Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Sağlık 07 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

El ve yüz felçlerine "kök hücreyle tedavi" çözümü

UÜ Tıp Fakültesinde bir grup akademisyenin yaklaşık 1,5 yıl süren deneylerinde, el ve yüz felçlerinin tedavisinde kök hücrenin önemli katkılar sağlayacağı sonucuna ulaşıldı

El ve yüz felçlerine 'kök hücreyle tedavi' çözümü

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalında görevli bir grup akademisyen, sinir kesilerinde, hastanın vücudundan alınan yağ dokularından elde edilen kök hücrelerin iyileşmeyi olumlu etkilediğini belirledi.

Deneysel çalışmalarından olumlu sonuçlar elde eden bilim insanları, bunu klinik uygulamalara taşıyıp kesilerle görülen el, kol, bacak ve yüz felçlerinin tedavisine katkılar sağlamayı hedefliyor.

Fakültenin Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıpta kök hücre ve sinir iyileşmesi çalışmalarının yeni ve araştırmalara açık bir konu olduğunu söyledi.

Sinir iyileşmesinde kök hücrenin etkilerini araştırdıklarını belirten Kahveci, "Çalışmamız kapsamında sinir iyileşmesinin erken dönemlerinde yoğun kök hücre içeren yağ dokusunun kullanılmasında çok olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Tabii ki bu deneysel bir çalışma. Klinikte uygulanabilmesi için birtakım aşamalardan geçmesi gerekiyor" dedi.

El, kol, bacak ve yüz felçlerine yol açan sinir kesilerinin özellikle iş ve trafik kazalarında görüldüğünü aktaran Kahveci, bunların iyileşmesi ve mikrocerrahi tekniklerle onarılması gerektiğini anlattı. Bu onarımlarda her zaman iyi sonuç almanın mümkün olmadığı bilgisini veren Kahveci, "Bu tedavide alınacak sonucun etkisini artırmak için o bölgeye kök hücre ya da kök hücreyi ayırmadan yağ dokusu eklemek, iyi sonuç almayı sağlıyor. Araştırma Görevlimiz Burak Ersen ile yaptığımız deneysel çalışmalarda, yaralı bölgeye kök hücre ilavesinin, erken dönemde sinir iyileşmesini artırdığına dair pozitif sonuçlar elde ettik. Bu, gelecek için oldukça umut verici bir sonuç" ifadesini kullandı.

- "Tıbbi etik bakımından sakıncası yok"

Kahveci, deneysel çalışmalarının yaklaşık 1,5 yıl sürdüğünü dile getirdi.

Tıbbi etik bakımından bunun herhangi bir sakıncası bulunmadığını vurgulayan Kahveci, "Bu konu, etik birtakım tartışmalara kapalı çünkü kişinin kendi yağ hücrelerini alıyoruz. Dolayısıyla dışarıdan ya da başka bir canlıdan doku nakli ihtiyacı olmadığı için uygulamanın kısa sürede hayata geçeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Ramazan Kahveci, deneysel çalışmayı kliniğe uygulayıp tüm vakalarda olumlu sonuç almayı beklemenin doğru olmayacağını ifade etti.

Söz konusu çalışmanın genişletilebileceğini kaydeden Kahveci, "Kök hücrenin, omur siniri dediğimiz büyük sinirin ya da beyindeki sinir hücrelerinin iyileşmesine de olumlu etkileri olacağını varsaymak mümkün ama bunun deneysel çalışmasını yapmak ve sonrasında kliniğe uygulamak ciddi zaman alacaktır. Bu, bizim için umut verici bir gelişme ve kök hücrenin bundan sonra da tıp alanında birçok gelişme getireceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber