Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 28 Mayıs 2016 - 11:03 Yorum: 0

Dünya Bakliyat Yılı’nda, Dünya Bakliyat Konfederasyonu İzmir’de Toplandı

Sağlıklı olduğu kadar ekolojik ve çevreci bir ürün grubu olan bakliyatların üretim ve tüketimini arttırmanın yolları, İzmir'de Dünya Bakliyat Konfederasyonu...

Dünya Bakliyat Yılı’nda, Dünya Bakliyat Konfederasyonu İzmir’de Toplandı

Sağlıklı olduğu kadar ekolojik ve çevreci bir ürün grubu olan bakliyatların üretim ve tüketimini arttırmanın yolları, İzmir'de Dünya Bakliyat Konfederasyonu (GPC) tarafından düzenlenen konferansta masaya yatırıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 yılının Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesiyle birlikte dünya genelinde dikkatler bakliyat ürünlerine çevrildi. Dünya Bakliyat Konfederasyonu'nun her yıl farklı bir ülkede düzenlenen etkinlikleri çerçevesinde bu yıl 19-22 Mayıs tarihleri arasında İzmir Çeşme'de konferansın yapıldığını belirten Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, bu yıl özellikle "'Dünya Bakliyat Yılı"" vurgusunun öne çıktığını kaydetti.

Farklı kıtalardan ülkelerin üye olduğu Dünya Bakliyat Konfederasyonu'nun, bakliyat üretim ve tüketimine yönelik elde ettiği bilgilerle dünya bakliyatına yön verdiğine işaret eden Hemsi, "Dünya gıda dengelerini yeniden masaya yatırmak, sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırmak için tarım üreticisi çiftçilerin karşılaştığı zorlukların da yakından izleneceği, bilincin artırılacağı, ulusal-bölgesel ve küresel düzeyde geniş bir tartışma ve işbirliğinin hedeflendiği bir farkındalıkla, 2016 yılı Dünya Bakliyat Yılı olarak BM tarafından ilan edildi. BM tarafından 2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesiyle dikkatler bakliyat ürünlerine çevrildi. Dünya genelinde 6 Ocak'ta başlayan Dünya Bakliyat Yılı kutlamaları kapsamında 30 ülkede 141 etkinlik düzenlenirken, yılsonuna kadar toplamda 300 den fazla etkinlik gerçekleştirilecek" diye konuştu.

"BAKLİYAT EKİM ALANLARIMIZ YÜZDE 60 DÜŞTÜ"

"Bakliyat, dünyanın geleceği için üretimi ve tüketimi desteklenmesi gereken temel gıda ürünlerinden" şeklinde konuşan Hemsi sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyada toplam 60 milyon tonun üzerinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat ürünlerinin üretimi yapılıyor. Türkiye'nin dünya bakliyat üretimindeki yeri ise yıllara göre 8 ile 10'ncu sıralar arasında değişiyor. Türkiye eskiden bakliyat ihracatçısı bir ülke iken üretimin düşmesi ile ithalatçı konumuna geçti. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yemeklik bakliyat ekim alanları, 1990'ların başında 20 milyon hektarken, 2015'e gelindiğinde yüzde 60 azalarak 7,5 milyon hektara düştü. 1990'ların başında 2 milyon ton olan baklagil üretim hacmi ise, 2014 yılı itibariyle yüzde 50'lik bir gerilemeyle sadece 1 milyon tona geriledi."

Bakliyatın dünya genelinde 41 milyar dolarlık piyasaya sahip bir ürün grubu olduğunu ve Türkiye'nin dünya bakliyat piyasasındaki payının yüzde 3 seviyesinde olduğunu anlatan Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Lütfi Özsoy; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bakliyat ürünleri için verilen desteğinin 2016 yılı için yüzde 50 arttığını, su sıkıntısı olan alanlarda mercimek ve nohuda yapılan fark ödemesine yüzde 50 ek destek ödemesi yapılacağını bunun da Türkiye'de bakliyat üretimini arttıracak olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Özsoy, "Türkiye'nin bakliyat üretimini arttıracak tedbirleri hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyordu. Bu itibarla, bakliyat üretimin artması için Tarım Bakanlığınca bakliyat ürünleri için, ton başına 100 dolar destek verildi" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber