Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 20 Aralık 2014 - 12:03 Yorum: 0

Elektrikte aşırı tüketim ve israfa trafo dayanmıyor

DEDAŞ Sözcüsü Üstün, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 500’e yakın elektrik trafosunun ya patladığını ya da yanarak kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Elektrikte aşırı tüketim ve israfa trafo dayanmıyor

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 500’e yakın elektrik trafosunun ya patladığını ve ya yanarak kullanılamaz bir vaziyete geldiğini belirterek, 'Kış mevsiminde israf ve çok aşırı tüketimin bu biçimde devam etmesi biçiminde patlayan trafo sayısının 2 binlere ulaşacağı hesap ediliyor' dedi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dicle Elektrik dağıtım alanında enerji kullanımının israf boyutuna varacak ölçüde olmasının, bölge illerindeki elektrik şebekesinin üretken kullanılmasını engellediğini belirterek, 'Sadece arasında bulunduğumuz kış sezonunda, bugüne kadar dağıtım bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta 500’e yakın elektrik trafosu ya patladı ve ya yanarak kullanılamaz bir vaziyete geldi. Geçtiğimiz sene kış aylarında alanda bin 500 trafo çok aşırı yüklenme ve israf dolayısıyla patlamış ve kullanılamaz bir vaziyete gelmişti. Kış mevsiminde israf ve çok aşırı tüketimin bu biçimde devam etmesi biçiminde patlayan trafo sayısının 2 binlere ulaşacağı hesap ediliyor' diye konuştu. 

'Ortalama bir trafonun maliyeti 6 bin dolar'

Dicle Elektrik dağıtım alanında yer piyasa 6 ilde konut başına azalan elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasının 3 katından daha çok olmasının, tahsilatta ise bunun tam tersinin yaşanmasının, kayıt dışı kullanım ile müşterek israfın boyutunu ortaya koyduğunu anlatım eden Üstün, şunları kaydetti:

' DEDAŞ kayıtlarına göre, israfa varan çok aşırı harcama nedeniyletrafo patlamaları bu sene da devam ediyor. Daha soğukların iyiden iyiye kendini hisettirmemesine karşın dağıtım bölgesi genelinde 500’e yakın trafo ya patlayarak ya da yanarak dönem dışı kaldı. DEDAŞ verilerine göre, ısınmanın elektrikle yapılması ve şebekenin de bunu kaldırmamasından ötürü kış mevsiminde ortalama şekilde ayda 500 trafo patlıyor veya çok aşırı yüklenmeden yanıyor. Bu trafoların değiştirilmesi ise istenmeyen kesintilere neden oluyor. Ortalama bir trafonun 6 bin dolar tutarında bulunduğu düşünüldüğünde, çok aşırı harcama ve israftan kaynaklanan patlamaların, hem bölge halkının enerjisiz kalmasına ve ekstra olarak maliyetlere neden bulunduğu ortaya çıkıyor.'

Elektrik tüketimi bir ayda 2 kat arttı

Üstün, Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’taki elektrik tüketiminin, ekim ayında 27 bin megavat saat iken, kasım ayında yapılan ölçümlere oranla bölgedeki elektrik tüketiminin 54 bin megavat saate ulaştığını vurguladı.

Havaların soğumasına enlem şekilde bölge genelindeki elektrik tüketiminin de daha yüksek seviyelere ulaşmasının beklendiğini belirten Üstün, 'Bu arada, istenmeyen elektrik kesintilerinin yaşanmaması için de elektrik dağıtım bölgesindeki illerde, ilçe ve köylerde yaşayanların, elektrikle ısınmak yerine odun, kömür veya naturel gaz bu şeklinde kaynaklarla ısınmaları gerekiyor' diye konuştu.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Elektrik , Tüketim , İsraf , Trafo
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber