Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 18 Eylül 2014 - 14:18 Yorum: 0

Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de

Zeybekci, İzmir Ticaret Borası'nda Korbey'de pamuk seansına katılarak kuru üzüm salonunu gezdi

Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Ticaret Borası'nda Korbey'de pamuk seansına katılarak çekirdeksiz kuru üzüm salonunu gezdi. 

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile birlikte Korbey'e katılan Zeybekci, 10 dakika süren seansta simsar ve ajanların pamuk alım satım işlemlerini izledi.

Zeybekci, seans öncesinde yapığı konuşmada, Korbey'de alışverişin hala sözle yapıldığı yerlerden biri olduğunu söyledi. İlk korbeyin yapıldığı günden bu yana süren geleneğin hala devam ettiğini kaydeden Zeybekci, "Bu müthiş bir gelenek. Sözün senet olduğu, herkesin o söz üzerine iş yaptığı bir yer burası. Herkesin verdiği sözü razı olduğu muhteşem bir şey. Bizim binlerce yıllık geleneğimizde, o ahi teşkilatımızın geleneği olan söze tabi olmak ve sözle iş yapmak burada bu kadar güzel anlam bulmuştur" dedi. 

- Şarkı söyleyip zeybek oynadılar

Bu arada Korbey’de yeni ve eski mahsul pamuklar satışa sunuldu. Bir satıcı, yeni mahsul Söke pamuğunu 4 liradan teklif ettiği bir alıcı, "O fiyat bize yüksek" diyerek ortağıyla birlikte gitar çalarak çeşitli şarkılar söyledi. Bazı ajan ve simsarların yerinden kalkarak oynadıkları görüldü.

Zeybekci, daha sonra çekirdeksiz kuru üzüm salonunu gezdi. 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Korbey'de yaptığı konuşmada çekirdeksiz kuru üzüm ve pamuğun Türkiye ve Ege Bölgesi ekonomisi için hayati önemi bulunduğunu söyledi. 

İzmir Ticaret Borsası bünyesinde ilk üzüm tescilinin 1924 yılında, ilk pamuk korbeyinin ise 1940 yılında yapıldığını belirten Kestelli, "90 yıldır üzüm salonumuzda oluşan fiyatlar, dünya piyasaları için referans işlevi görüyor. Korbey sistemi de pamuk piyasasında sözün senet haline geldiği güçlü bir geleneği başlatmış ve devam ettirmiştir. Korbey sisteminde pamuğun cinsi, kalitesi ve fiyatı yüksek sesle dile getirildikten sonra, salonda yalnızca 'aldım' ve 'sattım' sözcükleri duyulur. Bu iki sözcükle, milyonlarca lira tutarındaki binlerce ton pamuk el değiştirir" diye konuştu. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber