Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 11 Mayıs 2016 - 17:28 Yorum: 0

Dr. Kemik: “Engellilerin Sorunları Tüm İnsanlığın Sorunlarıdır”

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada 1 milyardan fazla engelli birey bulunduğunu belirterek, engellilerin yaşadıkları sorunların tüm...

Dr. Kemik: “Engellilerin Sorunları Tüm İnsanlığın Sorunlarıdır”

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada 1 milyardan fazla engelli birey bulunduğunu belirterek, engellilerin yaşadıkları sorunların tüm insanlığın ortak sorunları olduğunu kaydetti.

Dr. Kemik, Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Dünyada 1 milyardan fazla kişinin engelli olduğunu vurgulayan Kemik, bu sayının dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturduğunu ifade ederek, "Yani dünyada 7 kişiden 1'i engellidir. 360 milyon işitme engelli, 200 milyon görme engelli, 70 milyon fiziksel engelli vardır" dedi.

Türkiye'de son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle engelliler alanındaki duyarlılığın arttırılması ve engellilerin sorunlarının çözümü anlamında çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Kemik, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında engelli vatandaşlara öncelik verildiğini ve sağlık kurumlarında fiziki anlamda da engellilere göre düzenlemeler yapıldığını belirtti. "Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, tüm insanların ortak sorunudur" diyen Kemik, şöyle devam etti: "Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bizler ülkemizin her bireyi gibi engelli insanlarımızı da üretebilir, kendi kendine yetebilir hale getirebilmek için toplum ve birey olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız."

Türkiye'de en sık kronik hastalıklar, kaza ve yaralanmalar, genetik hastalıklar ve gebelik sırasında yaşanan sorunların engelliliğe neden olduğuna işaret eden Kemik, engelliliğin önlenmesi için yeni doğan işitme taraması ve erken yaş işitme taraması, erken yaş görme taramaları, Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi taraması, Gelişimsel Kalça Displazisi Erken Tanı ve Tedavisi, Hemoglobinopati taramaları yapıldığını bildirdi.

Dr. Kemik, Mersin'de engellilere yönelik yaptıkları çalışmaları da şöyle anlattı: "Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı toplum sağlığı merkezlerimiz ve aile sağlığı merkezlerimizde engelli vatandaşlarımızın daha rahat, kaliteli ve sağlıklı hizmet alabilmeleri amacıyla engelli polikliniği, engelli rampası, engelli otoparkı ve engelli tuvaleti gibi fiziksel düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca poliklinik muayene sıralamasında engellilerimize öncelik tanınarak sağlık hizmetine daha hızlı ulaşmaları sağlanmıştır. Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli bir vatandaş olabileceği bilinci içinde Dünya Engelliler Haftasını kutluyoruz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber