Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 12 Mart 2015 - 18:23 Yorum: 0

Dünya Böbrek Günü

Edirne Sağlık Müdürlüğü:

Dünya Böbrek Günü

EDİRNE (AA) - Böbrek yetmezliği görülme sıklığının arttığı bildirildi.

Edirne Sağlık Müdürlüğünden, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, 58 bin 500 kişinin böbrek rahatsızlığı bulunduğu belirtildi.

Kronik böbrek yetmezliğinin erken saptandığında önlenebilen ya da ilerlemesi geciktirilebilen bir hastalık olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Böbrek rahatsızlığı, riskli gruplar için yılda bir defa idrar analizi, üre, kreatin testi ölçümü ile teşhisi zor olamayan hastalıklar arasında yer almaktadır. Böbrek yetmezliği sebebiyle hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavisi gören hasta sayısına her geçen gün yenileri eklenmektedir. Organ nakli sayıları ve kadavradan organ bağışının ülkemizde sayısının azlığı yanında hastalığın kesin çözümü olmamaktadır. Müdürlüğümüzce her yıl organ bağışı bilgilendirme eğitimleri ve stantları ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir."

Açıklamada, kronik böbrek yetmezliği hastalarının aile ve sosyal yaşantılarının yanında kişinin ekonomik üretkenliğini de etkilediği vurgulandı.

Kronik böbrek yetmezliğinin sebepleri arasında diyabet, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, obezite, bilinçsiz ilaç kullanımı, sigara ve idrar yolu hastalıklarının sayılabildiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"İlimizde ikisi özel ikisi üniversite olmak üzere yedi merkezde kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören ve bugünkü verilerimize göre 339 hasta bulunmaktadır. Yaz aylarında bu sayı 400 - 450'ye kadar çıkıyor. Kronik böbrek hastalığı ve olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkili yolu, hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalıdır. Bu konuda sağlıklı beslenilmeli, ideal vücut ağırlığı korunmalı, tuz azaltılmalı, gereksiz ilaç kullanılmamalı, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalı ve güne bir bardak suyla başlanmalıdır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber