Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 30 Mart 2017 - 14:38 Yorum: 0

(Düzeltme) Edirneli II. Mehmed ve Medeniyetler Bağlamında Edirne Sempozyumu düzenlendi

Edirneli Fatih Sultan Mehmet Han'ın doğumunun 585'inci yılı kapsamında Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı...

(Düzeltme) Edirneli II. Mehmed ve Medeniyetler Bağlamında Edirne Sempozyumu düzenlendi

Edirneli Fatih Sultan Mehmet Han'ın doğumunun 585'inci yılı kapsamında Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) katkıları ile "Edirneli II. Mehmed ve Medeniyetler Bağlamında Edirne Sempozyumu" Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlendi.

Doğumunun 585'inci yılında Fatih Sultan Mehmet Han Edirne'de anıldı. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde yapılan sempozyumda Edirneli II. Mehmed'in eğitimi, hükümdarlık dönemi, şehzadelerinin sünnet düğünleri, askeri dehası, teknolojiyi kullanımı ve bunların günümüze yansımaları başlıklarında konuşmalar gerçekleşti.

Sempozyuma, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile konuşmacı olarak FSMVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, FSMVÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Abdülkadir Özcan, Yrd. Doç. Dr. Fatma Kaytaz ve Edirne kamu kurum ve kuruluş müdürleri, öğrenciler katılım gösterdi.

"Fatih, Türk milletinin yolunu aydınlattı"

Fatih'in Edirne'de doğduğunu ve tarihe geçtiğini söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman; "Millet Fatih gibi kahramanlardan çok şey öğrenir, zaten farklı oldukları için kahraman deriz. Fatih Sultan Mehmet Han'dan sonraki fertler olarak bizler çok şeyler öğrendik. Devlet geleneği onun döneminde başladı, teknolojide o zamana o kadar olmamış gelişmeler yaşandı. 12 yaşında gerekli olduğu için tahta çıkan ve sonra gerektiği için tahttan vazgeçmiş, gerektiği zaman ise tahta geçmiş bir Sultan. Tahta geçtikten sonra bir fetih gerçekleştirmiş. Edirne'den yolla çıkıp İstanbul gibi bir başkenti fethederek çağları değiştirmiş. Ne zaman değiştirmiş 21 yaşında iken. Türk milletinin yolunu aydınlatan devlet adamlarından biri oldu." diye konuştu.

"Edirne'de Büyük Bir Medeniyet Ortaya Çıktı"

Yaşanmış kültürü gün yüzüne çıkarmanın önemli olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Konstantinopolis mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur. Sevgili Peygamberimizin müjdelediği Fatih Sultan Mehmed, Edirne'de doğdu, büyüdü, tahta çıktı ve o güzel ordusunu burada hazırladı. Fatih, buradan çıkarak İstanbul'u fethetti. 92 yıl bir başkentlik dönemi görüyoruz. Bu dönemde Edirne'de büyük bir medeniyet ortaya çıktı. Bu medeniyet her anlamda Batı medeniyetlerine üstün geldi. Önce akınlarda üstün geldi, ilimde üstün geldi, sanatta üstün geldi, askerlikte üstün geldi. Önce gönüller fethedildi, akıllar fethedildi sonra topraklar fethedildi. Bu 92 yıl boyunca Edirne'de ne yaşandığını çok iyi anlamak zorundayız. Bu yaşanmış kültürü gün yüzüne çıkarmak için böyle bir toplantı organize ettik" dedi.

"Amacımız, Fatih ile Edirne'nin turizm kimliğine katkı sağlamak"

Fatih'in tarihi ve kültürel varlığının bilinmeyen yönünün ortaya çıkarılmasının önemine değinen Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu; "Sayın Valimiz Günay Özdemir önderliğinde Edirne'nin bilinmeyen yönünü ortaya çıkarıp tarihi ve kültürel varlığına destek olmak üzere Fatih Sultan Mehmed'in 585. yıldönümü kutlama etkinlikleri için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalarımızda bize İstanbul'daki Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitemiz ve Trakya Üniversitemizin büyük katkıları oldu. Burada Fatih Sultan Mehmed'in çok yönlü kimliği gün boyunca tartışılacak. Bugünkü çalışmalar ile Edirne'nin özellikle turizm kimliğine bir derece katmayı Valilik olarak amaçlamaktayız" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman'a bir tablo hediye etti. Prof. Dr. Duman ise Karslıoğlu'na, Prof. Dr. Tabakoğlu'na ve Belediye Başkanı Recep Gürkan'a Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethi için döktürdüğü Şahi toplarının FSMVÜ'de üretilen minyatürünü takdim etti.

Etkinlikler şehrin farklı noktalarında 1 Nisan'a kadar devam edecek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber