Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 21 Eylül 2016 - 11:43 Yorum: 0

Düzenli beslenme okul başarısını arttırıyor

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların yeme alışkanlıkları da değişiyor.

Düzenli beslenme okul başarısını arttırıyor

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların yeme alışkanlıkları da değişiyor. Uzun bir tatil döneminin ardından okulda başlayan yoğun tempo ve çalışma düzeni, düzenli ve yeterli bir beslenme gerektiriyor. Çocukların beslenme şekli hem büyümelerini hem de akademik başarılarını doğrudan etkilediğini ifade eden uzmanlar, ailelerin çocuklarını sağlıklı ve sağlıksız besinleri ayırt edebilecek şekilde bilgilendirmesi yönünde uyarıyor.

Çocuğun beslenme şeklinin, ailenin beslenme alışkanlıklarının bir aynası gibi düşünülebileceğini dile getiren Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, "Okulların açılmasıyla birlikte, öğrencilere bedensel ve zihinsel gelişimleri ile okul başarısına etki eden sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının yeniden kazandırılması gerekiyor. Onların bu alışkanlığı geliştirmesinde ve düzenli bir şekilde uygulanmasında anne ve babalara önemli görevler düşüyor" dedi.

"Protein ağırlıklı beslenmeli"

Büyüme ve gelişmeyi sağlayan en önemli usnurun protein olduğunu anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, "Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuk dikkatini toplamakta zorluk çeker, öğrenme yeteneği azalır ve derslere konsantre olamaz. Bu da okul başarısının düşmesine neden olur. Yeterli ve dengeli beslenme denildiğinde, yeterli enerji, protein, vitamin ve minerallerin düzenli alındığı bir beslenme biçimi akla gelmelidir. Ancak günümüzde bunu sağlamak çok zor. Daha çok karbonhidrat ağırlıklı beslenme biçimi söz konusu. Bizim için önemli olan, çocukların proteini tam almasını sağlayabilmektir" diye konuştu.

"Başarı oranı yüzde 50 düşüyor"

Okula başlayan çocuklarda, özellikle de sabah erken gidenlerde kahvaltının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Fatma Baysal, "Kahvaltı günün en önemli öğünü, çünkü kahvaltı yapan çocuklarla, kahvaltı yapmayan çocuklar arasındaki başarı oranında yüzde 50 düşme gözleniyor. Kahvaltı yapmayan çocuklarda anımsama ve öğrenme yeteneği azalıyor, dikkat eksikliği başlıyor. Acıktıkları için ise kan şekerleri düşüyor, abur cubura daha yatkın oluyorlar. Çocuklarda kahvaltı alışkanlığının mutlaka oturması lazım. Kahvaltıda simit ve poğaça gibi karbonhidrat öğeleri yemek yerine, süt, yoğurt ve peynir yeme alışkanlığı edinilmeli. Bu dönemde çocuğun beslenmesinde yalnızca aile değil, okul çevresi ve öğretmeni de rol oynar. Yetişkinlik çağı alışkanlıklarının temellerinin bu dönemde atılmaktadır" şeklinde konuştu.

Altın öneriler

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal okul çocuklarına daha iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmak için şu önerilerde bulundu:

"Eve giren besinler mutlaka kontrol altında tutulmalı. Çocuk evde gördüğü, tükettiği besinleri doğru olarak kabul eder ve onlara alışır. Okul çocuğunun ve aile bireylerinin öğünleri düzenli olmalı. Çocuk kahvaltı yapmadan okula gitmemeli. Süt ve süt ürünleri dengeli büyüme ve gelişme için ihmal edilmemeli. Şekerlemeler, krakerler, hazır gıdaları sınırlandırarak az tüketilmesi sağlanmalı. Sofrada her gün sebze ve meyve tüketilmesine özen gösterilmeli."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber