Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Mart 2015 - 14:18 Yorum: 0

Elektrikli araçlarda enerji tasarrufu sağlayacak proje geliştirdiler

KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, tavana koyulacak güneş panelleriyle elektrikli araçlarda enerji tasarrufu sağlamayı hedefleyen proje geliştirdi- Proje danışmanı Prof. Dr. Altaş:- "Elektrikli araçlara geçiş sürecinde güneş enerjisi

Elektrikli araçlarda enerji tasarrufu sağlayacak proje geliştirdiler

TRABZON (AA) - ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri projeyle güneş panelleri sayesinde elektrikli araçlarda enerji tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

Projeye danışmanlık yapan Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, AA muhabirine, bölüm öğrencileri Barış Çavuş, Zekeriya Kaplan, Ömer Zenit ve Burak Furuncu'nun, sanayi odaklı bitirme projesinde taşıtlarda, güneş enerjisiyle yakıt tasarrufu yapmayı amaçladıklarını belirtti.

Bu konuda öğrencilere danışmanlık yaparak proje hazırladıklarını anlatan Altaş, "Elektrikli araçlar günümüzde gittikçe yaygınlaşıyor. Biz de elektrikli araçlara geçiş sürecinde proje geliştirdik. Taşıtlarda yakıt tüketimini azaltmak, bir aracın içinde elektrik tüketimi yapan aksamı güneş enerjisiyle beslemek istiyoruz. Aracın motoru yine yakıtla çalışsın ama farları, iç lambaları, radyosu, kliması gibi elektrik enerjisiyle çalışabilecek cihazlarını, güneş enerjisiyle çalıştırmayı hedefliyoruz" dedi. 

Bir aracın elektrik ihtiyacını fotovoltaik paneller (FV) yardımıyla üretilen elektrik enerjisinden karşılayıp araçlardaki fosil yakıt tüketimini en aza indirmeyi hedeflediklerini dile getiren Altaş, şöyle devam etti:

"Aracın tavanını güneş paneliyle kaplayacağız. Panellerden gelen enerjiyi oluşturacağımız devrelerle kontrol altına alacağız. Bunu, 12 voltluk gerilimde sabit tutulması gerekeceği için aküde depolayacağız veya direkt kullanacağız. Aracın normal aküsünün yanına ek akü yapacağız. Çünkü araç dinamosu yerine direkt panellerden elektriği kullanmayı düşünüyoruz. Enerjinin durumuna göre araç içerisinde enerji yönetimi yazılımını oluşturacağız. Bu yazılımla güneş enerjisinin kullanılabilirliği ile akümüzdeki depolu miktar incelenecek. Gerektiğinde araç içinde elektriğin, farlar, klima, radyo gibi cihazların öncelikle hangisinde kullanılması gerektiğini dikkate alarak enerji yönetimi yazılımını da yapacağız."

- "Araç güneş varken, park halindeyken bile enerji depolayacak"

Altaş, geliştirdikleri projeye TÜBİTAK'tan 3 bin 200 lira destek aldıklarını kaydederek, "Bu sistemle araç güneş varken, park halindeyken bile enerji depolayacak. Güneş olmadığı zamanlarda da depolanan enerjiyi kullanabilecek. Güneşli havalarda hareket halindeyken elektrik ihtiyacı, aracın tavanına yerleştireceğimiz panellerle karşılanacak. Bu şekilde mümkün olabildiği kadar yakıt tüketimini azaltacağız. Sistem, enerji tasarrufu sağlayacağı gibi egzoz emisyonu azaltacağı için çevre kirliliğini de azaltacak. Hem çevreye duyarlı bir araç haline gelecek hem de elektrikli araçlara geçiş sürecinde köprü oluşturacaktır" diye konuştu.

Altaş, öğrencilerin projeyi portatif olarak geliştireceklerini ve 3-5 Haziran arasında bitirip sergileyeceklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber