram, normal gelişme belli eden çocukların dışında, akranlarına nazaran her alandaki gelişiminde sorun bulunan down sendromlu çocuklarda sosyal aktivitelerin ve ortamların daha da ciddi olduğunu anlatım etti. 

Çocukların dilini geliştirebilmesi için sosyal ortamlara gereksinimi olduğunu belirten Toğram, şu ifadeleri kullandı:

'Down sendromlu çocuklarda sosyal etraf çok çok ciddi sebebi ise yaşama ait bilgiyi bulabilmek için bir çok ortamda bulunması gerekiyor, bir çok aktivite yapması gerekiyor. Birçok kişiyle iletişim etkileşim şeklinde olması gerekiyor. Down sendromlu çocuklar, ilgileri doğrultusunda bir aktiviteyle ilgilendiklerinde motivasyonları daha çok artacaktır. Çünkü ilgilendiği konuyla ilgili daha çok bilgi toplamaya çalışıp, daha çok konuşma gereksinimi duyacak. Bu anlamda çok çok önemli.'

ETİKETLER: Eskişehir , Yüzme , Engelli , Çocuklar
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber