Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 12 Nisan 2015 - 15:08 Yorum: 0

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"(Ağrı'daki terör saldırısı) Bu topraklarda sebebi ne olursa olsun ölen çocukların anaları bu vatanın analarıdır. Onların döktükleri gözyaşları da bu vatanın analarının gözyaşlarıdır. Biz millet ve ülke olarak arka plandaki oyuncuları mutlaka bulup onları

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimlerde tehditle oy alanların Ağrı'daki terör saldırısında yeniden ortaya çıktığını belirterek, "Bu topraklarda sebebi ne olursa olsun ölen çocukların anaları bu vatanın analarıdır. Onların döktükleri gözyaşları da bu vatanın analarının gözyaşlarıdır. Biz millet ve ülke olarak arka plandaki oyuncuları mutlaka bulup onların kökünü kurutmamız lazım" dedi.

Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen Zeybekci, Denizli coğrafyasının arkeolojinin önemli merkezleri arasına girebilecek potansiyelde olduğunu, traverten ve tekstilin merkezi olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin sahip olduğu kaynak ve imkanları henüz çok düşük oranda değerlendirebildiğini, ülkenin artık hızlı büyüme dönemleri yaşayamayacağını iddia edenlerin Türkiye'yi iyi tanıması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Ancak ucundan dokunduğumuzda bu hale geldik. Türkiye bir yanardağ gibi. Henüz dağın altında patlamamış, kaynayan bir enerji var" dedi. 

Bu bilinçle oluşturulan Türkiye'nin yeni logosu ve "Turkey Discover The Potential" sloganıyla ilgili Başbakanlık genelgesinin dün itibarıyla yayınlandığını kaydeden Zeybekci, ülkenin potansiyeli ve gücünü keşfetmeye davet eden logonun tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanılacağını söyledi.

Türkiye'nin önüne koyduğu hedeflerden şüphe duyanların bu ülkeyi yeteri kadar tanımadığını, "sırça saraylardan bu ülkeye yönelik ölçümleme ve tahminler yapmanın haksız olacağını" belirten Zeybekci, Türkiye'nin bu noktaya edilgen olarak geldiğini ancak bundan sonra etken bir ülke olarak yoluna devam edeceğini dile getirdi.

EMD üyesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Sırça saraylarda oturanlar TÜSİAD yöneticileri mi ?" sorusu üzerine öyle bir şey söylemediğini, TÜSİAD'ın ülkeye önemli katkısı bulunan şirketlerin bir araya geldiği bir örgüt olduğunu söyledi.

Türkiye'nin potansiyelinin İstanbul'da, Ankara'da oturarak görülemediğini, yerinde görülmesi gerektiğini söylemek istediğini vurgulayan Zeybekci, "Kimse bir diğerini ötekileştirmemeli. 'Göbeğini kaşıyan adam', 'bidon kafalı', 'bunlar ne bilir' diye bir psikolojinin içinde olmamamız lazım. Bizi birleştiren en büyük şemsiye Türkiye şemsiyesi. Bu şemsiyenin altındaki herkes bu ülkenin menfaati için elinden gelen gayreti samimiyetle göstermeli. En büyük hassasiyetimiz ötekileştirmek. Ötekileştirici açıklamalar olduğu zaman da bazı tepkilerin olması doğal hale geliyor" diye konuştu.

TÜSİAD'ın enflasyonla ilgili son değerlendirmeleri hakkındaki soru üzerine Zeybekci, halka karşı siyaseten hesap verme zorunluluğu olmayanların siyasi iradeye, hükümetlere haksız bir şekilde saldırmalarını hoş karşılamadığını ifade etti. 

"(Enflasyon, bozulan Türkiye ekonomisinin, Türkiye'deki yapının sonucudur) derken burada kasıt sadece ekonomik yapıysa onu ayrı şekilde konuşmak lazım. Yapı derken geniş bir yapı derseniz de o bozuk yapının bir parçası, sorumlusu olduğunu kimse unutmasın" diyen Zeybekci, 12 yıl önce nüfusun yüzde 30'unun günlük 4,3 dolar gelirin altında yaşadığını, bugün bu oranın sıfıra indirildiğini, 12 yıl önce Türk insanının gelir seviyesinin AB vatandaşının yüzde 35'i seviyesindeyken bugün yüzde 56'sı seviyesine geldiğini söyledi.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunlar eğer Türkiye'nin yapısının daha bozulduğu anlamını ifade ediyorsa bunun yorumunu milletimize bırakıyorum. Ama diğer taraftan enflasyon Türkiye'nin bir problemidir. Türkiye bu konuda çok yapısal hatalar yapmıştır. İnsanların üretimden, hak ettiklerinden daha fazla kaynak elde ederek tüketime yönelmesi, talebin arzdan daha fazla olması, üretmeden tüketme alışkanlığı inanılmaz bir yapısal bozukluktur. Karşılığı olmayan gelirle tüketme alışkanlığının son kalıntıları yüzde 150 enflasyonlardan 70'lere, 30'lara ve inşallah bu sene sonu itibarıyla yüzde 5'ler seviyesine gelecek. Bunu bir anda, 'tık' diye ortadan kaldıramıyorsunuz. Yapısal bir düzelme, sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Enflasyona dayalı bu tarz ortadan kalktığı zaman birileri kendilerini bir daha gözden geçirirlerse onların da kendiliğinden ortadan kalkacağını unutmasınlar"  

Zeybekci, seçim öncesi net hata noksan girişi hareketliliğinin yaşandığı, bunun kaynağının belirlenmesiyle ilgili bir çalışma olup olmadığı konusundaki bir soru üzerine, "yüzde 30'un üzerinde kayıt dışı ekonomisi olan bir ülkede net hata noksan rakamlarının bu şekilde oynak olmasının ve sürekli gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunu", "düzenleme ve yasaklarla kayıt içine almanın uzun süreçte mümkün olmadığını", "kayıt dışına çıkma sebeplerinin ortadan kaldırılması ve kayda girmenin cazip hale getirilmesiyle kayıtlı ekonominin geliştirilebileceğini" ifade etti. 

Almanya'nın da yüzde 10'luk bir kayıt dışı ekonomi oranına sahip olduğuna işaret eden Zeybekci, "Belki yanlış kelimeler kullanacağım ama Türkiye'deki net hata noksan da bizim başka bir alandaki potansiyel gücümüzü de gösteriyor. Öyle bir şey de var" dedi. 

- Cari açık performansı

Cari açık konusunda altın ve enerji başlıkları çıkarıldığında önceki yıllara göre iyi bir performans sergilenmediği iddialarıyla ilgili soru üzerine Zeybekci, cari açığın 2013'de yüzde 7,4 iken 2014'de yüzde 6,7'lik hedefi de aşarak yüzde 5,7 seviyesinin yakalandığını ancak bu dönemde altında cari açık verildiğini bildirdi.

Türkiye'nin cari açık rakamlarını sağlıklı bir şekilde anlatamadıklarını dile getiren Zeybekci, cari açığın yüzde 5,7 olmasına rağmen finansman ihtiyacı duyan cari açığın yüzde 4,6 olduğunu, ithalatta minimum fiyat uygulamalarından dolayı ithalatın 4 milyar dolar yüksek gözüktüğünü söyledi.

Türkiye'nin 17-18 milyar dolar dış ticaretini TL ile yaptığını, cari açığın finansman ihtiyacının bir bölümünün yurt içinden karşılanabildiğini, dışarıdan finansmana ihtiyaç duyan açığın ise yüzde 4,6 seviyesinde olduğunu belirten Zeybekci, "Yüzde 4,6 cari açık, Türkiye için endişe edilmesi gereken bir açık değil. Hatta yok diyebileceğimiz bir cari açıktır. Kaldı ki bu sene ocak ve şubattaki verilere baktığımızda yıl sonunda cari açığın yüzde 4'ler seviyesine geldiğini göreceğiz. Yüzde 4'ler seviyesine gelen fiili cari açık, finansman ihtiyacı olan cari açığa dönüştüğü zaman yüzde 3,2'lere geldiği görülür. Bu Türkiye için artık cari açık problemi bitmiştir denebilecek bir yerdir. Türkiye gibi yüzde 5 büyümek zorunda olan bir ülkenin nabzının, ateşinin biraz yüksek olması gayet normaldir. Benim yaş ortalamam 40 değil, 30 yaşa yeni geldim" ifadesini kullandı.

- İran ve Rusya ile ticaret

Zeybekci, Türkiye'nin İran ile ve Rusya ile TL ve bu ülkelerin para birimleriyle dış ticaret yapması konusunda bankacılık sistemlerinin çalışma yürüttüğünü, özellikle enerji ithalatının bir bölümünün karşılıklı para birimleriyle yapılmasını hedeflediklerini anlattı.

Turquality destekleriyle ilgili firmalardan başvuruların bekletildiği şikayetlerinin geldiğini, bu konuda ihracatçı birliklerinin iş yoğunluğundan kaynaklanan ihmaller olduğunu, çözümü için çalışma başlatıldığını kaydeden Zeybekci, ekonomiyle ilgili bakanlıkların birleştirilmesi konusundaki soru üzerine ise bu konuda hükümetin bir çalışmasının olmadığını ancak şahsi görüşünün ekonomi yönetiminin reel sektör ve mali-finansal sektör olarak iki yapı altında toplanması gerektiği yönünde olduğunu dile getirdi. 

- "Kurun seviyesine piyasa karar versin" 

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye'nin kur hedeflerini koyarken AB Merkez Bankası'nın aldığı parasal genişleme kararlarından daha fazla etkileneceğini, kurgulamaların buna göre yapılması gerektiğini, ABD Merkez Bankası'nın aldığı kararların gelişmekte olan ekonomileri olumsuz etkileyeceğini ancak dış ticaretinin büyük bölümünü AB ile yapan Türkiye'nin bu konuda farklı bir noktada olacağını" hep söylediklerini ifade etti.

Aşırı değerli TL'nin ülkede üretimi, sanayiyi öldüreceği görüşünü aktaran Zeybekci, "Şu anda kurla ilgili piyasa ne karar verirse, nerede denge sağlanırsa doğru seviye orasıdır. Merkez Bankası'nın müdahalesine gerek olmadığını hep söyledim" dedi.

Seçimlerle ilgili tahminlerinin sorulması üzerine Zeybekci, kişisel olarak yüzde 10 barajının kaldırılması gerektiğini düşündüğünü, bunun sıfıra ya da yüzde 2 gibi bir seviyeye çekilebileceğine inandığını dile getirdi. Milletvekili yemininin de değiştirilmesi gerektiğini, mevcut yeminin çok uzun ve karışık bir içeriğinin olduğunu savunan Zeybekci, "vatan, millet ve bayrağa ihanet edilmeyeceğine dair bir metnin" yeterli olacağını kaydetti.

- İstikrarsızlık beklentisi

Seçim sonrasına ilişkin bir ankette vatandaşın çok büyük bir oranda iktidar değişikliği veya ekonomik istikrarsızlık beklenmediğinin görüldüğüne dikati çeken Zeybekci, 'risk varsa rızk vardır' diyen dalgalanmalardan kazanç sağlayan kesimin seçim öncesini bir fırsat gördüğünü savundu. "Bu süreçte çok çirkin şeylerin deneneceğini bilmenizi istiyorum, belden aşağı bir şekilde ahlaksızca bir çok şeyin deneneceğini, yapılacağını tahmin ediyoruz, bundan endişe ediyoruz" diye konuştu.

CHP'nin emekliye iki maaş ikramiye vaadinin 40 milyar dolarlık bir kaynak gerektirdiğini söyleyen Zeybekci, "Allah muhalefet partisindeki ekonomistlere kolaylıklar versin. Milletin karşısına çıktıkları zaman sorulara nasıl cevap verecekler, bu mızrağı nasıl bir çuvala sokacaklar merak ediyorum" ifadesini kullandı. 

- Ağrı'daki terör saldırısı

Ağrı'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili soru üzerine Zeybekci, saldırının son derece üzücü olduğunu, bu coğrafyada kardeşlik istediklerini, "bir kaç soysuz hariç" bu ülkedeki insanların tamamının huzur ve barış istediğini belirtti.

İnsanları tehdit ederek oy alanların demokratik bir ortamda barış ve kardeşlik dönemine girildiğinde varlıklarını kaybedeceklerini bildiklerini dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Ağrı'da yaptıkları bu saldırıyla gerçek yüzlerini tekrar ortaya çıkardılar. Yine tehdit ederek bu seçim döneminde başka bir şeyi ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu onların yok olmaları karşısında 'var olmak' adına yaptıkları bir girişimdir, lanetliyorum. Bu millet, bu ülke onları döktükleri kanda boğacaktır. Bunun başka yolu yok. Bu zulüm, haksızlık, kardeş kanı karşılığını bulacaktır. 35-40 sene akan kardeş kanına yeter diyoruz. Son çırpınışları, bunun cevabını dün almışlardır. Ama ben şunu da söylemek istiyorum. Bu topraklarda sebebi ne olursa olsun ölen çocukların anaları bu vatanın analarıdır. Onların döktükleri gözyaşları da bu vatanın analarının gözyaşlarıdır. Biz millet ve ülke olarak arka plandaki oyuncuları mutlaka bulup onların kökünü kurutmamız lazım." 

Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, Denizli milletvekilleri Nurcan Dalbudak, Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar'ın da katıldığı toplantı sonrası Bakan Zeybekci ve EMD üyeleri Laodikya Antik Kenti'ni gezdi.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber