Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 23 Temmuz 2014 - 10:43 Yorum: 0

Dünya at hekimleri İstanbul'da buluşacak

Dünya At Hekimleri Birliği Kongresi, ERÜ Veteriner Fakültesi ve TJK'nin ev sahipliğinde 19-21 Eylül'de İstanbul'da yapılacak

Dünya at hekimleri İstanbul'da buluşacak

KAYSERİ (AA) - Dünya At Hekimleri Birliği (WEVA) Kongresi, ERÜ Veteriner Fakültesi ve Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) ev sahipliğinde 19-21 Eylül'de Türkiye'de yapılacak.

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemiz atçılığının son dönemde büyük bir ivme kazanmaya başladığını, özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi törenlerde yabancı konukları atlı birliklerle karşılaması ve at binmeye olan merakının, bu konudaki çalışmaları hızlandırdığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in atçılık ve binicilik sporuyla yakından ilgilenmesi, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden'in at yetiştiriciliği ve dünyaya tanıtılması konusundaki çalışmalarının da ülkemiz atçılığının gelişmesine önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Onmaz, buna rağmen bazı olumsuzluklar da yaşandığını kaydetti.

İngiltere ve Avusturya gibi batılı ülkelerde atların saraya girdiğini, Türkiye'de ise yılkı gibi atların ıssız dağ eteklerinde kendi kaderlerine bırakıldıklarını ifade eden Onmaz, şöyle devam etti:

"Hatta bu atlarımız hasat zamanında tarlalara zarar verdiği bahanesiyle ateşli silahlarla yok edildiler. Uzunyayla gibi fizyolojik performansı yüksek at ırklarımız yok olmaya yüz tuttu. Neticesinde TJK ve TİGEM gibi bazı işletmeler dışında atları kendi hayatımızdan soyutladık. Çocuklarımızın ve yetişkin insanlarımızın sosyal gelişimine çok faydalı olan binicilik sporumuz çok atıl bir durumda kaldı. Bu pencereden bakıldığında ülkemiz atçılığının tekrar eski günlerdeki gibi hayatımızın bir parçası olmasını arzuluyoruz. Bu amaçla Kayseri ve Kapadokya bölgesinde sayısız kongre ve seminerler düzenleyip, yabancı araştırmacıları davet ettik. Bunun diğer ülkelerindeki yansımaları çok pozitif oldu ve WEVA Kongresinin İstanbul'da yapılmasının altyapısını oluşturduk.

Unutulmamalıdır ki at geçmişten günümüze insanoğlunun en yakın arkadaşı olmuş hatta onunla bütünleşerek duygularına ortak olmuş, savaş meydanlarında kader birliği yapmış, ağlamış, sancılanmış ve bu özellikleriyle insan ile hayvan arası bir canlı olmuştur. Bu canlılara büyük bir vefa borcumuz olduğu hipotezinden yola çıkarak, tekrar ülkemiz atçılığının o eski günlerindeki şanlı yerini alması için bu kongreyi düzenleyerek, dünya ile entegre hale getirmeyi amaçlıyoruz."

Onmaz, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek kongrenin 19-21 Eylül günleri Veliefendi Hipodrumu'nda yapılacağını belirterek, yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 300 bilim insanının katılmasını beklediklerini anlattı.

Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, kongre öncesi "atlarda nöroloji ve atlarda ultrasonografi" konulu 2 ayrı kursun da düzenleneceğini ve ilgili herkesten kongreye destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber