Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 22 Haziran 2018 - 13:18 Yorum: 0

Dünyada 5 yılda 468 bin kişi midesini küçülttü

Dünyada küresel anlamda önemli bir sağlık sorunu olan obezitenin tedavisinde mide küçültme operasyonları başarıyla sürdürülürken, bu alandaki son...

Dünyada 5 yılda 468 bin kişi midesini küçülttü

Dünyada küresel anlamda önemli bir sağlık sorunu olan obezitenin tedavisinde mide küçültme operasyonları başarıyla sürdürülürken, bu alandaki son gelişmelerin anlatıldığı bilimsel kurs, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Adana Şehir Hastanesi'nde iki gün süreli "Mini Gastrik Bypass Bronz Sertifikasyon" kursu düzenlendi.

Kursun açılışında konuşan Adana Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Koray Daş, Doç. Dr. Süleyman Çetinkunar'ın başkanlığında, Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen kursa katkılarından dolayı Dernek Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu tür bilimsel toplantılara ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarına işaret eder Doç. Dr. Daş, "Bugün "Mini Gastrik Bypassı" dünyada popülarize eden Prof. Dr. Robert Rutledge ile çok sayıda meslektaşımı hastanemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Başhekim Doç. Dr. Koray Daş, kurs süresince Mini Gastrik Bypass Prosedürünün standardizayonu, teknik ayrıntılar ve peroperatif hasta yönetiminin ele alınacağını belirterek, "Teorik ve pratik bilgiler içeren ve canlı ameliyatlarla vaka sunumlarının yapılacağı bu kursun; katılımcılarımızın mesleki gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Başarıyla uygulanıyor"

Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen ise ileri boyutlara ulaşan obezite rahatsızlıklarında mide hacmini küçülterek hastanın kilo kaybı yaşamasını sağlamak amacıyla yapılan "Mini Gastrik Bypass" ameliyatlarının günümüzde başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi.

Dünyada bu yöntemle 2013 itibariyle 468 bin ameliyatın gerçekleştiğini belirten Özmen, "'Mini Gastrik Bypass'ta operasyon süresi kısa, komplikasyon olasılığı çok düşüktür. Hastada kilo kaybı oranları ve metabolik yetiler mükemmel. Bu ameliyatın dezavantajları olarak söylenen "safra öyküsünü artırıyor, reflüye bağlı kanser yapıyor" gibi görüşlerin hiç biri geniş hasta serilerine dayanmıyor" dedi.

Operasyon sonrası hastalarda birinci yılın sonunda yüzde 70 ile 84 oranında kilo kaybı yaşandığını ifade eden Özmen, "Operasyonun, diyabet üzerinde ciddi etkisi var. 30 günlük mortalite (ölüm) oranı ve revizyon olasılığı çok düşüktür. Bu ameliyatlarda safra kesesi ameliyatları ile karşılaştırılabilir bir komplikasyon oranı söz konusudur" diye konuştu.

Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen ise açılıştaki sunumunda, SGK verileri üzerinden Mini Gastrik Bypass cerrahisiyle ilgili bir data oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Güvenli, hızlı ve etkili bir bariatric teknik olan Mini Gastrik Bypass ameliyatını ilk kez 1997'de Prof. Dr. Robert Rutledge tarafından yapıldığını vurgulayan Özmen, Rutledge'nin daha sonraki yıllarda Brezilya, Hindistan, Türkiye, Mısır ve Uzak Doğu ülkelerini gezerek tıp dünyasına bu tekniği öğrettiğini bildirdi.

İngiliz Obezite Metabolik Cerrahi Derneği'nin 2014'ün Eylül ayında Mini Gastrik Bypass ameliyatlarını cerrahlar için standart prosedürler arasına aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Özmen, şöyle devam etti:

"Mini Gastrik Bypass operasyonlarının yapılma amacı; mide hacmini küçültmek ve bağırsak yoluyla gıda emilimini bir miktar azaltmaktır. Böylece hastanın kilo kaybı yaşaması sağlanır. Bu ameliyat ile hasta kısa sürede hastaneden çıkma imkanı buluyor. Kapalı bir ameliyat türü olan bu tür işlemlerde, büyük bir kesik yerine, 5 küçük kesik ile hastaya müdahale edilmektedir. Bu kesiklerin her birisi 1 santimetreden küçüktür. Özel aletler sayesinde, deliklerden karının içerisine girilir ve mide girişinde yeni bir mide olarak adlandırabileceğimiz küçük bir tüp oluşturulur."

Kurs programı kapsamında; dünyada ilk mide küçültme ameliyatını yapan ABD'li Profesör Robert Rutledge'in katıldığı ameliyat canlı yayınla hekimler tarafından izlendi.

Şehir Hastanesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen iki günlük kursa, Bariatrik ve Metabolik Cerrahi alanında dünyada sıklıkla uygulanan "Mini Gastrik Bypass" prosedürünü tıp literatürüne kazandıran Prof. Dr. Robert Rutledge ile Türkiye'nin birçok ilinden konuyla ilgili uzmanlar ve sağlık çalışanları katıldı.

Prof. Dr. Robert Rutledge, Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen, Prof. Dr. Aziz Sümer, Doç. Dr. Süleyman Çetinkünar, Doç. Dr. Recep Aktimur, Opr. Dr. Murat Üstün ve Doç. Dr. Tolga Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı programın sonunda katılımcılara sertifikaları verilecek.

Dünyada 5 yılda 468 bin kişi midesini küçülttü

Dünyada 5 yılda 468 bin kişi midesini küçülttü

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber