Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
12:45 Samsun’da pompalı tüfekle 3 kişiyi yaralayan şahıs yakalandı12:44 TSE Ankara Kalite Kampüsü’nün inşaatı yüzde 80 seviyesine ulaştı12:44 Rektör Özkan: "2 yıl içinde Araştırma Üniversitesi olma hedefine ulaşacağım...12:44 Safrantech TEKNOFEST’te Karabük’ü temsil edecek12:41 Başkan Çolakbayrakdar: "Kayseri, Türkiye’nin tarımsal üretim merkezi olacak...12:40 Millî Mücadele’de Türk Ocakları’nın katkısı12:37 Aksaray’da iki araç kavşakta çarpıştı: 2 hafif yaralı12:37 Tartıştığı müşteriye amansız takip: 3 yaralı12:37 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı12:37 Büyükşehir’in Çocuklara Özel Şenliği’ne ücretsiz ulaşım imkânı12:34 Nazilli’de jandarma ekipleri uyuşturucuya geçit vermiyor: 1 tutuklama12:34 Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret12:33 Kaza yerine gelen polisler, mesai arkadaşlarının cenazesiyle karşılaştı12:33 Muğla Ege Yıldızları Başkanı Şen: "Muğla’da sahamız olmadığı için maçlarımı...12:31 Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü12:31 Deprem sonrası gök yüzünde oluşan bulutlanma ve renk hayrete düşürdü12:30 Kız çocuğuna cinsel istismar iddiasında kuaföre 47 yıl 15 aya kadar hapis t...12:30 Kemer’in ilk kültür evi açılıyor12:30 Bakan Ersoy: “Venedik Bienali, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya gö...12:30 KUMSMALL’dam çocuklara özel 23 Nisan hediyesi
Türkiye 11 Aralık 2017 - 10:23 Yorum: 0

Eczacılara çocuklardaki şeker hastalığı anlatıldı

Memorial Kayseri Hastanesi tarafından 12. Bölge Eczacı Odası'nda düzenlenen seminerde son yıllarda çocuklarda da sık görülen şeker hastalığı anlatıldı.

Eczacılara çocuklardaki şeker hastalığı anlatıldı

Memorial Kayseri Hastanesi tarafından 12. Bölge Eczacı Odası'nda düzenlenen seminerde son yıllarda çocuklarda da sık görülen şeker hastalığı anlatıldı.

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, eczacılara çocuklarda görülen Tip 1 ve Tip 2 diyabet hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kurtoğlu, son yılarda ülkemizde 5 yaşın altındaki çocuklarda diyabet yani şeker hastalığının görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, "Yenidoğan döneminde genetik temele dayalı neonalar diyabet görülmektedir. Daha doğrusu hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkan şeker hastalığı neonatal diyabet grubu içinde kabul edilir. Daha sonraki yaşlarda şeker hastalığı genellikle pankreasın harabiyeti ile ortaya çıkan Tip 1 şeker hastalığıdır. Özellikle ergenlik döneminde ağır obezite ile birlikte Tip 2 şeker hastalığı görülebilmektedir. Diğer bir grup ise ailisel olarak, erişkin özellikler taşıyan diyabet olgularıdır ve MODY olarak isimlendirilmektedir" diye konuştu.

Genetik yatkınlık önemli

Genetik yatkınlığın şeker hastalığı açısından temel bir problem olduğunu ifade eden Kurtoğlu, "İnsan vücudunda önemli bir salgı bezi olan pankreasın "insülin" adlı hormonu üretememesi veya insülinin etkisiz kalması diyabete neden olmaktadır. İnsülin üreten pankreasın beta hücreleri yetersiz kalınca Tip 1 diyabet, genetik nedenler veya aşırı şişmanlığa bağlı olarak insülin direncinin sonucunda ise Tip 2 diyabet hastalığı ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda ve bebeklerde görülen şeker hastalığının birçok nedeni bulunmaktadır. Genetik yatkınlığın üzerine annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar ve D vitamini eksikliği eklendiğinde diyabet süreci hızlanır. Doğumdan sonra kan değişimi, enfeksiyonlar, toksik maddeler ve diğer etkenlerle Tip 1 şeker hastalığı ortaya çıkar. Tip 2 şeker hastalığı ise daha çok obezite ile bağlantılıdır" dedi.

İlk 6 ay sadece anne sütü

Doğumdan sonra özellikle ilk 3 ayda inek sütü ile beslenen bebeklerin şeker hastası olabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunun için bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü alması önerilmektedir. Doğum ağırlığı düşük veya aşırı olan bebekler ile kan değişimi yapılan bebekler de diyabet adayıdır. Beslenmede nitrat ve nitrat içeren salam, sosis, sucuk ve nitratlı gübrelerin aşırı kullanıldığı topraklarda yetiştirilen havuç, ıspanak, patatesin aşırı tüketilmesi de diyabeti tetiklemektedir. Kalabalık aile ortamı, viral enfeksiyonlar, stres, okula başlama ve ergenlik dönemi, diyabeti ortaya çıkaran diğer etkenlerdir." Seminerin sonunda Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, eczacıların sorularını yanıtladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber