Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 25 Temmuz 2014 - 16:38 Yorum: 0

Dünya Hepatit Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmadır"

Dünya Hepatit Günü

TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, hepatitin bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan nedenlerden kaynaklanan karaciğer iltihabı olarak tarif edildiğini belirtti.

Virüslere bağlı hepatit hastalığının 7 türü olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"A, B ve C tipi hepatitler daha sık görülmektedir. Hepatit A, Hepatit A virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında görülür. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek, içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir."

Hamzaoğlu, Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde Hepatit A aşısı, çocuklara 18. ay ile 24. ayda ücretsiz uygulanmaktadır. İlimizde 2013'de 18 bin 442 doz Hepatit A aşısı yapılmıştır. Hepatit B aşısı da güvenli ve etkili aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı, 1998'den beri her yenidoğan bebeğe ücretsiz olarak doğum yapılan hastanelerde ve aile hekimliğinde uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı bebeklere doğumda, 1. ayın sonunda ve 6. ayın sonunda çocuklara ve risk grubunda olan kişilere 0,1 ve 6. aylarda toplam 3 doz ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. İlimizde 2013'de 35 bin 558 doz Hepatit B aşısı yapılmıştır. Hepatit C hastalığına karşı aşı henüz bulunmamaktadır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber