Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 12 Mart 2015 - 13:03 Yorum: 0

Dünya Böbrek Günü

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Kütük: "Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir"

Dünya Böbrek Günü

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı büyük bir tarama çalışmasında, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının bulunduğunu gösterdiğini bildirdi.

Kütük, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalığının, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybıyla karakterize olduğunu, böbrek işlevinin kaybının kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliğinin ortaya çıktığını ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar yarattığını belirtti.

Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunduğunu aktaran Kütük, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı iki önemli sonuca yol açar. Birincisi böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesi. İkincisi ise özellikle eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riski. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski genel toplumdan 10-30 kat daha yüksektir. Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir, yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur."

Kütük, kronik böbrek hastalığından korunmak için şu önerilerde bulundu:

"Düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun. Tuzu azaltın. Yeterli sıvı alın. Sigara içmeyin. Ağrı kesici ilaçlardan kaçının. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün. Risk grubundaysanız böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Böbrek yaşamdır, böbreklerinizi koruyun."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber