Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Mart 2017 - 11:23 Yorum: 0

Dünyanın yüzde 40’tan fazlası su kıtlığı ile karşı karşıya

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.

Dünyanın yüzde 40’tan fazlası su kıtlığı ile karşı karşıya

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, gelecek 30 yıl içerisinde dünyanın yüzde 40'tan fazlasının su sıkıntısı çekebileceğinin hesaplandığını söyledi.

"22 Mart Dünya Su Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dekan Prof. Dr. Yusuf Demir, "Su, kainatta yaratılan varlıklar içerisinde en özel maddelerin başında gelmektedir. Günümüzde kullanılabilir su, var olan suyun oldukça sınırlı miktarıdır. Bu suyun kıtalar arası, ülkeler içerisinde havzalar arası dağılımında homojenlik bulunmamaktadır. Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya su kaynakları bakımından sıkıntıda olan bölgelerin başında gelmektedir. Günümüzde her gün 6 binden fazla çocuk su eksikliği, suyun oluşturduğu problemlerden ölmekte, halen 2 milyarın üzerinde insan su sıkıntısı çekmekte ve 1 milyar insan nitelikli ve yeterli içme suyu bulamamaktadır. Mevcut durumun devam etmesi, çevre kirliliği, küresel ısınma ve israf anlayışı ile önümüzdeki 30 yıl içerisinde dünyanın yüzde 40'tan fazlasının su sıkıntısı çekebileceği hesaplanmaktadır" dedi.

"Susuzluk kaderimiz ve geleceğimiz olmasın"

Dünyada yaşanan sürecin, küresel ısınma ile birlikte kuraklığı tetiklediğini, Türkiye'nin de bu süreçten etkilenecek ülkelerin başında geldiğini belirten Demir, "Su fakirliği sınırına yaklaşan ülkemizde bu sorunun hem yetkililerce hem de kamuoyunca yeterince anlaşılamamış olması endişelerimizi daha da artırmaktadır. Geçen yıllarda ülkemizde yaşanan kuraklık riskinin artarak devam ettiği yatsınamaz bir gerçektir. 2017 yılı yaz aylarının da çok kolay geçmeyeceği konunun uzmanlarının ortaya koyduğu, dikkat çektikleri bir sonuçtur. Yarınımızı teminat altına alabilmek bu günden geçmektedir. Bir damla suyun bir hayat demek olduğu çağımızda herkesi yeterli duyarlılığın oluşmasında katkı vermeye, her damla suyun geleceğimiz olduğunun bilincine varmaya davet ediyor, su günümüzü, bu duyarlılığın oluşmasına katkı vermesi ümidiyle kutluyor, susuzluk kaderimiz ve geleceğimiz olmasın dileklerimi tüm halkımıza iletmek istiyorum" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber