Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 16 Mart 2015 - 12:48 Yorum: 0

Dünya Tüketici Haftası

TSE Deney Laboratuvarları Merkezi Başkanı Hüsrev:

Dünya Tüketici Haftası

KOCAELİ (AA) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Deney Laboratuvarları Merkezi Başkanı Mehmet Hüsrev, Ortadoğu, Balkanlar ve tüm İslam coğrafyasında standart ve kalite yönüyle uygunluk değerlendirmesi yapan TSE'nin verdiği belgelerin tüketici nazarında bir güvence olduğunu belirterek, "Tüketici bir ürünü aldığında TSE markasını görüyorsa, o ürünün standartlara uygun kalite ile üretildiğini bilmelidir" dedi.

Dünya Tüketici Haftası dolayısıyla Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve TSE işbirliğiyle Kalite Kampüsü'nde lise öğrencilerine yönelik düzenlenen panelde konuşan Hüsrev, tüketici haklarının korunmasına yönelik ilk faaliyetlerin ABD'de başladığını ve o tarihten itibaren tüketici haklarının korunması noktasında çok sayıda yasal düzenleme yapıldığını söyledi. 

Firmaların tüketiciyi memnun etmek için ilk olarak ürünlerin kalite kontrolünü yapmaya başladığını, daha sonra da kalite güvencesi verme çalışmaları yürütüldüğünü anlatan Hüsrev, "Artık kalite yönetimi de beklentileri karşılamamaktadır. Yeni dünya düzeninde tüketicilerin beklentilerini karşılamak ve mağduriyetlerini minimize etmek için farklı bir anlayışa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, yeni dünya düzeninin yeni bir söylemi olmalıdır. İşte bu söylem algı yönetimidir. Yani tüketicinin üretici algısını yönetmesidir" diye konuştu.

Hüsrev, çok sayıda ürünün günlük hayata girdiği teknoloji çağında bilinçli tüketici algısının oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilinçli tüketici algısı standart ve kalite anlayışını benimsemiş tüketici algısı demektir. Herkesin tüketici olduğu bu dünyada bizler artık yönetilmek değil yönetmek istiyoruz. Üreticilerin biz tüketiciler üzerinde algı yönetimi yapmaları değil, bizim üreticiler üzerinde algı yönetimi yapmamız önemlidir. Artık fikrin paraya dönüştüğü dünyada üretim sektöründe ortaya çıkacak tüm inovatif fikirlerin tüketici beklentilerini karşılayacak, hayatı kolaylaştıracak, konfor odaklı fikirler olması gerekmektedir." 

- "Kalite bilincinin oluşturulması önem arz etmektedir"

"Standartlar paralelinde kalite bilincinin oluşturulması önem arz etmektedir. Kalite bilinci oluşan tüketici, üretici algısını yöneterek mağduriyetini giderebilir ve haklarını en üst seviyede savunabilir" diyen Hüsrev,  "Türkiye'nin milli kuruluşu TSE, tüketici haklarının korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi konusuna bu çerçeveden bakmaktadır. Bu bağlamda, Ortadoğu, Balkanlar ve tüm İslam coğrafyasında standart ve kalite yönüyle uygunluk değerlendirmesi yapan ülkemizin milli kuruluşu TSE'nin belgeleri tüketici nazarında bir güvencedir. Tüketici bir ürünü aldığında TSE markasını görüyorsa, o ürünün standartlara uygun kalite ile üretildiğini bilmelidir" ifadesini kullandı. 

Mehmet Hüsrev, TSE markalı bir ürün alan vatandaşın aldığı üründe standart dışı bir üretim olduğunu görmesi halinde TSE şikayet hattını arayarak mağduriyetini giderebileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şikayet hattına bildirilen ürün hakkında yapılan test ve analizler neticesinde ürünün ayıplı ürün olduğu belirlenirse firma önce uyarılmaktadır. Eğer uyarının dikkate alınmadığı ve tüketici mağduriyetinin giderilmediği tespit edildiği takdirde firmanın belgesi iptal edilmektedir. Sonuç olarak, ürün ve hizmetlerde TSE/TSEK markasının tercih edilmesi, tüketici haklarının korunması ve bilinçli bir tüketici algısına sahip olunması anlamına gelir. Dolayısıyla, tüm tüketicileri bilinçli bir tüketici olmaya yani standart ve kalite odaklı mecraya taşımaya ve bunların bütünü olan TSE belgeli ürün kullanmaya davet ediyorum."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber