Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 23 Mart 2015 - 11:23 Yorum: 0

Dünya Tüberküloz Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu:

Dünya Tüberküloz Günü

TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, iki-üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenilmesi, üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşların erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurması gerektiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü etkinlikleri düzenlendiğini belirtti.

Türkiye'de yürütülmekte olan veremle mücadele kapsamında 2005 yılında 20 bin 535 olan vaka sayısının, 2013 yılında 13 bin 409'a düştüğünü kaydeden Hamzaoğlu, "Aynı doğrultuda ilimizde de 2005 yılında 248 olan vaka sayısı, 2013 yılında 115'e düşmüştür. Ülkemiz genelindeki hastaların yüzde 59'u erkek, yüzde 41'ini kadınlar oluşturmakta olup, hastaların yaklaşık yüzde 65'ü de akciğer tüberkülozudur" ifadesini kullandı.

Veremin, tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunumla alınması sonucu bulaşıtığına işaret eden Hamzaoğlu, tedavi görmemiş bir verem hastasının yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını belirtti.

Hamzaoğlu, veremin belirtilerinin halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, 2-3 haftadan fazla süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İki-üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde verem hastalığı belirtileri olan vatandaşlarımız ücretsiz muayene edilmekte ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Ortahisar Toplum Sağlığı Merkezimize bağlı Verem Birimimizde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır. Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personelimiz kontrolünde doğrudan gözetimli tedaviyle (DGT) gerçekleşmektedir."

Tüberküloz tedavisinin doktor gözetiminde aksatılmadan planlı şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Düzenli yapılan her tedavi hem başarılı sonuç vermekte hem de tedavi maliyetini düşürmektedir. Verem hastalığının tedavisi olduğu gibi BCG aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde 2. ayın sonunda ücretsiz yapılmaktadır. "

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber