Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yaşam 26 Kasım 2014 - 12:03 Yorum: 0

Dünya tıp literatürüne giren bebek doğdu

Konya'da anne karnındayken karaciğerlerinde bulunan iki milimetre çapındaki damardan 11 kez kan nakli gerçekleştirilen Meryem bebek, dünyaya geldi

Dünya tıp literatürüne giren bebek doğdu

Konya'da anne karnındayken karaciğerlerinde bulunan iki milimetre çapındaki damardan 11 defa kan nakli gerçekleştirilen Meryem bebek, doktoruna oranla dünyada anne karnında bu kadar fazla aşırı kan verilip yaşayan tek bebek oldu.

İki sıhhatli çocukları bulunan Ayşegül (35) ile Kemal İnanç (40) çifti, bir sene öncelikle 34 haftalıkken anne karnındaki bebeklerini kaybetti. Bir zaman sonra ikizlere gebe kalan Ayşegül inanç, bebeklerinin kansızlık sıkıntısı yaşadığını öğrendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar'a başvuran İnanç çifti, bebeklerine anne karnında kan nakli gerçekleştirileceğini öğrenince korktu.

Prof. Dr. Acar ve ekibi, müdahale edilmediğinde hayati riski olan anne karnındaki bebeklere, iki milimetre çapındaki damardan muvaffakiyetli biçimde kan nakli gerçekleştirdi.

Operasyon gerçekleştiğinde 165 ve 180 gr. ağırlığında bulunan ikiz kızlar, hamileliğin 28. haftasında doğdu. Bebeklerden biri dünyaya geldikten iki gün sonra yaşamını yitirdi. Adı Meryem bulunan ve 1 kilo 420 gr. ağırlığında yaşama gözlerini açan bebeğin ise sağlık durumunun iyiye gittiği bildirildi.

Yaşasınlar diye iri risk aldı

İkizlere yapılan operasyonla ilgili, AA muhabirine bilgi sağlayan Prof. Dr. Acar, ikizlerde kansızlığın ileri derecede olduğunu saptama edince hiç zaman kaybetmediklerini söyledi.

Kan seviyeleri, yaşamaları için yeterli olmayan bebeklerin her an kaybedilme ihtimali bulunduğunu vurgulayan Acar, bu nedenle erken tedaviye başlamak durumunda kaldıklarını anlatım etti.

Tıbbi olarak hamileliğin 18'inci haftasından sonra kan verilmesi gerekirken bebekler için risk almak durumunda kaldıklarına dikkati çeken Acar, 'Bebeklerin vücudunda kansızlığa bağlı su toplaması mevcuttu. Beyin damarındaki kanın geçiş hızına, kan değerlerine bakıp etkilenmeye göre devinim ettik' dedi.

Kan hücreleri beklenmedik biçimde hızla yıkıldı

 Acar, 17 haftalık olan çocuklar fazla aşırı küçük bulunduğu için karaciğer damarından 15 ve 20 cc kan verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

'Normal kan uyuşmazlığı bulunan bebeklerde bir defa kan verildiğinde 2-3 hafta kan vermeye lazım duyulmazken bu bebeklerde 3-4 günde bir kan eda etmek durumunda kaldık. Bu, paradigma dışı bir durumdu. Kan hücreleri beklenmedik biçimde seri yıkılıyordu. Daha sonra kan verme miktarlarını 30 ve 40 cc'ye kadar çıkarttık. Bebekleri kaybetmemek için tıpkı anda kan verme yerine üç gün veya bir hafta arayla nakli gerçekleştirdik. Operasyonla, bebeklerin anne karnında ölmesinin önüne geçtik. Bebeklerin kansızlığı o kadar ileri derecedeydi ki fazla aşırı sık kan eda etmek durumunda kaldık. Bebeklerin ikisi de dünyaya geldi lakin bir tanesini kaybettik. Diğer bebeğimizin sıhhat hali iyiye gidiyor. Dünya tıp literatüründe yaptığımız araştırmada Meryem bebek, dünyada tek. Anne karnında 11 defa kan verilip yaşayan diğer bir bebek yok.'

Kaynak: AA

ETİKETLER: Dünya , Tıp , Konya , Karaciger
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber