Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 22 Ekim 2014 - 22:33 Yorum: 0

Elleri sık yıkamak hastalıktan koruyor

KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, MERS-CoV ve Ebola virüsünden korunmada elleri sık sık yıkamanın önem taşıdığını belirtti.

Elleri sık yıkamak hastalıktan koruyor

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. lider Ergönül, MERS-CoV ve Ebola açısından riskli bölgelere yolculuk edenlere uyarılarda bulundu. 

KLİMİK'ten yapılan yazılı açıklamada, Ebola ve MERS-CoV virüslerinin son günlerin enfazla konuşulan hastalıkları bulunduğu hatırlatıldı.

Türkiye'de riskli bölgelerden yolculuk eden ve hastalık belirtisi belli eden şahısların hastanelerde karantina altına alındığı kaydedilen açıklamada, derneğin, gündemdeki salgınlar üstüne İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı toplantı düzenlediği anlatım edildi.  

Açıklamada görüşlerine yer verilen KLİMİK Başkanı Ergönül, bu toplantılarla amaçlarının toplumu doğru bilgilendirmek olduğunu aktardı. 

Ergönül, Ebola'nın, birden gelişen öldürücü bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

'Son 40 yıldır görülen bu kanamalı hastalığın en iri salgınını yaşıyoruz. Bugüne kadar 9 bin hasta, 4 bin 500 ölüm bildirilmiştir. Bu hastalık en aşırı Gine, Sierra Leone, Liberya, Nijerya ve Senegal'de görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü 8 Ağustos'ta bu salgını kamu sağlığı açısından uluslararası acil hal ilan etti. Bu alanlarda bulunanlar ülkelerine döndükten 10 gün sonra hastalık belirtileriyle karşılaşırsa doktora başvurmalı. Hastalıktan korunmak aşırı önemli. Elleri çoklukla yıkamak iri ölçüde hastalıktan koruyor.'

MERS-CoV daha aşırı deveden insana bulaşıyor

MERS virüsünün ise daha aşırı Ortadoğu ülkelerinde görüldüğüne işaret eden Ergönül, bu virüsün daha aşırı erişkinlerde mühim akut alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu vurguladı. Ergönül, şu ifadeleri kullandı: 

'Ortaya çıktığı devletler genellikle Ortadoğu devletleri bulunduğu için 'Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus' adı verilmiştir. Hastalık insandan insana münasebet yolu ile bulaşıyor. Hastalık, 21 ülkede 837 kişide görüldü ve 319 kişi öldü. Bugüne kadar görülen olgulardan yola çıkarak bu hastalık insandan insana yakın temasla bulaşır. İlk olaydan ikinci olaya bulaşma bulunduğu hallerde bu ikincil olaydan üçüncü insana bulaşma epey bir güçsüz bir ihtimaldir. Enfekte hastalardan sıhhat personeline geçişi belirleme edilmiştir. Hastalık belirtileri geçtikten sonra da bulaşmanın ne kadar devam ettiği ise bilinmemektedir. Virüsün yarasa kaynaklı olduğu, şahıslara genellikle develerden bulaştığı belirleme edilmiştir. Virüs çiğ lama sütünde varlığını 72 saat kadar sürdürebilmektedir.'

Sağlık çalışanlarına da uyarılarda bulunan Ergönül, çalışanların MERS-CoV enfeksiyonu şüphesi bulunan ve ya teşhisi konulan hastalara yaklaşırken tıbbi maske, eldiven, gözlük ve önlük kullanmalarını önererek, el ve etraf hijyenine dikkat etmelerini istedi. 

Ergönül, MERS-Cov'un görüldüğü bölgelere yolculuk edenlerin de dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, 'Özellikle 10 gün öncesine kadar Arap Yarımadası'na ve komşu devletlere yolculuk öyküsü olanlar, öksürük, ateş, soluk darlığı yaşarsa hastaneye başvurmalı. Ateş ve öksürük ile birlikte birden başlangıçlı solunum yolu enfeksiyonu belirleme edilmesi mecburiyetinde bu hastalık akla gelmelidir' ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Kenan Irtak

ETİKETLER: El , sık , yıkamak , hastalıktan , koruyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber