Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 19 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Down sendromlu gençlere garsonluk eğitimi

Trabzon'da, İŞKUR ile Ortahisar Belediyesi işbirliğinde düzenlenen kursta 13 down sendromlu genç, garsonluk yapabilmek için eğitim alıyor- Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Genç: "Gençlerimizin, istihdam edilebilecekleri becerilerle donatılmasını sağla

Down sendromlu gençlere garsonluk eğitimi

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda, 13 down sendromlu genç garsonluk yapabilmek için eğitim alıyor.

Yalı Mahallesi'nde hizmet veren binada Ortahisar Belediyesi işbirliğinde, İŞKUR'un desteğiyle gerçekleştirilen kursta, down sendromlu gençlere meslek öğretiliyor. Kursta görevli 2 usta öğretici tarafından gençlere, haftanın 5 günü dörder saat mesleki eğitim veriliyor. Gençler, bu sayede kursta garsonluk konusunda tüm aşamaları öğreniyor.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Orhan Genç, AA muhabirine, kursun yaklaşık 120 gün süreceğini, usta öğreticilerin gençlere beceri geliştirme konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Genç, usta öğreticilerin kurs süresince gençlerin aile içerisindeki iletişimleriyle de ilgileneceğini dile getirerek, "İŞKUR tarafından da gençlerimize kursa devam ettikleri sürece, 20 lira günlük harçlık veriliyor. Ortahisar Belediyesi de taşımacılık ve yemek hizmetlerini karşılıyor. Biz de en iyi şekilde eğitim almalarını sağlıyoruz" dedi.

İlk hafta olmasına rağmen kursiyerlerin ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Genç, "Bu gençlerle eğitimi başaracağız. Başarımız sonucunda da engelli gençlerimizin kurduğu ve sadece onların işlettiği bir kafe, iş yeri düşünüyoruz. İnanıyorum ki belediyemiz de gençlerimize bu yönde imkan verecektir. Down sendromlu gençlerimizin istihdam edilebilir becerilerle donatılmasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

- "Tek zorluğumuz aşırı ilgi beklemeleri"

Usta öğretici Büşra Çoban ise down sendromlu çocukların, beceri olarak normal çocuklardan daha iyi olduklarını savundu.

Down sendromlu çocukların aşırı ilgi beklediklerini anlatan Çoban, "Derslerdeki tek zorluğumuz aşırı ilgi beklemeleri. Desteklendikten sonra bir sorun kalmıyor. Derslere de normal temizlik konusunda başladık. 3 gün servis, 2 gün temizlik konusunda eğitim veriyoruz. Birimiz garson oluyoruz, birimiz ise misafir. Öncelikle misafirin nasıl karşılanması gerektiğini ve servisi öğretiyoruz. Bunun dışında da kahvenin ve çayın nasıl yapıldığını, tepsinin de nasıl taşındığını öğretiyoruz" ifadesini kullandı.

- "Meslek sahibi olmak istiyorum"

Kursiyerlerden 22 yaşındaki Tuğba Kara, garsonluk kursuna katıldığı için mutlu olduğunu söyledi. Kurs sayesinde meslek sahibi olacağını dile getiren Kara, "Daha önce bir hayalim yoktu ve bir meslek sahibi olacağımı hiç düşünmedim. Burada olmaktan çok mutluyum. Benim de artık bir hedefim var ve meslek sahibi olacağım" dedi.

Kara, kurs sayesinde kendisini geliştirdiğini kaydederek, "Servis yapmayı öğrendim ve anneme artık evde yardımcı oluyorum. Masayı zaman zaman ben hazırlıyorum" diye konuştu.

Kurs öğrencilerinden 43 yaşındaki Nihat Alemdağ ise çalışmak isteğini vurgulayarak, "Hocalarım bana servis yapmayı öğretti. Kursa geldiğim için mutluyum. Eve gelen misafirleri artık ben karşılıyorum ve onlara servis yapabiliyorum. Benim de bir mesleğim olacak. İnşallah iş sahibi de olabilirim" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber