Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 07 Şubat 2013 - 13:58 Yorum: 0

Ehliyet sınavında yeni düzen

Motorlu araçlar ehliyet sınavlarıyla ilgili sistem kökten değişti. Milli Eğitim Bakanlığı, yazılı sınav süresini ve soru sayısını azalttı.

Ehliyet sınavında yeni düzen

Bunun yerine direksiyon sınavına ağırlık verilecek. Yıl başından itibaren geçerli olan yeni uygulamayla yılda 6 kez yapılan yazılı sınavın sayısı 7’ye çıkarıldı. B sınıfı ehliyet sınavında soru sayısı 120’den 60’a indirildi, sınav süresi de 150’den 75 dakikaya düşürüldü.  Eğitim Bakanlığı, yazılı sınav süresini ve soru sayısını azalttı.Bunun yerine direksiyon sınavına ağırlık verilecek. Yıl başından itibaren geçerli olan yeni uygulamayla yılda 6 kez yapılan yazılı sınavın sayısı 7’ye çıkarıldı. B sınıfı ehliyet sınavında soru sayısı 120’den 60’a indirildi, sınav süresi de 150’den 75 dakikaya düşürüldü. Türkiye’nin trafik kazaları konusunda sicili hayli kabarık. Hemen her gün karşılaşılan ve bir türlü önlenemeyen kazalar, hem can kayıplarına yol açıyor hem de ekonomiye büyük zarar veriyor. Türkiye’de ölüm sebepleri sıralamasında trafik kazaları dokuzuncu sırada yer alıyor. Ekonomiye maliyeti ise milyarlarla ifade ediliyor. Kazaların yüzde 95’i de sürücü hatasından kaynaklanıyor. Bu tablo üzerine harekete geçen MEB, Avrupa ülkelerindeki ehliyet sınav sistemini inceledi. Bu araştırmanın ardından ehliyet sınavında büyük değişikliklere imza atıldı.

Araştırmalar sonucunda, ehliyet sınavındaki yazılı soru sayısı azaltılarak ehliyet sınavının pratik ağırlıklı olması benimsendi. Bu amaçla pratiğin daha ön planda olduğu bir sisteme geçebilmek için yazılı sınav süresi ve soru sayısı azaltıldı. Yılda 6 kez yapılan sınav sayısı da 7’ye çıkarıldı. Yeni siteme göre otomobil, minibüs veya kamyonet kullanmak isteyenlerin aldığı ‘B’ sınıfı ehliyet sınavında sınav sorusu 120’den 60’a indirilirken, sınav süresi de 150’den 75 dakikaya düşürüldü.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınav Kılavuzu önemli değişiklikler içeriyor. Hem soru sayıları hem de sınav süreleri yüzde 50’ye yakın azaldı. Bu da daha kısa sürede ehliyet alma imkânı getirdi. Bu çerçevede ehliyet sınavında B sınıfı ehliyet sınavında ilk yardım bilgisi dersinden adaylara sorulan soru sayısı 30’dan 15’e, trafik ve çevre bilgisi dersinden sorulan soru sayısı 50’den 25’e, motor ve araç tekniği dersinden sorulan soru sayısı da 40’tan 20’ye indirildi. Toplam soru sayısı da 120’den 60’a inerken buna bağlı olarak sınav süresi 150 dakikadan 75’e düşmüş oldu.

Aynı şekilde motorlu bisiklet ve motosiklet kullanacakların aldığı A1-A2 ehliyet sınav soruları da 90’dan 45’e düşürülürken, süre 120’den 60 dakikaya indirildi. Kamyon, çekici ve otobüs kullanmak isteyenlerin aldığı ‘C-D-E’ türü ehliyetlerinde ise sınav sorusu 120’den 60’a, yapılma süresi de 150’den 75 dakikaya çekildi. Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanan hasta veya engellilerin aldığı ‘H’ sınıf ehliyet sınav soruları da 80’den 40’a indirilirken, süresi 100’den 50’ye düşürüldü. Bunların yerine direksiyon sınavlarına ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılı verilerine göre Türkiye’de 18 milyon 270 bini erkek, 4 milyon 527 bini kadın olmak üzere toplam 22 milyon 798 bin kişinin sürücü belgesi bulunuyor. En çok ehliyet sahibi bulunan il 4 milyon 752 bin ile İstanbul. 16 milyon 668 bin sürücü B sınıfı ehliyet sahibi.

 

 zaman

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber