Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 01 Eylül 2016 - 15:48 Yorum: 0

El konulan tütünler meclis gündemine taşındı

Adıyaman'da kıyılmış tütünlere el konulması nedeniyle çiftçilerin yaşadığı mağduriyet İl Genel Meclisi'nde görüşüldü.

El konulan tütünler meclis gündemine taşındı

Adıyaman'da kıyılmış tütünlere el konulması nedeniyle çiftçilerin yaşadığı mağduriyet İl Genel Meclisi'nde görüşüldü.

Önceki gün güvenlik güçleri tarafından Adıyaman'dan başka illere satış için gönderilen 500 çiftçinin yaklaşık 40 ton kıyılmış tütününe güvenlik güçleri el koymuştu. Adıyaman'da binlerce ailenin geçim kaynağı olan kıymış tütünün yakalanmasına çiftçi, sivil toplum ve çeşitli siyasi partiler tepki gösterdi.

Son olarak tütünlere el konulması İl Genel Meclis gündeminde tartışıldı. İl Genel Meclis Başkanı İrfan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündem maddelerin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

Bu bölümde İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Nedim Evli, kıyılmış tütünlere el konulması ile ilgili yaşanan sorunları dile getirdi.

Mahmut Nedim Evli, dikimi ve ekimi serbest olan tütünün satılmasının yasak olması ve bu sorunun devam etmesine tepki gösterdi.

Nedim Evli, "Gaziantep- Adıyaman karayolunda yol kontrolü yapan güvenlik güçleri yaklaşık 40 ton kıyılmış sarmalık tütüne el koydu. Adıyaman'ın en önemli geçim kaynağı olan kıyılmış tütün 4733 sayılı kanuna göre yasaktır. Adıyaman'ın geleceği, çocuklarımızın gençlerimizin geleceği, nafakası, ekmek parası mevcut yasaya göre yasaktır. Türkiye'de Adıyaman dışında tarladaki mahsulü yasak olan başka il yoktur. Sarmalık kıyılmış tütün üretiminin yapıldığı yerlerdeki arazinin az olması, üretici başına düşen arazi toplamının ortalama 1-2 hektar olması, tütünden elde edilen gelirin diğer alternatif tarım ürünlerine göre yüksek olması ve diğer faktörler ele alındığında alternatif ürün projelerinin başarılı olma ihtimali yoktur.

Adıyaman'da yaklaşık 80 bin kişinin doğrudan yaşam hakkıyla ilgili bu meselenin çözümlenmesi için, Adıyaman'da ki diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışacak bir araştırma komisyonunun kurulmasında yarar görüyorum" dedi.

İl Genel Meclis Başkanı İrfan Yılmaz ise, Mahmut Nedim Evli'nin duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber