Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 21 Temmuz 2014 - 13:38 Yorum: 0

Eleştirilerimiz İsrail'de ciddi rahatsızlığa yol açtı

Başbakan Yardımcısı İşler, "Bizim eleştirilerimiz İsrail'de ciddi rahatsızlığa yol açtı. Hepsinden üzücü olan İslam dünyası hükümet ve devlet başkanlarının bu konuda sessiz kalması" dedi.

Eleştirilerimiz İsrail'de ciddi rahatsızlığa yol açtı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'nin Gazze meselesi için tarafsız kalamayacağını belirterek, 'Hani birileri diyor ya 'Tarafsız olmalı' diye, bilhassa çatı adayın böyle bir ifadesi söz konusu. Hangi meseleye tarafsız olacaksınız? Filistin meselesi için tarafsız olursanız, sizin bu omurgasızlığınızın göstergesidir' dedi. 

NTV diri yayınında gündeme ilişkin soruları yanıt veren İşler, Gazze'de bilhassa 15 gündür insanlık trajedisi yaşandığını söyledi. Dünyanın gözü önünde kundaktaki bebeklerin, sahilde top oynayan çocukların öldürüldüğünü anlatım eden İşler, Batı dünyası ve Birleşmiş Milletler'in her süre bulunduğu bu gibi İsrail'e karşı sessiz kaldığını, tepki vermediğini belirtti. 

Türkiye'nin zulme karşı sesini yükselttiğini, tepkilerini yüksek sesle ifade ettiğini anlatan İşler, 'Bizim bu eleştirilerimiz İsrail'de önemli rahatsızlığa yol açtı. Hepsinden üzücü olan İslam dünyası hükümet ve devlet başkanlarının bu konu için sessiz kalması üzücü' dedi.

Emrullah İşler, 'ABD ve İsrail'in desteklediği ateşkes planı var. 'Hamas ikna edilmeye çalışılıyor' biçiminde haberler var. Türkiye Hamas'ı ateşkese mi, ikna etmeye mi çalışıyor?' sorusuna da şu yanıtı verdi:

'Ateşkes tek taraflı olmaz. Ateşkesin olması için çatışan tarafların mutabık kalmaları gerekir. Daha öncelikle ilan edilen ateşkeste bir mutabakat söz konusu değildi. Filistin tarafının 'Bizim haberimiz yok' diye İzah yaptığı bir ateşkesten söz ediyoruz. O göstermelikti, kamuoyunu yönlendirmek ve yanıltmak adına yapılan bir açıklamaydı. Türkiye şekilde ABD ve BM ile görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Filistin tarafıyla ve gene bölgedeki bazı ülkelerle görüşerek ateşkesi sağlamak için gayret gösteriyoruz. Ateşkesler bu biçimde sağlanabilir. Birkaç kanaldan görüşme yürüteceksiniz ki taraflara ulaşarak gerçek açıdan bir ateşkes sağlanabilsin.'

-'Yahudi karşıtlığı' eleştirisi

'İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri üzerine Türkiye'yi Yahudi karşıtlığıyla suçluyor. Bu Yahudi karşıtlığı eleştirilerine ne yanıt vereceksiniz?' sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı İşler, 'Acizliğin, çaresizliğin, köşeye sıkışmışlığın bir ifadesi şekilde değerlendiriyorum. Türkiye'nin Yahudi karşıtı olmadığını, Sayın Başbakanımızın böyle bir takıntısı olmadığını en fazla bilenlerden bir tanesi de Netenyahu'nun kendisidir. Biz, 2008 yılında Suriye ile İsrail içinde dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yaptık. Eğer Yahudi karşıtı olsaydık niye böyle bir şeye girelim' diye konuştu.

Türkiye'nin her süre mazlumun beraberinde olmak bu gibi bir geleneği bulunduğuna belli eden İşler, 'Biz tarafsız kalamayız. Hani birileri diyor ya 'Tarafsız olmalı' diye, bilhassa çatı adayın böyle bir ifadesi söz konusu. Hangi meseleye tarafsız olacaksınız? Filistin meselesi için tarafsız olursanız, sizin bu omurgasızlığınızın göstergesidir' ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin konuyla ilgili eleştirilerinden bazı kesimlerin rahatsızlık duyduğunu, bunun da doğru yaptıklarının işareti olduğunu belirten İşler, 'Katil ve zalim İsrail yönetimi açıklamalarımızdan rahatsız. Bunun da bir başarı olduğunu düşünüyorum' değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ile ticari ilişkilere ambargo konulup konulmayacağı yönündeki bir soruya da İşler, 'Önümüzdeki günlerde bakılır, değerlendirilir, hükümet şekilde atılması gereken adımlar varsa atılabilir' yanıtını verdi.

-Başbakan Erdoğan'ın Alevi örgütlerine iftarı

Emrullah İşler, Başbakan Erdoğan'ın bugün Alevi örgütlerine vereceği iftarın hatırlatılması üzerine, Erdoğan'ın Alevi önderleriyle bir araya gelmesinin daha önceden planladığını ama Soma'daki maden faciası itibariyle ertelendiğini söyledi. 

İşler, hükümetleri döneminde 'Alevi açılımı' ve Alevi çalıştayları düzenlendiğini, aynı iftar programının 2008 yılında da yapıldığını hatırlattı.

İftara yaklaşık 40-45 davetlinin katılacağını belirten İşler, 'güzel bir toplantı olacağı' düşüncesini dile getirdi.

İşler, Aleviler'e yönelik 7 çalıştay yapıldığını ve dikkat çekici bir ara kaydedildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

'İlk kez devlet sebebi ile Aleviler bizim bu senelerde muhatap alındı. Belli adımlar atıldı. Son senelerde temasta bir kopukluk söz konusuydu. İşte bu teması en üst düzeyde sağlamak için sayın Başbakanımızla bir istişare toplantısına Alevi önderlerini çağrı ettik. Geleceğe dönük ne yapılabilir bunu konuşacağız. Çünkü geçmişte önemli çalışmalar söz konusuydu, adi bir ara alınmıştı. Şimdi konu zaten pek fazla aşırı bakımdan zaten olgunlaşmış durumda. Birlikte görüş alışverişinde bulunacak.'

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptırdığı 'Toplumda Din Yaşamı Araştırması' ile alakalı eleştirilerin fazla aşırı manidar olduğunu dile getiren İşler, Diyanet İşlerinin Aleviler'le ilgili hassasiyetleri dikkate alarak, Alevilik ile alakalı soruları anketten çıkarttığını kaydetti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber